Reprezentatyvi Lietuvos gyventojų apklausa apie požiūrį į narkotikus atlikta vasario 22–28 dienomis internetu „Norstat“ panelyje. Jos metu apklausta 610 16–74 metų amžiaus gyventojų.

Rezultatai pateikiami suapvalinti, rezultatų paklaida – 1,7–4 proc.

Apklausą inicijavo KOG rinkodaros ir komunikacijos mokslų institutas bei komunikacijos paslaugų bendrovė „Adverum“.

Apklausos metu respondentų buvo teirautasi, kiek jie pritaria šiems teiginiams.

Su teiginiu, kad „visi narkotikai yra blogis“ visiškai sutiko, sutiko ar greičiau sutiko 82 proc., visiškai nesutiko, nesutiko arba greičiau nesutiko – 13 proc. apklaustųjų. 5 proc. pasirinko atsakymą „sunku pasakyti“.

Teiginiui, kad „Visi narkotikai – vienodai žalingi juos vartojančiam“ nurodė visiškai pritariantys, pritariantys ar greičiau pritariantys 75 proc. gyventojų, visiškai nepritariantys, nepritariantys ar greičiau nepritariantys – 20 proc., o 6 proc. pasirinko atsakymą „sunku pasakyti“.

„Narkotikų vartojimas yra visuomenės sveikatos problema, kuri neturi būti sprendžiama baudžiamosios teisės priemonėmis“: tokiam teiginiui teigė visiškai pritariantys, pritariantys ir greičiau pritariantys 41 proc., visiškai nepritariantys, nepritariantys ar greičiau nepritariantys – 47 proc. respondentų. 12 proc. atsakinėdami teigė, kad „sunku pasakyti“.

Su teiginiu, kad „kanapių vartojimas laisvalaikio tikslais turėtų būti legalus“, visiškai sutiko, sutiko ir greičiau sutiko 24 proc. apklaustųjų, visiškai nesutiko, nesutiko, greičiau nesutiko – 70 proc., o 7 proc. nurodė, kad „sunku pasakyti“.

Apklausa parodė, kad kanapių legalizavimui labiausiai pritaria 25–34 metų amžiaus gyventojai, turintys aukštąjį išsilavinimą, gyvenantys didžiuosiuose miestuose (ne Vilniuje), labiau vyrai nei moterys.

pildome

Tyrimo metu respondentų buvo domėtasi, kiek jie yra įsitraukę į narkotikų dekriminalizavimo temą. 54 proc. jų atsakė, kad specialiai nesidomi narkotikų dekriminalizavimo įstatymu, bet žino pagrindinius dalykus, 30 proc. nurodė, kad mažai žino, nesidomi šia tema, 9 proc. teigė, kad ši tema jiems aktuali ir kažkiek ja domisi, 4 proc. atsakė, kad aktyviai domisi šia tema, savarankiškai ieško informacijos ir tiek pat – 4 proc. – pasirinko atsakymą „sunku pasakyti“.

Respondentai buvo paklausti, ar yra linkę diskutuoti, dalintis savo nuomone apie lengvųjų narkotikų dekriminalizavimą su draugais ar artimaisiais. 5 balų skalėje vidurkis atsakant į šį klausimą – 3. Gyventojai nurodė, kad labiau yra linkę diskutuoti, pavyzdžiui, apie karą Ukrainoje.

Daugiausiai gyventojų, besidominčių lengvųjų narkotikų dekriminalizavimo tema, informacijos apie tai teigė ieškantys ir ją sekantys televizijoje ir radijuje, kiek mažiau – naujienų portaluose ir socialiniuose tinkluose, taip pat – bendraujant šia tema su draugais, giminaičiais.

Verta pažymėti, kad apklausos metu buvo bandoma sužinoti ir visuomenės požiūrį apie tos pačios lyties porų partnerystę ir apie karą Ukrainoje bei jo kaltininkus.

Apklausos rezultatus antradienį nuotoliniu būdu viešai pristatė KOG rinkodaros ir komunikacijos mokslų instituto vadovė Eleonora Šeimienė ir komunikacijos paslaugų bendrovės „Adverum“ vyr. konsultantė Anastasija Zemdliauskaitė.

A. Zemdliauskaitė paaiškino, kodėl buvo nuspręsta atlikti aptariamą apklausą.

Anastasija Zemdliauskaitė

„Priežastis labai paprasta – mes abi dirbame su komunikacija, o komunikacijos žmonėms ne daug yra svarbesnių dalykų negu suprasti savo tikslinę auditoriją. Tai mes norėjome suprasti Lietuvą ir turėjome progą, kadangi KOG institutas turi savo tyrėjų komandą ir didžiulį sociologinių tyrimų know-how, pasižiūrėti giliau ir padaryti tyrimą, kokie iš tiesų retai daromi ar retai viešinami“, – sakė ji.

E. Šeimienė teigė, kad analogiškas gyventojų apklausas planuojama kartoti ateityje.

Eleonora Šeimienė

„Mes vis paliečiame tam tikras aktualias visuomenei temas, kurios sulaukia [dėmesio] arba matome, kad žiniasklaidoje galbūt trūksta nuomonių įvairovės, nuomonių detalaus vertinimo, tai, manau, kad šitą kartosime ir ateityje.

Kol kas, ką buvome darę daugmaž prieš metus laiko, tai apie tai, kas yra kaltas dėl karo Ukrainoje. Matome, kad atsakymai beveik nepakito“, – teigė ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)