Tragedija, nusinešusi 2 žmonių gyvybes, įvyko sausio 2 dieną. Smalsuoliai, apžiūrėti po sprogimo užsidegusio pastato renkasi grupėmis, lyg į muziejų.

Bet kaimyninių daugiabučių gyventojai, net ir nepaliesti tragedijos, elgiasi priešingai. Dar prieš kelias dienas susikrovė daiktus ir paliko namus.

„Irgi su vaiku išvažiavome pas mamą, nes vis tiek baisoka yra. Ir jau keletą dienų žmonės atvažiuoja ir žiūri, baisu“, – LNK žinioms sakė kaimyninio daugiabučio gyventoja.

Vietinius gyventojus slegia nežinomybė. Užgesinus gaisrą, jie sunerimo dėl aplinkoje pasklidusių gyvybei pavojingų teršalų.

„Mūsų balkonas ir miegamojo langai išeina būtent į šitą namą. Mūsų sprogimo metu namuose nebuvo, bet buvo atidarytas balkono langas. Po darželio ateis tikrinti ir pas mus, kol kas nieko nežinau.

Pas mus mažas vaikas yra, todėl pati susirūpinau ir galvoju, gal galima pažiūrėti. Ar čia paranoja, bet būna, kad ir gerklę paperšti. Bet atsarga gėdos nedaro“, – kalbėjo moteris.

Sprogusio daugiabučio kaimynystėje įsikūręs lopšelis–darželis po katastrofos liko be vaikų. Čia atliekami tyrimai. Darželis dirbo kelias dienas po gaisro, tačiau penktadienį vaikai buvo išprašyti iš ugdymo įstaigos, nes ekspertai įspėjo, jog joje yra nesaugu.

Keli mažamečiai po sprogimo galimai sunegalavo.

„Vienoje grupėje buvo vaikų sumažėjimo skaičius ženklus, per pusę. Vaikai skundėsi galvos skausmais, gal pilvo skausmais“, – pasakojo lopšelio–darželio vadovė Rita Brazauskienė.

Visuomenės sveikatos specialistai tyrimus vertino taip – nors nepavojinga medžiagų koncentracijos riba ir viršyta, didelio pavojaus dėl to patalpose buvusiems žmonėms nėra.

Ciano vandenilio koncentracija buvo nustatyta labai maža. Ši medžiaga yra mirtini nuodai, 1 miligramas 1 litre ar 1 kilograme mirtina dozė suaugusiam žmogui. Kai kurios valstybės jį naudoja mirties bausmės.

Visgi, pusantro karto leidžiamą normą viršijo druskos rūgštis, taip pat išaugo formaldehido ir suodžių lygis.

„Esant tam tikros meteorologinėms sąlygoms, vėjo palankiai krypčiai, tai gali išnešti kažkokias ten esančias dulkes, kenksmingas medžiagas“, – penktadienį surengtoje spaudos konferencijoje sakė Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento (PAGD) atstovas Donatas Gurevičius.

Po gaisro Viršuliškėse dalis gyventojų įleidžiami į savo butus

Savaitgalį minėtame darželyje buvo išvalytos angos, kaminai, vėdinimo sistemos, atliekama dezinfekcija.

Jo vadovė dar dabar atsimena, kaip smūgis sulaužė vaikų žaidimų aikštelės inventorių. Į darželio teritoriją atskriejo ir asmeniniai žmonių daiktai.

„Staigus garsas, baisus, sudrebėjo langai ir sienos“, – pasakojo šio darželio direktorė.

Tačiau toks garsas gali pasikartoti, mat sprogusį daugiabutį ardo stingdantis šaltis, sniegas, jame įšalęs vanduo ir pastatas gali griūti.

Dėl daugiabučio likimo – ar pastatas bus išardytas, ar atstatytas bus sprendžiama šią savaitę. Pirmadienį paaiškės ir oro kokybės tyrimų rezultatai.

Visą LNK žinių reportažą žiūrėkite čia: