Tai patvirtina ir penktadienį prezidento Valdo Adamkaus iniciatyva surengtas pasitarimas. Įvairių žinybų vadovai tarėsi, kaip sklandžiau pasirengti G.W.Busho atvykimui.

Į paslaptyje laikytą pasitarimą buvo pakviesti vidaus reikalų ministras Juozas Bernatonis, Užsienio reikalų ministerijos valstybės sekretorius Evaldas Ignatavičius, Krašto apsaugos ministerijos valstybės sekretorius Valdemaras Sarapinas, Vadovybės apsaugos departamento direktorius Raimundas Kairys, Valstybinio ir diplomatinio protokolo departamento vadovas Giedrius Puodžiukas, Vilniaus meras Artūras Zuokas, kiti pareigūnai.

Prezidento atstovai apie šį pasitarimą neteikė jokių žinių. Nekalbus buvo ir vidaus reikalų ministras J.Bernatonis: "Kalbėti šia tema dar per anksti".

Dienraščio žiniomis, tarnybų vadovai pasiskirstė darbus, kurių tektų imtis, jeigu G.W.Busho darbotvarkėje atsirastų laiko atvykti į Lietuvą.

Pasitarime buvo kalbama, jog JAV prezidentą į Vilnių gali atlydėti kelių šimtų žmonių delegacija. Bus būtina tinkamai pasirūpinti ir jų saugumu, nakvyne bei transportu.

G.W.Bushą kelionėse lydi ir gausus žurnalistų būrys. Neabejojama, kad po NATO viršūnių susitikimo JAV vadovo vizitui į Vilnių gali būti suteiktas išskirtinis ne tik Amerikos, bet ir kitų valstybių žiniasklaidos dėmesys.

Per Prancūzijos prezidento kelionę į Vilnių lankėsi per 60 šios šalies žurnalistų. JAV prezidentą gali atlydėti keturis ar net penkis kartus gausesnis žurnalistų būrys.

Šalies pareigūnai dar neatskleidžia, kur apsistotų G.W.Bushas, tačiau tvirtina, kad problemų dėl svečio nakvynės neturėtų kilti. Kalbama, kad gali būti pasirinktas šalia sostinės esantis viešbutis "Le Meridien Villon". Jį buvo pasirinkęs ir birželį Lietuvoje viešėjęs Kinijos vadovas, kurį vizito metu lydėjo 70 asmenų delegacija.

Šią savaitę Lietuvos prezidento patarėjas nacionalinio saugumo ir užsienio politikos klausimais Albinas Januška BNS sakė, kad Prezidentūrai yra žinomi JAV administracijos svarstymai apie G.W.Busho vizito galimybę.

"Po Prahos, kaip mums žinoma, prezidentas G.Bushas planuoja keletą vizitų į šalis kandidates, tarp jų, mūsų žiniomis, yra svarstoma ir Lietuva", - teigė A.Januška.

JAV ambasados Vilniuje atstovas viešiesiems reikalams Michaelas Boyle'as sakė, kad "egzistuoja galimybė, kad rudenį įvyks aukšto lygio vizitas".

G.W.Bushą atvykti į Vilnių pastarąjį kartą kvietė sausio viduryje JAV viešėjęs prezidentas Valdas Adamkus. JAV prezidentas per judviejų susitikimą Vašingtone tuomet, be kita ko, juokavo, kad jų žmonos - Laura Bush ir Alma Adamkienė - jau susitarė dėl kelionės į Lietuvą.

Manoma, kad JAV prezidentas galėtų atvykti į Lietuvą iškarto po lapkričio 21-22 dienomis Prahoje vyksiančio NATO šalių vadovų susitikimo, kuriame Lietuva ir kai kurios kitos kandidatės iš Vidurio ir Rytų Europos tikisi pakvietimo į Aljansą.

Iki šiol aukščiausias Lietuvą aplankęs JAV pareigūnas buvo viceprezidentas Danas Quale'as, pusdienį viešėjęs Vilniuje 1992 metais.

Prezidentas Billas Clintonas 1994-aisiais lankėsi Rygoje ir Minske, o G.W.Bushas - pernai birželį Varšuvoje.