Antradienį sostinės Lukiškių aikštėje vyko akcijos „Keliu vėliavą už Ukrainą“ baigiamasis koncertas. Jo metu susirinkusiuosius pasveikino tą pačią dieną į Lietuvą atvykęs V. Zelenskis. Renginio scenoje jis pasirodė su pirmąja ponia Olena Zelenska.

Į sceną taip pat lipo ir Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda bei pirmoji ponia Diana Nausėdienė. Lietuvos šalies vadovas pasidžiaugė, kad aikštėje susirinko daug žmonių.

„Ir visi atėjo pasakyti: mes mylime Ukrainą, mes mylime Ukrainos laisvės simbolį Volodymyrą Zelenskį, mes mylime pirmąją ponią Oleną Zelenską!“ – pakiliu tonu kalbėjo G. Nausėda.

Jis teigė esąs įsitikinęs, kad Ukraina bus NATO narė. Tiesa, neįvardijo, kada.

Aidėjo žmonių šūksniai, plojimai.

„Mes neturime teisės elgtis kitaip, nes šiandien ta kaina, kurią moka Ukraina, yra pati didžiausia. Tai kraujo kaina. Jie perka mums laiką, savo kraujo kaina perka, kad mes galėtumėm pasiruošti ir duoti tvirtą atkirtį Rusijai. Nepereis Rusija, sustos ji ten, įklimps ir bus išspirta atgal“, – kalbėjo Lietuvos lyderis.

Zelenskis: Ukraina padarys NATO stipresnę

Prie tribūnos stojęs V. Zelenskis kalbą pradėjo nuo visiems gerai pažįstamo šūkio: „Slava Ukraini!“

Susirinkusieji jam atitarė vieningu ir garsiu: „Heroiam slava!“

Išgirdęs tokią Lietuvos žmonių reakciją, V. Zelenskis šyptelėjo ir ukrainietiškai tarė: „Aš namie.“

Prezidentas dėkojo Lietuvai ir pripažino, kad nemoka mūsų kalbos, tad kalbės ukrainietiškai – herojų ir karių kalba. Jo žodžiai buvo išversti.

„Vilniau, aš taip noriu tave pasveikinti ir noriu pasveikinti visus bei kiekvieną iš jūsų. Čia, Vilniuje, mes matome Europos progresą, čia žmonės žino, kas yra saugumas ir kaip jį pasiekti, žino, kad saugumas yra kartu su Ukraina“, – kalbėjo Ukrainos vadovas.

Jis dėkojo Vilniui, visiems Lietuvos miestams, miesteliams ir kiekvienam, kuris turėjo šūkį, kad palaikytų Ukrainą. Dėkojo, kad Lietuva priglaudė ukrainiečius, kurie gelbėjosi nuo karo, dėkojo už pagalbą ginantis, aiškią ir drąsią poziciją, jog Ukraina būtų pakviesta į NATO.

„Ukrainos vėliavos Lietuvos gatvėse – tai vienareikšmiškai įrodo: mes jau esame sąjungininkai, Ukraina apgins ir savo, ir jūsų laisvę“, – teigė V. Zelenskis.

Jis pabrėžė, kad niekada ir niekam negalima dairytis į Maskvą.

V. Zelenskis taip pat dėkojo Lietuvos prezidentui, Vilniaus merui.

Kalbėdamas apie tai, kad antradienį Vilniuje suplevėsuos iš Bachmuto atgabenta karinė vėliava, Ukrainos prezidentas akcentavo, kad tai viena iš didžiausių ir pačių reikšmingiausių mūšių vietų, kur kovota už laisvę.

„Mūsų karinė vėliava iš Bachmuto reiškia, kad niekada niekam, ir lietuviams, nereiks kovoti su rusų kariais“, – pabrėžė V. Zelenskis.

„Ir Lietuva visada priklausys tik jums“, – pridūrė jis, ir šiuos žodžius minia pasitiko plojimais.

Kalbėdamas V. Zelenskis pažymėjo, jog į Vilnių ir į NATO viršūnių susitikimą atvyko su „tikėjimu sprendimu, partneriais ir stipriu NATO“. Pasak V. Zelenskio, į tokį NATO, kuris neabejoja.

„NATO suteiks Ukrainai saugumą, o Ukraina padarys NATO stipresnę“, – tvirtino Ukrainos lyderis.

Ir lietuviškai tarė: „Šlovė Ukrainai, šlovė Lietuvai!“

Lukiškių aikštėje nuskambėjo Ukrainos himnas.

Išvykęs iš koncerto, V. Zelenskis savo įspūdžius papildė ir tviteryje.

„Šiandien į kelionę čia atvykau tikėdamas sprendimais, tikėdamas partneriais, tikėdamas stipriuoju NATO, kuris nedvejoja, nešvaisto laiko ir neatsigręžia į jokį agresorių... Ir norėčiau, kad šis tikėjimas taptų pasitikėjimu, – pasitikėjimu sprendimais, kurių nusipelnėme, – nusipelnėme visi: tikisi kiekvienas karys, kiekvienas pilietis, kiekviena mama, kiekvienas vaikas. Ar to tikėtis yra per daug?

NATO suteiks Ukrainai saugumą. Ukraina sustiprins Aljansą“, – rašė Ukrainos prezidentas.


Antradienį prie Lukiškių aikštės susirinko minia žmonių. Pasirūpinta ir V. Zelenskio apsauga – ant Vilniaus pastatų stogų stovi snaiperiai.

Į Vilnių antradienio pavakarę V. Zelenskis atskrido lėktuvu iš Lenkijos.

Vėliau jis buvo užfiksuotas sostinės Pilies gatvėje, kur susirinko būrys gyventojų.

Pakeliui į Vilnių Ukrainos prezidentas, kalbėdamas apie NATO viršūnių susitikime svarstytas formuluotes dėl Aljanso ir Ukrainos santykio, nevengė aštrių žodžių.

Zelenskis: Ukraina nusipelno pagarbos

Kurį laiką nebuvo aišku, ar V. Zelenskis iš viso apsilankys Vilniuje. Teigta, jog jis atvyks tik tuo atveju, jei Ukraina sulauks konkrečių signalų, kada galėtų prisijungti prie Aljanso.

Antradienį V. Zelenskis paskelbė, jog Ukrainai bus atstovaujama NATO viršūnių susitikime.

„Vertiname savo sąjungininkus. Mums svarbus mūsų bendras saugumas. Ir visada vertiname atvirą pokalbį. Ukrainai bus atstovaujama NATO aukščiausiojo lygio susitikime Vilniuje. Todėl, kad tai – pagarba.

Tačiau Ukraina taip pat nusipelno pagarbos. Dabar, pakeliui į Vilnių, gavome signalų, kad tam tikros formuluotės svarstomos be Ukrainos. Ir aš norėčiau pabrėžti, kad ši formuluotė susijusi su kvietimu tapti NATO nare, o ne su Ukrainos naryste.

Tai beprecedentis ir absurdiškas dalykas, kai nenustatytas nei kvietimo, nei Ukrainos narystės laikas. Ir tuo pat metu pridedama miglota formuluotė apie „sąlygas“ net dėl Ukrainos pakvietimo.

Atrodo, kad nėra pasirengimo nei pakviesti Ukrainos į NATO, nei padaryti ją Aljanso nare. Tai reiškia, kad paliekama galimybė derybose su Rusija derėtis dėl Ukrainos narystės NATO. O Rusijai tai reiškia motyvaciją tęsti terorą.

Netikrumas yra silpnumas. Apie tai atvirai kalbėsiu aukščiausiojo lygio susitikime“, – tviteryje prieš atvykdamas į Vilnių rašė Ukrainos prezidentas.

Delfi kalbinti ekspertai svarstė, kad tokia retorika V. Zelenskis iki paskutinės minutės siekia paspausti Aljansą, bet esą ir teisingai daro. Apie tai daugiau – čia.


Antradienio vakarą sostinės Lukiškių aikštėje vyksta akcijos „Keliu vėliavą už Ukrainą“ baigiamasis koncertas. Renginio metu iškelta Ukrainos vėliava, bėgikų atnešta iš Bachmuto.

Nuo liepos 7 iki 13 dienos akcija kviečia visus Vilniaus ir kitų Lietuvos miestų gyventojus kelti Ukrainos vėliavą ant savo namų, biurų, balkonų, langų ar automobilių išreiškiant palaikymą ir pritarimą Ukrainos narystei NATO.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (48)