Seime ketvirtadienį vyksiančiame renginyje sveikinimo žodį tars prezidentė Dalia Grybauskaitė, Seimo Pirmininkas Vydas Gedvilas, Europos Parlamento Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Elmaras Brokas. Pranešimus skaitys užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius ir krašto apsaugos ministras Juozas Olekas.

Rugsėjo 5-6 dienomis Vilniuje vyks neformalus ES gynybos ministrų susitikimas. Tai vienas pagrindinių pasiruošimo gruodį vyksiančiai Europos Vadovų Tarybai etapų, kurio metu bus aptariamos rekomendacijos Europos vadovų diskusijai gynybos klausimais. Susitikime taip pat planuojama aptarti ES karinių operacijų, Saugumo partnerysčių klausimus. Susitikimui pirmininkaus ES vyriausioji įgaliotinė užsienio reikalams ir saugumo politikai Catherine Ashton, dalyvaus už vidaus rinką ir paslaugas atsakingas ES komisaras Michelis Barnier, NATO generalinis sekretorius Andersas Foghas Rasmussenas. Nacionalinėje dailės galerijoje, pagrindinėje ES gynybos ministrų susitikimo vietoje, vyks šalių, savo karius priskyrusių antrąjį šių metų pusmetį budinčiai ES kovinei grupei - Jungtinės Karalystės, Latvijos, Lietuvos, Nyderlandų ir Švedijos - gynybos ministrų susitikimas.

J.Olekas: galimas Sirijos klausimo aptarimas

Vilniuje ketvirtadienį susirinksiantys Europos Sąjungos (ES) gynybos ministrai gali aptarti ir situaciją Sirijoje, kurią Jungtinių Valstijų prezidentas siūlo atakuoti dėl cheminio ginklo panaudojimo.

Lietuvos krašto apsaugos ministras Juozas Olekas trečiadienį sakė, kad šį klausimą gali iškelti kai kurie ministrai, nors Sirijos tema ir nėra įtraukta į oficialią darbotvarkę.

"Mes rytoj vakare kalbėsime apie operacijas, tai gali būti, kad vieni ar kiti ministrai tą klausimą iškels ir turbūt mes padiskutuosime", - žurnalistams sakė ministras.

Į dviejų dienų ministrų susitikimą ketvirtadienį atvyksta NATO generalinis sekretorius A. Foghas Rasmussenas ir ES išorės politikos vadovė C. Ashton. Jame daugiausia ketinama kalbėti apie bendrą ES gynybos politiką ir bendradarbiavimą su NATO.

Padėtis Sirijoje didesnio dėmesio turėtų sulaukti per ES užsienio reikalų ministrų susitikimą, kuris Vilniuje vyks penktadienį ir šeštadienį. Į šį renginį ketina atvykti ir JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry.

Ministrų susitikimai Vilniuje vyks todėl, kad šių metų antrąjį pusmetį Lietuva pirmininkauja ES Tarybai.

JAV prezidentas Barackas Obama šiuo metu stengiasi įtikinti Kongresą ir savo sąjungininkus paremti karinius smūgius Sirijai, taip nubaudžiant Sirijos prezidentą Basharą al Assadą už cheminę ataką.

Prieš karinius smūgius pasisakantis Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas trečiadienį paragino Vakarus pateikti Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Tarybai įtikinamus įrodymus dėl įtariamos cheminės atakos Sirijoje.
Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (53)