Vaikiškas smalsumas ir žingsnis iki tragedijos. Vilniuje į medikus rankas pateko mažametis, kritęs iš aukščio.

„Sekmadienį sostinės policija apie 19 valandą gavo pranešimą, kad Vilniuje, viename iš gyvenamųjų namų iš antro aukšto balkono, kuris buvo neįstiklintas, neturėjo rėmų, iškrito mažametis, gimęs 2019 metais“, – LNK žinioms pasakojo Vilniaus apskrities policijos atstovas Tomas Bražėnas.

Aiškėja, kad tuo metu, kai mažametis užėjo į balkoną, suaugusiųjų akys galėjo nepamatyti, nors namuose vaikas buvo ne vienas.

„Pareigūnai šiuo metu tikslina įvykio aplinkybes. Kiek žinoma, įvykio metu namuose buvo ir tėvas vaiko, gimęs 1994 metais. Tačiau kiek suprantu, jis tuo metu buvo kitame kambaryje ir pačio įvykio nematė“, – teigė T. Bražėnas.

Iš aukščio kritęs vaikas, perdavus medikams paguldytas į Reanimacijos ir intensyvios terapijos skyrių.

„Šiuo metu galiu pasakyti, kad vaikas yra perkeltas į Traumatologijos skyrių yra iš Reanimacijos ir intensyvios terapijos skyriaus. Jo būklė yra stabili“, – tokią informaciją LNK žinioms pateikė Santaros klinikų vaikų chirurgė Jolanta Labanauskienė.

Šeima policijai iki šiol nebuvo žinoma, namuose buvęs tėvas buvo blaivus.

„Šiuo metu jokio ikiteisminio tyrimo dar nėra pradėta. Pareigūnai tikslina įvykio aplinkybes. Žinoma, jeigu bus nustatyta, kad galbūt vaikas nebuvo prižiūrimas, gali kilti atsakomybė ir tėvams. Tačiau spėlioti būtų sunku, viską parodys aplinkybių tyrimas“, – sakė Vilniaus apskrities policijos atstovas T. Bražėnas.

Medikai sako, kad tokios traumos, deja, bet nėra retos, ypač vasarą.

„Kritimo iš aukščio turime kiekvienais metais. Ir jų šiais metais tikrai yra nemažai, lyginant su praėjusiais, ir užpraeitais. Vaikų amžius yra labai įvairus“, – kalbėjo medikė.

Įprastai tokių traumų pasekmės būna labai skaudžios – vaikai krenta ir iš dar didesnių aukščių. Tačiau jeigu pavyksta išgyventi, pasekmės gali likti visam gyvenimui.

„Būna galvos, stuburo sužalojimai – lūžiai. Taip pat dubens kaulo lūžiai, dažniausiai jie yra stacionarizuojame Traumatologijos skyriuje, kur mums arba traumatologams, arba neurochirurgams tenka operuoti“, – kalbėjo J. Labanauskienė.

Medikai dar kartą perspėja tėvus – žiūrėti, kaip paliekami atviri langai, balkonai, kur tuo metu yra vaikai. Galima pastatyti ir barjerus, kad vaikams šios vietos būtų nepasiekiamos.

„Geriausia apsauga nuo tokių nelaimių yra profilaktika“, – kalbėjo GMP tarnybos mokymų skyriaus vadovas Mindaugas Kliukas.

O jeigu nelaimė jau įvyko, geriausia vaiko neliesti ir laukti pagalbos.

„Jokiu būdu nejudinti. Suprantu, kad tai yra vaikas, kurį norisi pakelti, priglausti, nuraminti. Bet žinokite, kad jį judindami galime jam tik pakenkti“, – teigė GMP tarnybos mokymų skyriaus vadovas.

Specialistai paaiškina, kad judindami vaiką galite sukelti antrinius pažeidimus.

„Jeigu žmogus krenta iš aukščio, atsitrenkia į žemę, įvyksta pirminis pažeidimas. Jam kažkas plyšta, kažkas sulūžta. Bet jeigu jis nori atsistoti, keliasi, arba mes jį keliame, norime pastatyti ant kojų – galime padaryti antrinį pažeidimą. Tarkime, jeigu yra sulūžęs stuburas, jeigu yra tik lūžęs slankstelis, tai mes jį keldami galime nutraukti stuburo smegenis“, – apie pavojus LNK žinioms sakė M. Kliukas.

Visą LNK žinių reportažą žiūrėkite čia: