Vasario 13 dieną sukaks 100 metų nuo dienos, kai buvo paskelbta Tibeto nepriklausomybės deklaracija, o vasario 11-ąją švenčiami tibetiečių Naujieji metai - tad organizatoriai teigia bėgimą rengiantys abiem progomis.

Tibetiečiai bei šiandieninius Tibeto nepriklausomybės siekius palaikantys žmonės visame pasaulyje vasario 13-osios sukaktį pamini simboliniu bėgimu. Lietuvoje toks palaikymas organizuojamas sekmadienio vidurdienį.

Bėgimo trasa prasidės Tibeto skvere Malūnų gatvėje. Ketinama bėgti tris kilometrus per sostinės senamiestį ir grįžti atgal į Tibeto skverą.

"Kviečiami ne tik bėgikai – distanciją galima ir nueiti ar tiesiog palaikyti bėgančius morališkai bei pasivaišinti arbata", - kviečia organizatoriai.

Nuo 2009 metų iš viso 99 tibetiečiai susidegino protestuodami prieš Kinijos valdymą Tibete, rodo naujausi duomenys, pateikiami Indijoje įsikūrusios Tibeto vyriausybės tremtyje.

Tibetiečiai Kinijoje bei Tibeto vyriausybė Indijoje kaltina Kinijos vyriausybę persekiojant jų religiją ir griaunant kultūrą, kai vis daugiau kinų, sudarančių šalyje etninę daugumą, keliasi gyventi į istoriškai tibetiečių dominuojamus regionus.

Kinija šiuos kaltinimu neigia, sakydama, kad tibetiečiams suteikta tikėjimo laisvė. Pekinas taip pat nurodo skiriantis jų regionams milžiniškas investicijas, kurios esą skatina Tibeto modernizaciją ir gerina gyvenimo kokybę. Pekinas dėl susideginimų kaltina separatistines jėgas ir tremtyje gyvenantį tibetiečių dvasinį lyderį Dalai Lamą.

Lietuva Himalajų kalnuose esantį Tibeto regioną laiko Kinijos dalimi, tačiau kartu su kitomis Europos Sąjungos šalimis pasisako už taikų Kinijos valdžios ir tibetiečių dvasinio lyderio Dalai Lamos bei jo atstovų santykių sureguliavimą.