Lietuvoje viešintis NATO vadovas Andersas Foghas Rasmussenas sakė, kad Sirijos klausimą jis aptarė ketvirtadienio vakarą per susitikimą su ES gynybos ministrais.

"Gynybos ministrai praeitą vakarą aptarė Siriją", - žurnalistams Vilniuje penktadienio rytą sakė generalinis sekretorius.

Jis pakartojo esąs įsitikinęs, kad tarptautinė bendrija turi atsakyti į cheminių ginklų ataką, dėl kurios Vakarai kaltina režimą Damaske.

"Raginu tarptautinę bendriją išspręsti nesutarimus dėl Sirijos. Manau, kad tarptautinė bendrija turi laikytis ir įgyvendinti tarptautinį draudimą naudoti branduolinius ginklus. Dėl to manau, kad reikia griežto tarptautinio atsako tam, ką matėme Sirijoje: režimo cheminių ginklų panaudojimą", - pareiškė jis Lietuvos Seime.

Sirija dominuos ir dviejų dienų ES užsienio reikalų ministrų susitikime, kuris Vilniuje prasidės penktadienio popietę.

ES šalys neturi bendros pozicijos dėl Sirijos - už karinius smūgius garsiausiai pasisako Prancūzija, bet kitos šalys nusiteikusios skeptiškiau, ir pabrėžia būtinybę gauti Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos leidimą.

Šeštadienį prie ES ministrų Vilniuje prisijungs JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry.

JAV, Rusija ir kitos didžiosios pasaulio šalys dėl Sirijos tarėsi ketvirtadienį per Didžiojo dvidešimtuko (G-20) viršūnių susitikimą Sankt Peterburge, bet nesugebėjo išspręsti didelių nesutarimų dėl JAV plano suduoti karinį smūgį B. al Assado režimui.

Rusija ir Kinija, kurios turi veto teisę Jungtinių Tautų Saugumo Taryboje, prieštarauja JAV vadovaujamiems kariniams veiksmams prieš Sirijos prezidentą B.al Assadą dėl rugpjūčio 21-osios cheminės atakos Damasko pakraštyje, kurią, kaip teigia Vašingtonas, įvykdė režimas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (60)