„Vilnius, kaip žinia, turėjo tris pilis – visi žino Žemutinę, Aukštutinę, o Kreivoji yra tarsi mistinė, dingusi pilis. 14 amžiaus pabaigoje ji buvo sudeginta kryžiuočių ir vėliau nebeatstatyta. Ir mes, vykdydami tyrimus, šioje vietoje aptikome Kreivosios pilies papilį – tankiai mediniais statiniais užstatytą teritoriją. Taip pat rasta tvirta, karkasinė, gynybinė struktūra, kuri rodo, kad čia greičiausiai buvo ir gynybinė tvora, kuri saugojo tą įtvirtintą papilį nuo priešų“, – tyrimų rezultatus žiniasklaidai penktadienį komentavo A. Žvirblys.

Visgi, kaip pažymėjo archeologas, tai ne pirmasis, tačiau labai reikšmingas Kreivosios pilies dalies atradimas, leisiantis surinkti daugiau istorinių duomenų apie šią Vilniaus miesto dalį.

„Tai yra Senasis Vilnius ir tai yra ta istorija, kurios visi ieško“, – sakė A. Žvirblys.

Jis pažymėjo, kad šiuo metu archeologai teritorijoje dirba itin kruopščiai, ieškodami pačių smulkiausių įrodymų apie to meto Vilniaus gyventojų kasdienybės įpročius.

„Centimetras po centimetro gruntas kasamas rankomis, žemės transportuojamos, didžiąją dalį grunto perplauname tam, kad patys smulkiausi radiniai būtų surinkti – kad surastume grūdus, sėklas, kad išsiaiškintume tų laikų mitybą“, – teigė archeologiniams kasinėjimams vadovaujantis A. Žvirblys.

Atlikus tyrimus teritorija vėl bus užkasta

Pasak LNM Viduramžių ir naujųjų laikų archeologijos rinkinių skyriaus vedėjo Valdo Steponaičio, Kreivosios pilies fragmentai Senosios areštinės kieme atrasti atliekant inžinerinius ir archeologinius teritorijos tyrimus, ruošiantis atnaujinti muziejaus teritorijoje esančius pastatus. Nepaisant to, papilio dalies atradimas, anot V. Steponaičio, nebuvo visiškai netikėtas.

„Iš vienos pusės, įsivaizdavome, kad čia kažkas turi būti ir to tikėjomės“, – žurnalistams teigė archeologas.

Visgi, kaip atkreipė dėmesį V. Steponaitis, ši Kreivosios pilies dalis visuomenei nebus prieinama – atlikus archeologinius tyrimus, atkasta papilio dalis vėl bus uždengta.

„Kadangi tyrimai maži, buvo nuspręsta juos kol kas užkonservuoti, pabaigti ir visą teritoriją kada nors, geresniais laikais, ištirti plačiau ir žiūrėti apie jos tikslesnį pritaikymą. (...) Reikės uždėti geotekstilės ir kol kas objektą užkasti“, – sakė V. Steponaitis, pridurdamas, kad papilyje rasti daiktai papildys Lietuvos nacionalinio muziejaus fondus ir ekspozicijas.

Pasak V. Steponaičio, šis tyrimas reikšmingai prisidės prie Vilniaus miesto vystymosi istorijos kūrimo.

„Šio atradimo reikšmė didelė, nes tikimės surinkti daug naujos informacijos apie šitą teritoriją ir jos užstatymą. Nes buvo manoma, kad kai buvo sudeginta Kreivoji pilis, kad gyvenimas šitoje pusėje Vilnelės buvo sumažėjęs. Bet pagal tai, kad čia radome 14–15 amžiaus užstatymo fragmentus, galima manyti, kad ne visi žmonės iš čia išsikraustė. Ir tai mums duoda naujus duomenis apie Vilniaus miesto vystymąsi, jo centrus ir kaip jie buvo susijungę, nes buvo žinoma, kad jie kūrėsi keliose vietose“, – sakė V. Steponaitis.

Kaip praneša LNM, tyrimo metu 2 metrų gylyje buvo rastos medinio rentinės konstrukcijos pastato liekanos su krosnies plytiniu pamatu. Be to, šalia šio pastato atidengta ir kitų medinių statinių fragmentų, kurie galėjo funkcionuoti kaip priestatai ar žymėti jau naujus statybų etapus.

Šaltinis
Temos
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)