Vilnietis tikino, kad valstybės deklaruojamos vertybės ir visuomenės sveikatos saugumas linksniuojamas kiekviena dieną per visas žiniasklaidos priemones, bet paprastų žmonių realybė yra labai nutolusi nuo valdžios atstovų skelbiamų vertybių ir vykdomos veiklos.

„Noriu su jumis pasidalinti savo patirtimi. Man, tikriausia kaip ir daugumai Lietuvos žmonių, buvo nustatytas COVID-19 virusas. Praėjus kelioms dienoms pradėjo sirgti ir mano šeimos nariai, gyvenantys kartu su manimi. Užregistravome vaiką dėl tyrimo COVID-19 viruso infekcijai nustatyti.

Nenorėdamas platinti jau turimos infekcijos ir prašyti dar kažkieno nuvežti mano vaiką testuotis, ar apkrauti ir taip sunkiai vežančios testavimo sistemos, nutariau vežti pats. Kelias dienas stebėjau per žiniasklaidos priemones mobilių testavimo punktų užimtumą, todėl nutariau nuvežti vaiką testuotis 2 val. anksčiau.“

Jo teigimu, atvykus apie 10 valandą į mobilaus testavimo punktą, laukiančių buvo keli automobiliai.

„Ilgai laukti nereikėjo ir atėjo mano eilė vaikui atlikti testą. Parodžius mobiliame telefone SMS žinutę su informacija apie paskirtą tyrimą, mobilaus punkto darbuotojas susisiekė su mobilaus punkto koordinatore.

Tada mobilaus punkto darbuotojas nurodė atidaryti automobilio langą ir pasakė, kad atvykau nenustatytu laiku, nors tuo metu apkrovimo tikrai nebuvo. Aš sutikau su pastaba ir išvykau“.

Vyras tęsė istoriją, kad po valandos su sūnumi dar kartą atvyko į mobilaus testavimo punkto vietą, bet jau paskirtu laiku – apie 11 val. 30 min.

„Neprivažiavus mobilaus testavimo punkto turėjau stoti į susidariusią eilę ir laukti, kol ateis mano vaikui eilė testuotis. Tai užtruko nei daug, nei mažai – apie 90 min. Sulaukus savo eilės istorija kartojosi: mobilaus testavimo punkto darbuotojas, susisiekęs su koordinatore, liepė atidaryti automobilio langą ir atvykti į testavimą kitą dieną.

Aš paklausau kas priėmė tokį sprendimą ir man buvo pranešta, kad priėmė sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys. Tada paprašiau pasakyti kas priima sprendimus vietoje. Man pasakė, kad mobilaus testavimo punkto koordinatorė. Susisiekus su koordinatore ir pasakius apie esamą situaciją, ji pakartojo, kad atvykau ne nustatytu laiku. Nesvarbu, kad aš eilėje prastovėjau 90 min., laukdamas testo eilėje su sergančiu vaiku.“

Koordinatorė esą vyrui paaiškino, kad tai yra nes jos reikalas, mat reikėjo atvykti anksčiau.

„Aš jai dar kartą priminiau, kad buvau atvykęs anksčiau ir ji neleido atlikti testavimo. Paprašiau pasakyti jos savo pavardę, ji atsisakė tai padaryti ir liepė išvažiuoti, nes kitu atveju iškvies policiją.
Tiesą pasakius, su tokiu abejingu infekcijos ir pandemijos valdymu, taip pat žmogiškumo nebuvimu dar neteko susidurti šioje valstybėje. Paskirtų mobilių testavimo punkto darbuotojų pagrindinės pareigos paimti tyrimą, o realybėje tenkinamos kažkieno nesuprantamos ambicijos“, – piktinosi jis.

Taip pat pridūrė, kad ne kartą girdėjo nusiskundimų iš kitų žmonių apie negebėjimą valdyti pandemijos, bet po šio nutukimo, greičiau patikės kuriamomis sąmokslo teorijomis apie pandemiją, negu valstybės valdžios atstovų deklaruojamomis strateginėmis pandemijos suvaldymo priemonėmis, kai neužtikrinamos elementariausios funkcijos.

„Šiuolaikinis nuolatinis vertybių deklamavimas per žiniasklaidos priemones, o realybėje jų nebuvimas verčia piliečius abejoti valdžios vykdoma politika visuomenei. Juk šiandien mes neturime nei karo ar kažkokios kritinės situacijos, o priimami ir vykdomi sprendimai vis tolsta nuo visuomenės poreikių.

Norėčiau atkreipti Jūsų dėmesį ir tikėtis nors kažkokios atjautos į sergančius, bei kad kiti mūsų visuomenės nariai nepatirtų panašios į mano situaciją.“

Dėl antplūdžio keitė taisykles

Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atstovės teigimu, tenka apgailestauti, kad vilniečių šeimai teko susidurti su apmaudžia situacija, kai atvykus į mobilųjį COVID-19 patikros punktą ne savo registracijos laiku PGR ištyrimo paslauga nebuvo suteikta.

„Vilniuje plintant užkrečiamai omikron atmainai ir sparčiai blogėjant epidemiologinei situacijai, besitestuojančiųjų srautas padidėjo kelis kartus, o ateinančio savaitgalio registracijų skaičiai siekia iki 4900 asmenų per dieną. Specialistų komandos dirba 4 pamainomis kiekvieną dieną be savaitgalių ir švenčių nuo 6.30 iki 21.15 val. Per pastarąsias 5 dienas ištyrėme virš 22 tūkst. gyventojų. Tai yra tas pats, kas per 5 dienas ištirti visus Kėdainių miesto gyventojus.

Didžiausia problema šiomis dienomis yra piliečiai, vykstantys testuotis be registracijos, su praėjusia data ar ne savo laiku. Papildomi srautai sukelia kamščius, sudaro nesibaigiančias eiles, stabdo kruopščiai sureguliuotą procesą ir sukuria papildomą įtampą tarp laukiančiųjų. Todėl siekdami stabilizuoti situaciją, šią savaitę sugriežtinome priėmimo testavimui tvarką, palikdami 2 valandų langą, vadinamąją tolerancijos ribą, t. y. po 1 valandą iki ir po registracijoje nurodyto laiko, per kurį gyventojas turi suspėti atvykti testui. Suprantame, kad tai gali sukelti nepatogumų, tačiau tik taip galime užtikrinti sklandų mobiliojo punkto darbą ir saugų gyventojų ištyrimą.

Su žurnalistų pagalba, išplatinome raginimą gyventojams elgtis pilietiškai ir atsakingai – atvykti registracijoje nurodytu laiku, be registracijos neužimti kito asmens vietos eilėje ir gerbti punkto specialistų darbą. Tikime, kad bendromis jėgomis situaciją galėsime stabilizuoti, tačiau turime veikti išvien“, – nurodė ji.

Taip pat šio biuro feisbuko paskyroje anksčiau skelbta kokia tvarka šiuo metu galioja norintiems testuotis. Kadangi Lietuvoje sparčiai plintant Omikron atmainai stipriai išaugo testuotis vykstančių gyventojų srautai, atsižvelgdami į pasikeitusią situaciją, Vilniaus m. mobiliajame COVID-19 testavimo punkte (V. Gerulaičio g. 1) testavimo apimtis padidino iki 4500 testų per dieną, įrengė papildomus testavimo taškus.

„Specialistų komandos dirba visu pajėgumu keliomis pamainomis, kiekvieną dieną nuo 6.30 iki 21.15 val., per šventes ir savaitgalius, nepaisant sudėtingų gamtinių sąlygų ir vėtrų. Siekdami užtikrinti sklandų, greitą ir saugų gyventojų testavimo procesą, informuojame:

Nuo šiandien (sausio 18 d. – „Delfi“) bus aptarnaujami TIK užsiregistravę gyventojai ir TIK pagal registracijos datą ir laiką. Įvertinus sudėtingas gamtines ir eismo sąlygas mieste, asmeninis registracijos laikas yra pratęsiamas po vieną papildomą valandą – prieš ir po registracijos laiko, nurodyto SMS žinutėje. Taip sudaromas 2 valandų langas, per kurį gyventojas turi suspėti atvykti testui. Pvz., jei jūsų registracijos laikas SMS žinutėje yra 14 val., jūs testui galite atvykti nuo 13 iki 15 valandos.

Keičiantis pamainoms – 10.00-10.15 val., 13.45-14.00 val., 17.30-17.45 val. – gyventojai nėra testuojami. Tuo metu dezinfekuojame palapines ir darbo aplinką, veiklai pasirengia nauja komanda. Įvertinkite šiuos laikus prailgindami savo atvykimo laiką. Atvykusieji testuotis su praėjusių dienų registracijomis aptarnaujami nebus. Gyventojų, kurie užims vietas eilėje ne savo skirtu laiku, bus paprašyta apsigręžti ir registruotis iš naujo.

Taip pat prašome visų elgtis pilietiškai ir atsakingai – atvykti registracijoje nurodytu laiku, be registracijos neužimti kito asmens vietos eilėje ir gerbti punkte dirbančius specialistus ir jų darbą. Nesirkite!“, – įspėjama feisbuko pranešime.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (49)