Aiškėja ir naujos ginčo tarp sostinės savivaldybės ir sklypą, ant kurio stovi stadionas, valdančios bendrovės „Kapitalo investicijos“ aplinkybės. DELFI pavyko sužinoti, kad už 8 arų sklypą Žirmūnuose „Kapitalo investicijos“ įsipareigojo 2008 m. sumokėti 70 tūkst. Lt. Nekilnojamojo turto ekspertas Saulius Vagonis teigia, kad tuo metu už žemę, ant kurios yra kokia nors galimybė statyti gyvenamuosius namus, verslininkai Žirmūnuose būtų pakloję bent 100 tūkst. litų. Ne už aštuonis arus – už vieną.

Negana to, stadiono žemė keliavo per keletą rankų, o viena buvusi savininkė – dabar „Kapitalo investicijoms“ atstovaujančio advokato žmona. Tačiau pats verslininkų atstovas teigia, kad tai tėra sutapimas.

Surinko 2,5 tūkst. parašų

Parašų rinkimo akciją surengė Tuskulėnų mokyklos taryba bei Žirmūnų bendruomenė. Pagalbos prašoma ne tik iš mero ir prezidentės. Taip pat kreipiamasi į Seimo Antikorupcijos komisijos pirmininką, buvusį Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos vadovą Vitalijų Gailių, Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto pirmininkę Audronę Pitrėnienę, vaiko teisių kontrolierę Aušrinę Burneikienę, Lietuvos tautinį olimpinį komitetą, Kūno kultūros ir sporto departamentą bei Lietuvos futbolo federaciją.

„Prašome padėti apginti Vilniaus Tuskulėnų vidurinės mokyklos ir Vilniaus Žirmūnų mikrorajono bendruomenių interesą – neleisti atimti ir sunaikinti Vilniaus Tuskulėnų vidurinės mokyklos stadiono, skirto mokinių ugdymui ir mikrorajono jaunimo laisvalaikiui“, - apeliuoja kreipimosi iniciatoriai.

Kaip DELFI teigė parašų rinkimą organizavęs Tuskulėnų mokyklos tarybos pirmininkas Algis Jasilionis, savo parašais šį kreipimąsi parėmė daugiau nei pustrečio tūkstančio vilniečių.

„Vaikai pasiskirstė, po du vaikšto Žirmūnų mikrorajone. Žmonės rašosi, patys ateina pasirašyti į mokyklą. Žmonės iš įvairių organizacijų, institucijų klausia, kuo gali padėti“, - sakė A. Jasilionis.

Įsipareigojimas neparduoti žemės buvo. Ir dingo

Vilniaus savivaldybė nesutinka su „Kapitalo investicijų“ pretenzijomis. Savivaldybė pabrėžia, kad ankstesnė sklypo savininkė – bendrovės „Jokvila“ akcininkė Vilija Beržinskienė buvo įsipareigojusi be savivaldybės sutikimo neperleisti ir neparduoti žemės, ant kurios „Jokvila“, mainais į teisę mokyklos žemėje statyti daugiabučius, įrengė naują stadioną.

DELFI pavyko gauti V. Beržinskienės raštiško, notarės Vaivos Staskonytės-Malcienės patvirtinto įsipareigojimo kopiją. Tačiau dabar šis įsipareigojimas teisinės galios neturi.

DELFI turimais duomenimis, su sklypu susiję įsipareigojimai buvo oficialiai įregistruoti Registrų centre, bet ten neužsibuvo.

Įsipareigojimas leisti savivaldybei neatlygintinai naudotis 8 arų sklypu M. Katkaus g. 7, DELFI duomenimis, įregistruotas 2005 m. balandžio 26 d., o po kiek daugiau kaip poros metų – 2007 m. liepos 5 d. – išregistruotas. Savivaldybė teigia, kad įsipareigojimą vienašališkai panaikino „Jokvila“.

8 arai Žirmūnuose – už 70 tūkst. Lt

Tuo metu „Jokvilai“ priklausęs žemės sklypas jau po kelių mėnesių nuo įsipareigojimo išregistravimo pradėjo kelionę iš rankų į rankas. DELFI turimais duomenimis, 2008 m. sausio 24 d. nuosavybės teises perėmė Angelina Mackonė, tų pačių metų kovo 5 d. žemė vėl tapo „Jokvilos“ nuosavybe, o po trijų savaičių, 2008 m. kovo 26 d. „Jokvila“ sklypą perleido dabar pretenzijas į žemę reiškiančiai bendrovei „Kapitalo investicijos“. Ši bendrovė įsteigta 2007 m. pradžioje.

DELFI duomenimis, „Jokvilai“ nuosavybės teise priklausiusio sklypo pardavimas buvo dalimi šios bendrovės bankroto proceso. Turtas parduotas be varžytinių.

DELFI turima turto pardavimo sutarties, patvirtintos „Jokvilos“ bankroto administratoriaus Romualdo Pinkovskio bei „Kapitalo investicijų“ direktorės ir savininkės Justynos Kardis, kopija rodo, kad už 8 arus žemės Žirmūnuose, patrauklioje šio mikrorajono vietoje, naujieji savininkai įsipareigojo sumokėti 70 tūkst. litų.

S.Vagonis: vieno aro kaina Žirmūnuose 2008 m. siekė apie 100 tūkst. Lt

Bendrovės „Ober-Haus“ vertinimo ir rinkotyros skyriaus vadovas Saulius Vagonis DELFI teigė, jog 2008 metais tokioje Žirmūnų vietoje vienas aras žemės, jei buvo bent teorinė galimybė plėtoti gyvenamąją statybą, kainavo brangiau, nei „Kapitalo investicijos“ įsipareigojo sumokėti už visą 8 arų sklypą.

„Žemė yra verta tiek, kiek ant jos galima vykdyti veiklos. Jeigu potencialiai žemės paskirtis yra mokyklos stadiono eksploatavimas – žemės kaina nėra didelė. Kitas dalykas – jeigu žemė galėtų būti tinkama kažkokių naujų pastatų statybai. Tarkim, statyti daugiabutį namą, komercinį pastatą ar pan. „Žirklės“ labai didelės. Jeigu pirkėjas, pirkdamas tuos aštuonis arus, matytų realią galimybę ten kažką statyti, tais laikais žemė kainavo, ypač toje Žirmūnų vietoje, ne mažiau kaip 100 tūkst. Lt už arą. Bet žemės vertė priklauso nuo galimybės su ja kažką veikti. Jeigu tos galimybės nėra arba pirkėjas mato sudėtingas procedūras, bylinėjimusis, tai automatiškai žemės vertė mažėja“, - aiškino S. Vagonis.

Anot jo, už žemę Žirmūnuose su leidimais statyboms ir sutvarkytais detaliaisiais planais 2008 m. buvo galima pakloti ir po 150-200 tūkst. Lt už arą. „Bet jeigu žemėje nieko negalima statyti, tos žemės vertė daugumai pirkėjų yra tiesiog simbolinė“, - pridūrė pašnekovas.

S. Vagonio teigimu, Žirmūnų dalis, kurioje stovi stadionas, ypač patraukli gyvenamajai statybai. Tai liudija ir daugybė Tuskulėnų mokyklos apylinkėse statybų bumo metu išdygusių naujų daugiabučių.

Advokatas: giminystės ryšiai – tik sutapimas

Oficialia stadiono sklypo savininke 2008 m. trumpai buvusi A. Mackonė – „Kapitalo investicijoms“ atstovaujančio advokato Vaido Mackonio žmona. Advokatas DELFI teigė, jog tai tik sutapimas – esą profesinės etikos pažeidimo čia nėra ir būti negali.

„Tuo metu jinai nebuvo mano žmona. Absoliučiai ne (nėra interesų konfliko – DELFI). Mano žmona ji tapo 2009 m., berods, rugpjūtį. To sklypo jinai net nebuvo įsigijusi. Kiek žinau, istorija buvo labai paprasta. Apie tuo sklypus buvo skelbiama bankroto administravimo puslapyje ar tai „Valstybės žiniose“. Tą sklypą bet kas galėjo nupirkti. Kiek aš žinau, jinai buvo sudariusi sutartį, bet to sklypo taip ir neįsigijo. Dėl tos pačios priežasties – ji suprato, kad jis yra problemiškas“, - kalbėjo V. Mackonis.

„Tai tiktai sutapimas“, - pridūrė jis.

„Kapitalo investicijų“ advokatas kategoriškai neigė sąsajas tarp dabartinių ir buvusių žemės savininkų – esą jo atstovaujamas verslas su V. Beržinskiene, jos vyru ir „Jokvila“ niekaip nesusijęs.

„Nei mano žmona pažįsta akcininkus, nei jų žinojo. Nei aš juos žinau ar pažįstu. Ir mero pasisakymai tokie įdomūs – kad tai yra tarpusavyje susiję asmenys. Bent jau man šita informacija, atsakingai galiu pareikšti, nėra žinoma“, - tęsė V. Mackonis.

Advokato nuomone, jei kas nors ir kaltas dėl mokyklos stadiono situacijos – tai ne verslininkai, o žemės reikalus tvarkę savivaldybės pareigūnai.

Pašnekovo teigimu, dėl žiniasklaidos dėmesio „Kapitalo investicijos“ jaučia spaudimą atsisakyti savo pretenzijų į stadioną, tačiau pozicijos keisti neketina.

„Mano nuomone, paskutiniu metu toks susidomėjimas iš visų žurnalistų, įvairių žiniasklaidos priemonių. Mano galva, netiesioginis spaudimas vis tiek yra daromas“, - sakė V. Mackonis.

Žemės pardavimo sandorio, kai 8 arai Žirmūnuose įvertinti 70 tūkst. litų, advokatas teigė negalintis komentuoti, mat pats sandoryje nedalyvavo.

DELFI primena, jog „Kapitalo investicijos“ per teismą siekia, kad savivaldybė savo lėšomis išmontuotų Tuskulėnų mokyklos stadioną. Savo reikalavimus bendrovė grindžia nuosavybės teise. Mat dar leisdama vėliau bankrutavusiai „Jokvilai“ prie mokyklos statyti daugiabučius ir atsirėžti dalį mokyklos žemės, savivaldybė sutarė, kad verslininkai šalia išpirks žemės sklypą ir jame savo lėšomis įrengs stadioną. Vienintelis dalykas, kurio savivaldybės nepadarė, buvo sklypo perėmimas savivaldybės nuosavybėn. Žemė palikta privačiose rankose, o dabartiniai jos savininkai teigia turintys visas teises joje šeimininkauti.

Advokatas V. Mackonis teigė siūlęs savivaldybei susitarti gražiuoju ir, pvz., išmainyti stadioną į kitą analogiškos vertės sklypą, tačiau atsakymas esą buvo neigiamas.