„Trūksta žodžių, mūsų geras meras. Baisu net kur ir atsistoti, o žmonės su vaikais eiti. Ar tos žolės reikia? Ne tik erkę gali pasigauti. Eina su šunimis, jie kakoja, paima, bet ant žolės ilgos tai lieka. Trūksta žodžių tiesiog“, – besidairydama į žoles sakė viena vilnietė.

Ji pasakojo, kad tokių žolių Vilniuje dar nematė.

Kitas svarstė, kad toks sprendimas priimtas gal dėl noro taupyti lėšas.

„Žiūrint dėl ko tai daro. Ar nori sutaupyti pinigų, ar kažkokia nauja mada“, – LNK svarstė vyras.

„Niekas nieko netvarko, viskas palikta likimo valiai ir tiek“, – piktinosi kita moteris.

„Matau ir prieš erkes esame, nelabai fainas dalykas, ypač, kai vaikai į tas žoles bėga, reikia stabdyti juos. Tikrai nėra smagu ir netvarkingai atrodo visų pirma. Ypač, kai prie savivaldybės esame – tai tikrai klausimas, kodėl tai apleista yra. Centre norėtųsi, kad gražiau būtų“, – kalbėjo kita vilnietė.

Aukštomis miesto žolėmis naudojasi ir pareigūnai – jie žolėse slepia trikojus.

Vilniaus miesto savivaldybės miestovaizdžio skyriaus vedėja Ramunė Baniulienė LNK pasakojo, kodėl priimtas toks sprendimas.

„Šiemet mes tęsiame pievų nešienavimą, tiksliau – toliau vykdome tvarų šienavimą. Pagrindiniai uždaviniai – vėsinti miestą per karščius vasarą ir grąžinti gamtą į miestą, didinti biologinę Vilniaus miesto žolių įvairovę“, – sakė ji.

R. Banulienės teigimus, atlikti tyrimai rodo, kad nešienautos pievos neleidžia miestui taip stipriai įkaisti karščių metu.

„Nešienautoje vejoje per karščius yra apie 19 laipsnių žemės paviršiuje. O nušienautos vejos įkaista ir išdega, tai laipsnių tada – apie 40–50“, – LNK žinioms sakė Vilniaus miesto savivaldybės atstovė.

Ji teigė, jog savivaldybė šienauja kiemus, teritoriją prie kietųjų dangų, gatvių, pėsčiųjų takų. Taip pat parkus, skverus, ten, kur žmonės naudojasi žolynais.

„O tvariai šienaujame, kitaip sakant, nešienaujame, aplinkelių šlaitus, gatvių infrastruktūros želdinius, skiriamąsias juostas. Ten leidžiame žolei augti. O po to, nuo liepos mėnesio, pradėsime šienauti. Kai kurias vietas paliksime savaiminiam atžėlimui, tokius kaip aplinkelių šlaitus, kur niekada jokia veikla nėra nevyksta.

Pradėsime po Joninių taškiniu būdu šienauti ten, kur labiausiai ten reikia. Nes šiemet lyja lietus, žolė labai greitai auga. Gali tekti anksčiau pradėti šienauti. O pernai mes šienavome nuo rugpjūčio 15 dienos – po Žolynės. Ir visiškai pasiteisino“, – sakė Vilniaus miesto savivaldybės atstovė R. Banulienė.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: