Elektroninė sistema, aptikta pasitarimų kambaryje, slopina įrašinėjimo, transliavimo įrangą, fiksuoja sienų vibraciją (pasiklausymo aparatūra montuojama ir įsigręžiant į sienas) ir t.t. Ta pati sistema, neleidžianti pašaliniams pasiklausyti patalpoje vykstančių pokalbių, pati įrašinėdavo pokalbius. Tokia aparatūra ir jos sumontavimas, pasak specialistų, užsakovui turėjo kainuoti arti 100 tūkst. litų.

D. Norkų į savivaldybės tarybą patekę socialdemokratai „Vilniaus vandenų“ generaliniu direktorium paskyrė pernai gegužę. Kontrpasiklausymo aparatūra sumontuota prieš kelis mėnesius, maždaug apie Naujuosius metus.

Neseniai D. Norkus vilniečiams pranešė, kad vandenį reikia pabranginti 50 procentų, nes reikia pinigų investicijoms. Dabar aiškėja, kur investuodavo „Vilniaus vandenys“. Pavyzdžiui, neva labai sunkioje finansinėje padėtyje esanti bendrovė šimtus tūkstančių mokėdavo už teisines paslaugas socialdemokratų Etikos ir procedūrų komisijos nario advokato Kęstučio Virbicko atstovaujamai advokatų kontorai (sutartis su šia kontora sudaryta vadovaujant D. Norkui). Už slaptą aparatūrą generalinis direktorius iš savo kišenės irgi nemokėjo. Yra duomenų, kad bendrovei, „Vilniaus vandenims“ pateikusiai šią įrangą ir ją sumontavusiai, žadėta sumokėti „Vilniaus vandenų“ pinigais, prisidengiant fiktyvia sutartimi. Bet už šią elektroninę sistemą, atrodo, iki šiol nesumokėta, o dabar jos tiekėjams šansų sulaukti užmokesčio išvis nebeliko.

STT pirmadienį sulaikė „Vilniaus vandenų“ generalinį direktorių D. Norkų, pardavimų ir rinkodaros direktorių Nerijų Laurinaitį, aprūpinimo ir ūkio tarnybos viršininką Tomą Biknevičių ir konsultantą viešųjų pirkimų klausimais Saulių Lukošių. Jie įtariami kyšininkavimu, papirkimu, piktnaudžiavimu ir dokumentų klastojimu. D. Norkus, N. Laurinaitis ir S. Lukošius uždaryti į areštinę, ketinama kreiptis į teismą dėl jų suėmimo.

Tačiau „Vilniaus vandenyse“ yra ir daugiau direktorių. Atrodo, kad kai kuriais iš jų D. Norkus nepasitikėjo. Po to, kai balandžio 20-ąją DELFI paskelbė apie triukšmingai įmonėje atšvęstą D. Norkaus gimtadienį, buvo pradėta ieškoti „šnipų“, nutekinusių žurnalistams informaciją apie pobūvį darbovietėje (įstatymai kategoriškai draudžia išgertuves darbo vietoje). Pirmadienį per kratą generalinio direktoriaus kabinete rastos dviejų direktorių asmeninių mobiliųjų telefonų įeinančių ir išeinančių skambučių išklotinės.

Tai privačių „Omnitel“ klientų skambučių išklotinės, kurias net specialiosios tarnybos gali gauti tik turėdamos teismo sankcijas. Pareigūnų žiniomis, D. Norkus bandė aiškintis, kas iš jam nelojalių bendrovės darbuotojų telefonu bendravo su DELFI žurnalistais ar teisėsaugininkais.

Liepė nušalinti nuo pareigų

Vilniaus miesto vadovybė, reaguodama į pradėtą tyrimą, pareiškė netoleruosianti korupcijos, kyšininkavimo ir neskaidrių santykių savivaldybei priklausančiose įmonėse ir įpareigojo „Vilniaus vandenų“ valdybą nedelsiant nušalinti įmonės vadovus nuo einamų pareigų.

„Atsižvelgus į praėjusią savaitę ūkio ministro siūlymus ištirti viešųjų pirkimų procedūras minėtoje įmonėje, sudaryta savivaldybės ir „Vilniaus vandenų“ komisija, kuri analizuoja galimus pažeidimus“, - antradienį spaudos pusvalandyje sakė Vilniaus meras Vilius Navickas.

Paklaustas, ar asmeniškai neįtarė, kad bendrovės veikla galėjo būti neskaidri, V. Navickas sakė, jog įtarimus turi nagrinėti institucijos, kurioms tai privalu daryti.

„Nušalintieji įmonės „Vilniaus vandenys“ vadovai pareigas ėjo nepilnus metus, nuo 2009 metų gegužės ar birželio. Aš esu išsakęs pastabų įmonės direktoriui, kad pasikeitus „Vilniaus vandenų“ valdybai, direktoriui reikėjo kuo greičiau padaryti auditą ir įvardyti prieš tai buvusių vadovų darbus, ekonominį rezultatą ir pateikti ateities planus. Tačiau tai buvo daroma šiek tiek pavėluotai ir dabar turime tai, ką turim. Nelabai turiu daugiau ką komentuoti“, - sakė meras.

Pasak V. Navicko, laikinasis „Vilniaus vandenų vadovas turi būti paskelbtas antradienį, tačiau iš kokių kandidatų bus renkamasi, meras neįvardijo.

Ketina tik stabdyti narystę

Socialdemokratų partijos vadovas Algirdas Butkevičius DELFI antradienį sakė, jog neplanuojama artimiausiu metu D. Norkaus šalinti iš partijos. Antradienį vakare turi įvykti socialdemokratų Vilniaus skyriaus prezidiumo posėdis, kuriame ketinama sustabdyti „Vilniaus vandenų“ vadovo narystę partijoje, kol vyksta tyrimas.

Priminus neseną panašų atvejį, kai liberalcentristai nedelsdami iš partijos pašalino sveikatos apsaugos viceministrą Artūrą Skiką, A. Butkevičius paaiškino, jog jiems dar trūksta informacijos priimti tokį sprendimą: „Lyg tai šitie dalykai prasidėjo dar prieš paskiriant jį į šį postą... Mums dar reikia trupučiuką išsiaiškint. Visiškai neturime informacijos. O gal dar jis pats šiandien parašys pareiškimą... Jis nėra aktyvus partijos narys, jis – eilinis partijos narys. Vilniaus skyriaus tarybos posėdžiuose nė karto nemačiau, kad jis pasisakytų ar dalyvautų diskusijose“.