Vilnietė Elita Balčiūnienė šiemet su vaikais į darželį keliauja jau su kitokiomis nuotaikomis. Gerai išsimiegoję, nes mažieji pietų miego atsisakė.

„Vaikas man pasakė – mama, kodėl aš turiu gulėti kelias valandas? Tada aš pradėjau klausti, o kaip gulėti. Jis atsakė, kad gulėti ir nejudėti. Klausiau jo, kad galbūt gali duoti knygelę pavartyti. Vaikas man sakė, kad taip neleidžia ir liepa gulėti.

Tada pradėjau kalbėti su auklėtojomis, jos sakė, kad kitaip negali, nes nėra sąlygų patalpų“, – kalbėjo E. Balčiūnienė.

Ji nepasidavė.

„Tai aš ėjau ir kategoriškai sakiau, kad mano vaikas neturi gulėti. Tai vaikui leido vartyti knygelę, tačiau taip, kad niekas nematytų, kad kiti nenorėtų, nepavydėtų.

Sužinojau, kad nemiegančių vaikų grupėje yra kokie 5. Gal kiti tėvai nieko nesako, bijo, susiduria su įvairiomis problemomis“, – tikino E. Balčiūnienė, lankstaus poilsio iniciatyvos atstovė.

Ji subūrė ir kitas mamas, kurių vaikai pietų miego nenori, kreipėsi į Vilniaus miesto savivaldybę ir savo tikslą pasiekė. Nuo šio rugsėjo sostinėje priverstinio miego nebeliko.

„Nebeprisimenu aš tų laikų, atmintis mano trumpa, greičiausiai, kad miegojau, nes tokia buvo tvarka. Dabar tvarka jau yra pasikeitusi“, – teigė Vilniaus vicemerė Donalda Meiželytė.

Vilniaus vicemerė sakė reaguojanti į pavasarį užplūdusius skundus peržiūrėti pietų miego tvarką. Netrūko pastabų apie verčiamus miegoti vaikus. O ir higienos normose kaip miegas poilsio metu nėra.

„Vaikai su kiekvienais metais miega vis mažiau. Ne kiekviena šeima ypatingai laikosi režimo. Tie, kurie laikosi režimo, jų vaikai dienos metu jau ir nebenori miegoti. Kiekvienas vaikas yra labai individualus. Ir tokio dalyko kaip prievarta darželyje neturi būti“, – LNK žinioms sakė D. Meiželytė.

Tačiau džiugiomis nuotaikomis gyvena tikrai ne visi darželiai. LNK žinių kalbinti bent 7 darželių vadovai teigia, kad nuotaikos tikrai yra įvairios, ne visi darželiai turi galimybes, kad vaikai nemiegotų, jie tiesiog neturi tam skirtų erdvių.

Tačiau Vilniaus miesto savivaldybė atkerta, kad patikrinimai bus. Ir jeigu paaiškės, kad kai kurių darželių vadovai verčia vaikus miegoti, laukia atitinkama atsakomybė.

„Taip, taip ir yra. Didžioji dalis darželių, ypatingai senos statybos, jie neturi miegamųjų. Valgomasis, miegamasis ir žaidimo kambarys yra toje pačioje erdvėje. Tad reikia bandyti dėliotis kitas erdves, sprendžiant tą klausimą“, – LNK sakė sostinės darželio „Pušaitė“ direktorė Daiva Skarulskienė.

Anot darželio direktorės, pastebėta, kad vaikai pietų miego metu turi ilsėtis. Todėl darželis vaikams suteikia galimybę pailsėti, jie nėra apkraunami papildomomis veiklomis.

Sostinės darželyje „Pušaitė“ darželinukai nemiega jau kelerius metus. Pirmais metais tokių vaikų buvo vienetai, o pavasarį nemiegojo jau 20 vaikų.

„Sostinė nelieka be pietų miego. Tai yra pietų poilsis ir tų vaikų, kuriems tikrai fiziologiškai nereikia tokio miego kaip formos pietų poilsio, tokių yra statistiškai 5–7 procentai. Manau, kad turint pasirinkimo laisvę ir poilsio formą, visada yra galimybės susitarti ir bendrauti“, – teigė sostinės darželio „Pušaitė“ direktorė D. Skarulskienė.

Savivaldybė žada ir toliau ateityje spręsti pietų miego klausimą darželiuose. Teigiama, kad svarstys ir galimą darbuotojų trūkumo klausimą.

„Savivaldybės darželiuose yra įsteigta fizinio ugdymo pedagogo pareigybė. Tai ją galima naudoti būtent tuo metu, kai auklėtojų darbo laikas, fizinio lavinimo mokytojas tada užsiima su vaikais. Tada mokytojas turi daugiau laiko pietų poilsio metu. Čia yra kiekvienos įstaigos susitarimas“, – kalbėjo Vilniaus vicemerė D. Meiželytė.

Specialistai rekomenduoja visiems tėvams pasikalbėti su savo vaikais, išsiaiškinti jų miego poreikius, išklausyti, kaip jie jaučiasi ir kalbėtis, ar darželiuose nėra verčiami miegoti, tai aptarti su auklėtojais.

Visą LNK žinių reportažą žiūrėkite čia: