„Aš manau, kad tai nuostabą sukėlė ir vokiečių kariškiams, ir kitiems ekspertams. Nors renginį organizuoja nevyriausybinė organizacija kartu su Seimu, toks ignoravimas nėra sveikas, jis keistokas. Todėl norėtųsi paskatinti, kad kitą kartą kariškiai dalyvautų ir tos priežastys, kurios neleidžia to padaryti, būtų kažkaip eliminuotos“, – Eltai teigė vienas iš „Vilniaus saugumo forumo 2024“ organizatorių Vaidotas Malinionis.

Forumo rengėjas taip pat sako girdėjęs, kad renginyje nedalyvauti kariškius ragino pati Lietuvos kariuomenės vadovybė.

„Nenoriu nepatikrintos informacijos skleisti, bet buvo iš tarnaujančių žmonių pasakyta, kad buvo skatinama renginyje nedalyvauti. Negaliu to nei patvirtinti, nei paneigti, bet jeigu tai tiesa, tai kelia labai didelę nuostabą“, – sakė jis.

„Vilniaus saugumo forumo 2024“ organizatorius pažymi, kad Lietuvos kariuomenės atstovai į renginį buvo kviesti ne tik kaip svečiai – jiems buvo siūlyta ir perskaityti pranešimą. Visgi, pasak jo, ir šis siūlymas Lietuvos kariuomenės nesudomino.

V. Malinionis atkreipia dėmesį ir į tai, kad anksčiau „Vilniaus saugumo forume“ Lietuvos kariuomenė dalyvaudavo noriai. Todėl jis ragina kariuomenę kitą kartą „žiūrėti į tai, kas naudinga valstybei“.

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Laurynas Kasčiūnas teigia, kad jį taip pat nustebino, jog Lietuvos kariuomenės renginys nesudomino.

„Gaila, kad tokios konferencijos yra ignoruojamos. Aš manau, kad Lietuvos kariuomenei forume reikėjo sudalyvauti, deleguoti Gynybos štabo atstovus ir įsivertinti, kur mes esame ir ką galime daryti geriau“, – Eltai teigė L. Kasčiūnas.

Politikas įsitikinęs, kad tokio pobūdžio konferencijos Lietuvos kariuomenei yra naudingos.

„Aš tikrai manau, kad tokios konferencijos yra labai naudingos, nes jos leidžia į Lietuvos gynybos politiką pasižiūrėti truputėlį iš šono. Ir nereikia bijoti kritikos. Jeigu yra kritika, jeigu yra tam tikri pasiūlymai pasitempti, paplėtoti vieną ar kitą kryptį, ypač visuotinės gynybos kontekste, tai priimkime tą kritiką ir judėkime į priekį, o ne blokuokime“, – sakė Seimo narys.

Laurynas Kaščiūnas

Savo ruožtu Lietuvos kariuomenė savo atsakyme pabrėžė, kad renginio specifika labiau buvo skirta politinėms institucijoms.

„Norėtume atkreipti dėmesį, jog Lietuvos kariuomenės uždavinys yra valstybės gynybos politikos įgyvendinimas. Forumas buvo skirtas saugumo politikos, kurią Lietuvoje formuoja valstybės politinės institucijos – Lietuvos Respublikos Prezidentas, Užsienio reikalų ir Krašto apsaugos ministerijos, temoms. Todėl dalyvavimas šiame forume yra valstybės politinių institucijų kompetencija“, – teigiama Lietuvos kariuomenės atsakyme Eltai.

Visgi Lietuvos kariuomenė informavo, kad į „Vilniaus saugumo forumą 2024“ buvo delegavusi atstovą – Mokymų ir doktrinų valdybos Karybos instituto karininką.

ELTA primena, kad penktadienį Seime vyko devintasis Vilniaus saugumo forumas. Šiais metais renginyje daugiausia dėmesio skirta bendrai NATO atgrasymo strategijai – ketinama aptarti iššūkius ir būdus, kaip stiprinti Aljanso pajėgumus. Konferencijos metu nagrinėjamos kolektyvinės gynybos perspektyvos, iššūkiai transatlantinėje saugumo bendruomenėje bei geopolitinė padėtis Rytų Europoje.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)