Pirmadienį šį klausimą sprendė moksleiviai, mokytojai ir mokyklą baigę alumnai, taip pat istorikai ir savivaldybės atstovai.

Vilniaus vicemeras Arūnas Šileris LNK laidai „Labas vakaras, Lietuva“ teigė, jog tvirtino, jog jau senokai nuspręsta, kad gimnazija vardą keis.

„Tokį norą yra išreiškusi gimnazijos bendruomenė. Taip pat ir savivaldybė galvoja, kad jau laikas yra su tuo vardu atsisveikinti. Nes gimnazija turi ilgą ir turtingą istoriją ir jau nusipelno užversti tą postsovietinės istorijos lapą ir eiti kitu keliu“, – teigė vicemeras.

Savivaldybės atstovai ir gimnazijos bendruomenė svarsto, koks turėtų būti naujasis gimnazijos vardas. Anot A. Šilerio, vienas iš pasiūlymų – Vilniaus senamiesčio gimnazija.

„Šį pavadinimą gana šiltai priima ir mokykla, nes tai vis tiek yra mokykla pačiame miesto centre. Tai irgi vienas iš galimų ir realiausių variantų“, – teigė jis.

Gimnazija žada pateikti 6 pavadinimus iš kurių ir bus galima išsirinkti.

„Nuskambėjo ir Jono Meko vardas, taip pat ir Icchoko Mero vardas, kuris gyveno visai netoliese. <...> Taip pat nuskambėjo ir Juditos Vaičiūnaitės vardas, kaip ir istorinis kunigaikštienės Birutės vardas, nes anksčiau tai buvo kunigaikštienės Birutės gimnazija.

Jeigu man kas nors leistų už kurį nors vardą statyti, sakyčiau, kad Vilniaus senamiesčio gimnazija, arba Vilniaus medijų gimnazija, kuri sulauks daugiausiai balsų“, – vardijo vicemeras A. Šileris.

Tikimasi, kad gimnazijos bendruomenė iš 6 pavadinimų išsirinks 3, o Vilniaus miesto taryba jau gruodžio mėnesį parengusi visus dokumentus, kuriuose jau bus įrašytas gimnazijos bendruomenės norimas ir pasirinktas vardas.

O Vilniaus Salomėjos Nėries gimnazijos mokytoja Asta Rinkevičienė LNK teigė, jog nenorėtų, kad gimnazijos pavadinimas būtų keičiamas.

„Su tuo susiję ir labai daug sentimentų, esu ir mokinė, ir mokytoja daugiau nei 10 metų. Ir buvo tokie lyg ir pasiūlymai išreikšti diskusijoje, man gimė tokia mintis, kad pavadinimas galėtų būti upės – Neries gimnazija.

Tai šis pavadinimas susietų ir su buvusiu pavadinimu. Ir galbūt taip visi baigę šią mokyklą neliktume tokie nuskriausti“, – teigė mokytoja.

Ji teigė, jog iš bendruomenės diskusijos aišku, jog pavadinimą tikrai norima keisti. A. Rinkevičienė stebėjosi noru rinktis Medijų gimnazijos pavadinimą.

„Dėl šito aš irgi abejočiau. Nes mes labai daug dėmesio skiriame tam ir norėtųsi rasti kitą aspektą“, – teigė mokytoja.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: