Apie asmenį su „Wagner“ antsiuvu ant krepšio pranešta vienoje feisbuko grupėje.

Vilniaus oro uoste buvo pastebėtas asmuo, ant kurio krepšio prisiūtas antsiuvas su Rusijos privačios karinės grupuotės „Wagner“ simbolika. Gyventojo inf.

Lietuvos oro uostų atstovas žiniasklaidai Tadas Vasiliauskas Delfi informavo, kad šis asmuo buvo nuodugniai patikrintas, grėsmę aviacijai galinčių sukelti daiktų jis esą neturėjo.

Tačiau dėl demonstruotos simbolikos nuspręsta kreiptis į policiją ir Valstybės sienos apsaugos tarnybą (VSAT).

„Esame prieš tokių logotipų naudojimą ir nepritariame tokiam keleivio poelgiui, tačiau mūsų aviacijos saugumo specialistai visais atvejais turi veikti griežtai pagal esamus LR teisės aktus, o šiuo atveju matomas logotipas ant bagažo negalėjo tapti priežastimi keleiviui ar jo bagažui būti sustabdytam, drausti tęsti kelionę.

Dėl tokio keleivio poelgio jau kreipėmės į policijos pareigūnus, kurie, tikime, išaiškins, ką tokiais atvejais galėtume padaryti specifiškai mes arba kartu su pareigūnų pagalba.

Šis keleivis buvo nuodugniai patikrintas. Kaip ir kiti keleiviai jis į išvykimo salę pateko neturėdamas jokių grėsmę aviacijai galinčių sukelti daiktų“, – atsakyme nurodė atstovas žiniasklaidai.

Pritaikyta administracinė atsakomybė


Delfi kalbintas VSAT atstovas Giedrius Mišutis teigė, kad šis keleivis iš Lietuvos neišvyko, jam skirta bauda už draustino simbolio demonstravimą.

„Lėktuvas išskrido, jis liko Vilniaus oro uoste mūsų patalpose“, – sakė VSAT atstovas.

„[Asmuo] ruošėsi skristi į Londoną. Tai yra Lietuvos pilietis. Dokumentų kontrolės metu jį pasieniečiai pristatė į savo tarnybines patalpas. Šiuo metu jam yra surašomas administracinio nusižengimo protokolas pagal ANK 524 straipsnį, tai yra nacistinių, komunistinių simbolių, totalitarinių ar autoritarinių režimų simbolių platinimas ar demonstravimas.

Tai čia platinimo gal nėra, yra demonstravimas <...>. Atlikus visus administracinius veiksmus, aišku, jis bus paleistas“, – pažymėjo G. Mišutis.

Privati karinė samdinių bendrovė „Wagner“, veikianti už įstatymo ribų, yra siejama su Rusija ir šios šalies prezidentu Vladimiru Putinu. „Wagner“ talkino Rusijos kariams Ukrainos okupacijoje. Tačiau po to, kai birželį pagrasino nuversti Rusijos karinę vadovybę ir veržėsi Maskvos link, samdiniai buvo išsiųsti į Baltarusiją.

Kiek vėliau aviakatastrofoje žuvo šios bendrovės „Wagner“ savininkas Jevgenijus Prigožinas, įtariama, kad tai buvo nužudymas.

Praėjusią savaitę autoritarinis Baltarusijos lyderis Aliaksandras Lukašenka minėjo, kad jo valdomoje šalyje vis dar yra „Wagner“ kovotojų, kurie, pasak jo, dalyvauja Baltarusijos kariuomenės pratybose.

Prieš kurį laiką Lietuvos parlamentas priėmė rezoliuciją, kuria bendrovę „Wagner“ pripažino teroristine organizacija, o jos narius ir samdinius – keliančiais grėsmę valstybės ir visuomenės saugumui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (65)