Iš nuotraukų matyti, kad motociklininkai – su kelioniniais krepšiais.

Kol kas nėra patvirtinta, ar jie yra susiję su pastaruoju metu dažnai minimu nacionalistiškai nusiteikusių rusų „Naktinių vilkų“ klubu.

DELFI primena, kad šio klubo atstovai bandė patekti į Lietuvą, tačiau pasieniečių praleisti nebuvo.

Policijos atstovai informavo pranešimą, kad Vilniuje pastebėti keli motociklininkai su Rusijos Federacijos vėliavomis, gavę 14 val. 4 min.

Netrukus, Vokiečių g. suradę šiuos motociklininkus, policijos pareigūnai įsitikino, kad į Lietuvą jie pateko visiškai teisėtai (pasienyje atliktas nuodugnus patikrinimas). Jokių kitų teisės pažeidimų taip pat neužfiksuota, motociklininkai tęsia kelionę.

Negali pasakyti, kaip pateko į Lietuvą

Dar prieš tai Valstybės sienos apsaugos tarnybos atstovas Giedrius Mišutis DELFI patikino negalintis tiksliai pasakyti, kaip šie motociklininkai pateko į Lietuvą. Norint suteikti šią informaciją reikia gauti minimų asmenų sutikimą.

„Rusiška vėliava nėra kažkoks uždraustas heraldikos simbolis. Vargu, ar galima ką daugiau pasakyti. Be asmenų sutikimo negalime tikrinti ir atskleisti, kaip ir kada jie pateko į Lietuvą. Galime tik kelti prielaidą, kad jei žmogus yra Lietuvoje, jis čia pateko legaliai“, – spėjo jis.

G. Mišutis sakė nesuprantantis, kodėl pamačius žmogų, sėdintį ant motociklo, papuošto rusiška simbolika, reikėtų imti spėlioti, ar tai – „Naktinių vilkų“ atstovas, ar ne.

„Šį savaitgalį buvo baikerių sezono atidarymas. Mano pažįstami į Lietuvą važiavo ir iš Rusijos, ir iš Baltarusijos – normaliai pravažiavo, yra Lietuvoje. Jei žmogus išsikelia savo valstybės vėliavą, tai dar nereiškia, kad jis jau yra „Naktinis vilkas“. Nedrįstu spėti, ar visa tai susiję. Vokiečių gatvė yra didelis traukos objektas, turistų ten yra nemažai, todėl sunku ką ir pasakyti, o spėlioti – beviltiška“, – sakė G. Mišutis.

„Naktiniai vilkai“ pastebėti Vokietijoje

Kaip šįryt rašė DELFI, dešimt Kremliaus politiką palaikančių ultranacionalistinių Rusijos baikerių buvo pastebėti Vokietijoje.

Sekmadienio vakarą jie pasiekė Vokietijos sieną, pranešė Bavarijos pareigūnai. Jie priklauso didesnei grupei, surengusiai prieštaringai vertinamą žygį motociklais per Europą pergalės Antrajame pasauliniame kare 70-ųjų metinių proga.

Baikeriai planavo nuvažiuoti 6 tūkst. kilometrų per Baltarusiją, Lenkiją, Čekiją, Slovakiją, Austriją ir Vokietiją, o savo žygį baigti Berlyne. Tačiau jiems teko ieškoti naujų maršrutų, kai motociklininkų nepraleido Lenkijos ir Lietuvos pasieniečiai.

Lenkijos premjerė Ewa Kopacz pareiškė, kad šis žygis yra „provokacija“.

Rusijos užsienio reikalų ministerija savo pranešime nurodė esanti „pasipiktinusi“ Lenkijos sprendimu ir kaltino Varšuvą meluojant dėl tikrųjų priežasčių, kodėl baikeriams nebuvo leista kirsti šalies teritorijos.

Rusijos baikeriai tvirtina, kad jų žygis nėra politiškai motyvuotas ir kad jie tesiekia pagerbti žuvusius per mūšius Antrajame pasauliniame kare.

Klubo „Naktiniai vilkai“ nariai surengė masinį žygį motociklais į Ukrainai priklausantį Krymo pusiasalį, kai Rusija jį aneksavo 2014 metų kovą. Kai kurie iš tų baikerių taip pat prisidėjo prie prorusiškų separatistų, kurie kaunasi su Kijevo vyriausybės pajėgomis Rytų Ukrainoje.

Šis baikerių klubas buvo įkurtas 1989 metais prieš pat subyrant Sovietų Sąjungai. Dabar jis turi apie 5 000 narių buvusiose Sovietų Sąjungos respublikose.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2703)