„Utena 2018 metais buvo įtraukta į tą vadinamą zoną, kur valstybės paskatos nebuvo (konkrečiai miestas, ne rajonas). Tai buvo parengtas mūsų aprašas, kuris skatino jaunas šeimas įsigyti būstą. Bet jis veikė gal silpnokai.

Pasikeitus situacijai 2021–2022 metais, kiek mane specialistai informavo, ir kai Utenos miestas buvo išimtas, paskata valstybės buvo skiriama, interesantų norinčių buvo daug, buvo paskirstyta didžiulė suma – 460 tūkst. eurų lėšų per tuos kelerius metus, poreikis buvo didelis.

Tačiau dabar vėl Utenos miestą įtraukus į tą zoną, kurioje nėra valstybės paskatos, kaip pavyzdys, mane informavo, kad liko tik 7 asmenys šįmet, kurie pretendavo į savivaldybės paramą ir tai yra asmenys, gyvenantys rajone, ne mieste.

Aišku, mes norėtumėm, kad Utenos miestas būtų išimtas iš tos paskatos neskyrimo zonos“, – „LNK Vidurdienio žinioms“ pasakojo meras.

Gytis Lukoševičius, Marijus Kaukėnas

Ar Utenoje būtų ką įsigyti?

Sieks, kad atsirastų daugiau daugiabučių

M. Kaukėnas patikino, kad taip.

„Mes konkrečiai duodam paramą žmonėms, jaunoms šeimoms iki 36 metų, kurie susiranda būstą ir ima paskolas tam būstui. Tiek valstybė prisideda prie tos paskolos lengvatos, tiek ir mes. Yra tokių šeimų, mane informavo, kurie gavo 30 tūkst. paskatos sudedant valstybės ir savivaldybės paramą. Aš manau, kad būtų poreikis ir specialistai man paminėjo, kad būtų“, – dėstė meras.

Visgi, jis sutiko, kad su daugiabučių skaičiumi mieste yra problema, jaučiamas jų trūkumas, bet problemą esą ketinama spręsti.

„Esam nusimatę kai kurias teritorijas daugiabučių statyboms, bet sunku mums pritraukti statytojus, nes statybų kainos panašios, bet parduodama kvadrato kaina, aišku, nuo didmiesčių mes atsiliekame. Bet bandysime ieškoti galbūt tokių patrauklesnių teritorijų, galbūt [reikėtų] infrastruktūrą atvesti statytojams, kad tai juos paskatintų Utenoje statyti daugiabučius“, – kalbėjo M. Kaukėnas.

Utena, pasak jo, konkuruoja su kitais didžiaisiais miestais tiek dėl jaunų šeimų, tiek dėl jaunų specialistų.

„Turime jaunų gydytojų pritraukimo aprašą, kur skiriame 40 tūkst. eurų, jei gydytojas sutinka penkerius metus dirbti Utenoje. Akivaizdu, ir kitos savivaldybės turi pasirengę aprašus, ir visi konkuruojam dėl tų pačių specialistų, dėl tų pačių jaunų šeimų.

Esam pramonės miestas, tikrai turime išvystytą didelę pramonę, per tą pramonę pritraukiam dalį specialistų, bet, aišku, norėtųsi, kad tos jaunos šeimos Utenoje įsikurtų labiau, daugiau jų įsikurtų, gal grįžtų iš Vilniaus gyventi.

Netgi esame pasirengę vykdyti tokią kaip ir koncepciją, kaip susigrąžinti jaunas šeimas ar uteniškius į Utenos miestą. Mes esame įsitikinę, kad jaunoms šeimoms Utena ar kiti mažesni miestai yra patogesni gyventi negu Vilniuje: nereikia kamščiuose stovėti – penkių minučių miestas“, – teigė meras.

Bando privilioti medikus, bandys ir mokytojus

Ukmergė gyventojams, besiregistruojantiems mieste, siūlo gyventojų pajamų mokesčio lengvatą. Ar atitinkamų sprendimų yra Utenoje?

Meras sakė, kad Utenoje gimus vaikui savivaldybė skiria 150 eurų vertės kraitelį, atskirai – 300 eurų paramą. Paramą esą gauna ir pirmokai, ruošiamasi rengti mokytojų pritraukimo aprašą.

„Aišku, tai daro ir kitos savivaldybės. Tokių išskirtinumų šiai dienai gal ir neturim, nes tik savaitę su viršumi dirbame, bet šiuo klausimu tikrai stengsimės paieškoti sprendimų“, – žadėjo pašnekovas.

Savivaldybė, anot jo, taip pat galėtų taikyti gyventojų pajamų mokesčio lengvatą.

„Kiekvienas Utenoje naujas užsiregistravęs gyventojas, kuris dirba nesvarbu kuriame mieste, apie 12 proc. jo atlyginimo popieriuje atitenka Utenos biudžetui. Tai akivaizdu, kad mums ir finansiškai naudinga, kuo daugiau gyventojų, kad čia gyventų ir registruotųsi.

Mes turime nemažai įmonių, kuriose dirba ne patys uteniškiai, bet atvyksta iš kaimyninių rajonų – iš Ignalinos, iš Zarasų, Anykščių, tolimesnių miestų. Mums būtų naudinga ir tuos žmones pritraukti, kad jie čia registruotųsi ir Utenoje gyventų, ir savo mokesčius mokėtų čionai“, – dėstė savivaldybės vadovas.

Jaunas specialistas, atvykęs į Uteną, anot mero, galėtų gauti nuo 15 iki 30 tūkst. eurų. Jei tai būtų medikas, būtų galima pridėti dar 40 tūkst. eurų.

„Tikrai susidaro nemaža suma. Bet kadangi konkuruojame su kitomis savivaldybėmis, tai tikrai masiškai nepavyksta nei mums, nei kitiems pritraukti. Aišku, mes kitų priemonių ieškosim, kaip specialistams pagerinti darbo sąlygas. Utenos ligoninėje dirba 470 gydytojų specialistų, norime padaryti labai geras sąlygas, kad čia patys gydytojai norėtų važiuoti ne tik dėl finansinės paskatos“, – pridūrė M. Kaukėnas.

Visą „LNK Vidurdienio žinių“ pokalbį su juo galite rasti čia: