„Radviliškio naujienos“ jungiasi prie visuomenininko Andriaus Tapino iniciatyvos „Skaidrinam“ ir tęsia straipsnių ciklą apie tai, kaip valdiškus pinigus tratino Radviliškyje išrinktas Seimo narys Antanas Čepononis. Šiandien pristatome antrą rašinį apie tai, kur ir kada Seimo narys A. Čepononis darbo reikalais taip dažnai važinėjosi taksi.

Taksi važinėjosi už „valdiškus“

Liaudies išmintis byloja, kad viešpaties keliai nežinomi. Šis posakis turbūt negalioja Seimo nariams, ypač jeigu jie mėgsta dažnai važinėtis taksi ir už pavežėjimo paslaugas taksistams sumoka mokesčių mokėtojų lėšomis.

„Radviliškio naujienų“ turimi dokumentai rodo, kad taksi pavežėjų paslaugas Seimo narys A. Čepononis „atrado“ 2022 metų birželio pabaigoje – tada Seimo kanceliarijai jis pateikė pirmąsias sąskaitas už keliones taksi automobiliais.

Nežinia, kaip iki to laiko jis išsivertė be taksistų paslaugų, bet nuo to meto jis tapo nuolatiniu „Bolt“ pavežėjų klientu ir per pusantrų metų – nuo 2022-ųjų vidurio iki 2023 metų pabaigos – jis mažiausiai 130 kartų kvietėsi taksi, už kurios paslaugas apmokėjo mokesčių mokėtojų lėšomis.

Gal toks dažnas naudojimasis taksi paslaugomis nestebintų, jeigu politikas neturėtų nuosavo automobilio, tačiau A. Čepononis pats prisipažino, kad pas rinkėjus važiavo net trimis mašinomis, kurias remontavo už Seimo kanceliarijos lėšas ir į šias mašinas per porą metų sukliukino apie puspenktos tonos dyzelino, kurį išvažinėjo darbo reikalais…

Taksi kvietėsi ir rytais, ir vakarais

Analizuojant adresus, į kuriuos politikas dažniausiai kvietėsi taksistus, į akis iš karto krinta pora adresų Vilniuje: daugiau kaip 40 kartų pavežėjai buvo kviečiami paimti Seimo narį iš vieno namo, esančio sostinės M. Daukšos gatvėje, o apie 20 kartų – į privatų namą, esantį Subačiaus gatvėje.

Iškvietimų laikas buvo labai skirtingas: kai kada taksi buvo kviečiamas rytais aštuntą ar devintą valandą, kartais pavežėjams minėtais adresais teko skubėti popietinėmis valandomis, o būta ir tokių atvejų, kai Seimo narys iš minėtų adresų taksistų būdavo išvežamas vakarais – net po 22 valandos vakaro (galbūt vyko į naktinį Seimo posėdį?).

Prisipažino važiavęs į dukterų namus

„Radviliškio naujienų“ paklaustas, kokias Seimo nario pareigas taip dažnai atliko minėtose vietose, A. Čepononis prisipažino, kad šiose gatvėse gyvena jo dukros, pas kurias jis apsistoja būdamas Vilniuje.

„Seimo valdybos patvirtintame apraše dėl kompensavimo už taksi paslaugas nėra draudimo išsikviesti taksi vykstant iš gyvenamosios vietos“, – pareiškė politikas.

„Radviliškio naujienų“ žurnalistas susirado Seimo nario minimą aprašą, kuriame iš tikrųjų nėra draudimo išsikviesti taksi vykstant iš gyvenamosios vietos, bet šis dokumentas lygiai taip pat nedraudžia ir taksi kviestis į kazino ar striptizo klubą, tačiau ar tai reiškia, jog mokesčių mokėtojų pinigais būtų galima apmokėti keliones į tokias ar panašias įstaigas?

Vyko į kino teatrą ir „Akropolį“

Seimo narys su rinkėjais turbūt susitikinėjo ir Vilniaus bei Šiaulių „Akropoliuose“, iš kurių išvažiuodavo taksi automobiliais. 2022 metų rugpjūčio 25 dieną vykęs vienas iš tokių susitikimų gerokai užsitęsė, nes politikas taksi į Ozo gatvėje įsikūrusį prekybos centrą kvietėsi beveik pusę devynių vakaro.

Dar vienas adresas, kuriuo Seimo narys ne kartą kvietėsi taksi, tai Vilniuje, Savanorių prospekte, esantis 7 numeriu pažymėtas pastatas, kuriame įsikūręs kino teatras „Forum cinemas“ ir picerija „Čili pica“. Šioje įstaigoje A. Čepononis su rinkėjais susitikinėdavo savaitgalių vakarais. Pavyzdžiui, 2022 metų lapkričio 18 dieną, penktadienį, susitikimas užsitęsė beveik iki 10 valandos vakaro, o 2023 metų sausio 28 dieną, šeštadienį, taksi prie šio pastato buvo kviečiamas po 8 valandos vakaro.

Rinkėjai neleido pailsėti net sekmadieniais

Sprendžiant iš to, kur ir kada Seimo narys A. Čepononis kvietėsi taksi, susidarė įspūdis, kad politikui rinkėjai neleido pailsėti net sekmadieniais.

Pavyzdžiui, 2022 metų lapkričio 20 dieną, sekmadienį, taksi už „valdiškus“ pinigus buvo kviečiamas prie Vilniuje, Aukštaičių gatvėje, esančio 7 numeriu pažymėto pastato.

Šiame pastate įsikūrę verslo namai „Paupys“, o juose veikia „Vaikų maisto studija „Marmaluzi“, kavinės, alkoholinių gėrimų parduotuvė „Bottlery“, kepykla „Heydekrug“ ir prekybos centras „Rimi“, tad akivaizdu, jog sekmadieniais čia susirenka nemažai sostinėje gyvenančių rinkėjų su atžalomis.

Vasarą su rinkėjais susitikinėjo apartamentuose Palangoje

Ne kartą Seimo narys už mokesčių mokėtojų pinigus taksi kvietėsi ir prie Vilniuje, Zarasų gatvėje, 5 numeriu pažymėto pastato.

Šiuo adresu veikia daug rinkėjus viliojančių įstaigų: „Alynas“, „Tikro maisto namai“, picerija ir blyninė bei prekybos centras „Rimi“, tad panašu, kad per susitikimus su Seimo nariu rinkėjai ne tik aptarė politinius reikalus, bet ir galėjo pasisotinti.

Vidurvasaryje mažiausiai porą kartų su rinkėjais A. Čepononis susitikinėjo Palangoje, J. Simpsono gatvėje, esančiuose „Alkos“ apartamentuose.

Taksi už mokesčių mokėtojų pinigus čia buvo kviečiamas praėjusių metų liepos 1-ąją, šeštadienį, ir liepos 3-iąją, pirmadienį.

Taksi kviečiasi taupydamas brangų Seimo darbo laiką

Paklaustas, kokias Seimo nario pareigas po darbo valandų atliko Vilniaus ir Šiaulių „Akropoliuose“, Palangoje esančiuose „Alkos“ apartamentuose, koncertų salėje „Compensa“ bei kino teatre „Forum cinemas“, Seimo narys A. Čepononis atsakė, kad susitikimai ar renginiai vyksta įvairiose vietose, o taksi jis kviečiasi esant poreikiui.

„Kviečiu taksi į tas vietas, kuriose būnu be automobilio“, – teisinasi politikas ir priduria, jog taip elgiasi taupydamas brangų Seimo darbo laiką.

Kokie prekybos centro „Akropolis“ ar kino teatro „Forum cinemas“ renginiai atsidūrė politiko darbotvarkėje ir kokias Seimo nario pareigas jis šiuose renginiuose atliko, konkrečių atsakymų gauti iš A. Čepononio taip ir nepavyko.

Rinkėjus vizitavo net trimis automobiliais

Užpraėjusią savaitę paskelbėme pirmąjį straipsnį apie tai, kaip ir už kokias sumas mokesčių mokėtojai remontavo Seimo nario vokiškų mašinų parką. Paaiškėjo, kad A. Čepononis pas rinkėjus važinėjo net trimis 2008 metais pagamintais vokiškais automobiliais: benzinu varomu „Volkswagen Passat“ ir dyzeliniais BMW X3 bei „Mercedes Benz“.

Seimūnas kas mėnesį mašinų remontams išleido šimtus eurų mokesčių mokėtojų pinigų, o šias paslaugas pirko iš savo patarėjos Ilonos Gvazdžiauskienės vyro vadovaujamo autoserviso, kuris patalpas nuomojasi iš kitos A. Čepononio patarėjos Jolantos Margaitienės šeimos. Per 2022 ir 2023 metus mokesčių mokėtojai už Seimo nario vokiškų mašinų remontus jo patarėjos vyro vadovaujamam autoservisui suplojo beveik pusšešto tūkstančio eurų, nors pačios politiko mašinos tiek net nėra vertos.

„Autoservisą renkuosi pagal mane tenkinančią remonto kokybę ir priimtinus įkainius. Autotransporto priemonės 2008 metų gamybos. Išleidžiu jų remontams tiek, kiek reikia jų eksploatacijai“, – teigė Seimo narys, paklaustas apie tai, kodėl tiek daug lėšų išleidžia savo patarėjos vyro vadovaujamame autoservise.

Pusantro karto apvažiavo Žemės pusiaują

Praėjusią savaitę paviešinome, kad per 2022–2023 metus Seimo narys A. Čepononis degalams išleido daugiau kaip 7 tūkstančius eurų mokesčių mokėtojų lėšų, už kurias nusipirko apie 4500 litrų dyzelinio kuro. Jeigu skaičiuotume, kad automobilis 100 kilometrų vidutiniškai sunaudoja apie 7 litrus dyzelino, tai per porą metų A. Čepononis lankydamas savo rinkėjus galėjo nuvažiuoti daugiau kaip 64 tūkstančius kilometrų. Tai pusantro karto didesnis atstumas, negu apsukti ratą aplink visą Žemės planetos pusiaują, kurio ilgis – 40 tūkstančių 75 kilometrai.

Įdomiausia tai, kad politikas tuo pačiu metu sugebėjo balsuoti Seimo salėje ir mokėti už dyzeliną degalinėje. Pavyzdžiui, 2022 metų birželio 7 dieną 11 valandą 2 minutės A. Čepononis Seimo posėdžių salėje balsavo už Nekilnojamojo kultūros paveldo apsaugos įstatymo pakeitimo projektą, o lygiai po vienos minutės – 11 valandą 3 minutės – savo banko kortele apmokėjo už dyzeliną degalinėje „Circle K“, esančioje Vilniuje, A. Goštauto g. 13. Praėjus dar dviem minutėms – 11 valandą 5 minutės – A. Čepononis jau vėl sėdėjo Seimo salėje ir balsavo prieš Rinkimų kodekso patvirtinimo, įsigaliojimo ir įgyvendinimo Konstitucinio įstatymo projektą.

2022 metų kovo 29 dieną Seimo narys turbūt sumušė visus greičio rekordus. 11 valandą 37 minutės jis Seimo salėje balsavo už Vyriausiosios rinkimų komisijos įstatymo pakeitimus ir tą pačią minutę sugebėjo atsidurti A. Goštauto g. 13, Vilniuje, esančioje degalinėje „Circle K“, kurioje tuo pačiu metu savo banko kortele apmokėjo 73 eurus už 38 litrus dyzelinio kuro.

„Taksistu nedirbu, svetimais čekiais nesinaudoju, kitiems asmenims degalų nepilu. Seimo nario veiklą, kurią tiesiogiai vykdau Vilniuje, nuolat lydi išvykos pas rinkėjus. Kaip ir buvau nurodęs, mano automobiliai nenauji, naudojantys gana daug kuro, tad nereikėtų stebėtis, kad vykstant į tolimesnę kelionę po kelių valandų važiavimo vėl reikia įsipilti kuro. O kad nepridėtas kokio kito asmens čekis, galima spręsti iš to, kad apmokėta ta pačia mano mokėjimo kortele“, – kad kurą į mašinų degalų bakus pilasi ir apmoka tik jis pats, įtikinėjo Seimo narys A. Čepononis.