Vyriausybė dar praėjusių metų lapkričio pabaigoje nusprendė leisti teisėsaugos institucijoms mokėti piliečiams už vertingą informaciją apie nusikaltimus. Tam skirta pinigų.

Institucijos turi patvirtinti vidinę tvarką, numatančią atlyginimo už informaciją mechanizmą. Bene pirmoji tai padarė STT - sausio 20 d. direktorius Saulius Urbanavičius pasirašė įsakymą „Dėl atlyginimo asmenims, suteikusiems Lietuvos Respublikos Specialiųjų tyrimų tarnybai vertingą informaciją apie korupcinio pobūdžio nusikalstamas veikas“.

Kaip praneša STT, tvarkoje nustatyta, kad asmenims, kurie praneš apie korupcijos atvejus, galima skirti vienkartinę išmoką iki 2 850 eurų.

Tačiau išskirtiniais atvejais, kai asmuo padės atskleisti sunkų korupcinį nusikaltimą, išaiškinti sisteminės korupcijos atvejus, jam gali būti skirta dešimteriopai didesnė premija – iki 28 500 eurų.

Atlyginimo už informaciją pagrįstumą vertins speciali komisija, sudaryta iš penkių aukšto rango STT pareigūnų.

Tarnybos tinklalapyje rašoma, kad per metus STT gauna apie 1 300 įvairių skundų, pranešimų ir pareiškimų. Pagal pareiškėjų suteiktą informaciją pradedama apie 30 ikiteisminių tyrimų. Pavyzdžiui, prieš kelerius metus pagal pareiškėjo informaciją buvo sėkmingai atliktas ikiteisminis tyrimas dėl Vilniaus miesto savivaldybės administracijos departamento direktoriaus tarpininkavimo kyšininkaujant, taip pat gavę pranešimą STT pareigūnai atskleidė vieno viceministro kyšininkavimą ir t. t.

Ko gero, seniausiai tokią praktiką taiko amerikiečiai. Pavyzdžiui, JAV asmenims, pranešusiems mokesčių inspekcijai apie mokesčių vengimo atvejus, sumokama net 30 proc. nuo nesumokėtos sumos premija.

Vidines tvarkas dėl atlygio už vertingą informaciją rengia ir kitos Lietuvos teisėsaugos institucijos. Artimiausiu metu tokią tvarką tikimasi patvirtinti Muitinės departamente.

Departamento vadovė Ramutė Liupkevičienė DELFI sakė, kad projektas jau parengtas ir sausio 12 d. išsiųstas į Finansų ministeriją derinimui. Tad netrukus bus pradėta mokėti ir už informaciją apie kontrabandą.