Pasak Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos Biržų skyriaus pirmininko Audrio Šimo, „jei įstatymai leistų, merą marginalą Valdemarą Valkiūną ir jo dešiniąją ranką konservatorę Irutę Varzienę už neįvykdytus rinkimų pažadus ir patirtus nuostolius reikėtų teisti. Biržų visuomenės, politikų kantrybė trūko, todėl buvo nutarta prieš rinkimus suformuoti plačią koaliciją, kuri baigtų visas beprasmes kovas dėl valdžios ir įtakos zonų, vykdytų konkrečią darbų programą, leisiančią ženkliai pagerinti žmonių gyvenimo sąlygas Biržų rajone“.

„Karti rinkimų į rajono tarybą patirtis aiškiai parodė, kad po balsavimo rezultatų paskelbimo partijos ir jų deleguoti kandidatai lengvai atsisako Biržų rajono žmonėms duotų pažadų, kovoja dėl postų ir tokiu būdu didina biurokratinį aparatą, įsteigdami naujus „politinius“ etatus, pasirašo naujas koalicines programas, kuriose bendrais žodžiais aprašytos veiklos kryptys, tačiau vengiama įvardinti konkrečius darbus. Tokia situacija susiklostė todėl, kad dirbama vardan partinių ar asmeninių, bet ne Biržų rajono žmonių interesų. Todėl griežtai pasisakome prieš tokią Biržų rajono gyventojų interesams kenksmingą praktiką ir oficialiai pareiškiame, kad, atmesdami asmeninius bei partinius interesus, vienijamės bendram darbui vardan visų biržiečių į vieną sąrašą „Vieningi Biržai“. Mūsų bendras tikslas - padaryti tikrą proveržį Biržų rajone ir ženkliai pagerinti visų biržiečių socialinę bei ekonominę padėtį“, - sakoma „Vieningų Biržų“ koalicijos pareiškime.

Lietuvos liberalų sąjūdžio Biržų skyriaus pirmininko Arūno Remeikos teigimu, vos tik užėmęs rajono vadovo postą, meras V. Valkiūnas, „pagarsėjęs savo kontraversiškais ir absurdiškais pareiškimais, iš karto susipyko su vietos verslininkais, pasiūlęs jiems „papūsti jam į užpakalį“, savivaldybės darbuotojai yra įbauginti ir visiškai apatiški, kadangi kiekvieną mero nurodymą lydi riksmai ir žeminantys garbę bei orumą žodžiai, todėl kas metus keičiasi administracijos direktoriai, nauji projektai savivaldybėje faktiškai nerašomi ir neįgyvendinami, nevyksta joks bendradarbiavimas nei su vyriausybe, nei su ministerijomis, nei su Seimo nariais, nepaisoma paprastų biržiečių, sportininkų, verslininkų, bendruomenių nuomonės ir net jų neišklausoma“.

Biržų miesto seniūnas V. Jareckas sako, kad sutiko būti koalicijos „Vieningi Biržai“ kandidatu į Biržų rajono merus, kadangi bendras sąrašas leis siekti daugumos Biržų rajono taryboje. „Iki šiol partijos laimėdavo ne daugiau nei trečdalį vietų taryboje. Tai reiškia, kad joms tekdavo ieškoti valdančiosios koalicijos partnerių, kurie dažnai iškeldavo partinius interesus ginančius reikalavimus bei protegavo į postus savo partiečius. Tokiu būdu į valdžią ateidavo ne profesionalai, o kažkieno protežė. Sudarydami plačią koaliciją prieš rinkimus, sieksime laimėti daugumą Biržų rajono taryboje. Tai leistų keisti Biržų politinę kultūrą, nutiesti bendradarbiavimo tiltus su vyriausybe ir Lietuvos Seimu, rinkimų metu duotus pažadus įvykdyti 100 procentų“, - sako V.Jareckas.