Nuo dabar verslai, pasak A. Bilotienės Motiejūnienės, gali pasirinkti aptarnauti tik tuos klientus, kurie turi galimybių pasą.

„Nuo šiandien gali registruotis per Nacionalinį visuomenės sveikatos centrą, teikiant paraišką, kad norėtų pradėti dirbti anksčiau, jei verslas yra pasirengęs dirbti su galimybių pasu“, – pirmadienį laidoje „Delfi rytas“ sakė viceministrė.

Taip pat, jos teigimu, įsigalioja ir kiti ribojimai, neturintiems minėto dokumento. Keičiasi ir taisyklės, kas gali gauti galimybių pasą.

„Galimybių pasui atlikti testo tyrimą yra galimybė tik mokamose laboratorijose. Nebėra galimybės atlikti mobiliuose punktuose. Taip pat vietoje galimybių paso galioja europinis sertifikatas, jei žmogus yra persirgęs arba turi pilną imunizaciją – yra pasiskiepijęs“, – paaiškino A. Bilotienė Motiejūnienė.

Gresia baudos: tikrins visus

Reikalavimų nesilaikantiems verslams gresia baudos nuo 1,5 iki 6 tūkst. eurų. Anot viceministrės, verslus tikrins skirtingos institucijos pagal kompetenciją.

„Tikrinami juridiniai asmenys, kurie pareiškia, kad dirba su galimybių pasu. Jiems didžioji dalis epidemiologinių dalykų yra rekomendacinio pobūdžio: atstumai, srautai, apsaugos priemonių dėvėjimas, kiti dalykai“, – sakė A. Bilotienė Motiejūnienė, paaiškinusi, kad bus tikrinama, kaip šie verslai fiksuoja klientų galimybių pasus.

Kiekvieną dieną įstaigos tikrinamos atsitiktine tvarka – kaip paaiškino SAM atstovė, bus tikrinami ir tie, kurie dirba be galimybių paso: jiems galioja reikalavimai žmonių skaičiui prie staliukų, klientų kaukių dėvėjimui, atstumams.

Jeigu bus fiksuojami pažeidimai, bus, pasak A. Bilotienės Motiejūnienės, skiriamos baudos.

„Pagal numatytą tvarką, visais teisės aktais remiantis, bus skiriama bauda. Žinoma, jei prie staliuko, kaip pavyzdys, sėdi šeimos nariai, jie sako, kad yra šeimos nariai, o patikrinus paaiškėja, kad sumelavo, tai yra žmonių atsakomybės klausimas. Bendrai dėl epidemiologinių dalykų laikymosi, tai yra įmonės atsakomybė“, – atkreipė dėmesį viceministrė.

Ji pakartojo, kad tie verslai, kurie renkasi dirbti tik su galimybių pasu, turi užtikrinti jų patikrą.

„Ta pati įstaiga negali dirbti šeštadieniais-sekmadieniais be galimybių paso arba atvirkščiai. Jei jau pasirinko kelią anksčiau pradėti darbą, tai yra nebeatšaukiama: vadinasi, mes pradedame dirbti su galimybių pasu anksčiau nei rugsėjo 13 ir visą laiką, iki tol, kol reikalavimai galioja, dirbame su galimybių pasu“, – pažymėjo A. Bilotienė Motiejūnienė.

Viceministrė taip pat paaiškino, kad institucijos gali skirti baudas ir reikalavimų nesilaikantiems fiziniams asmenims.

„Yra numatyta administracinė atsakomybė. Kontroliuojančios institucijos gali taikyti ir tokias finansines baudas“,– kalbėjo ji.

Stebės statistiką: pakeitimų gali būti, tačiau tendencijos nėra geros

Prekybos vietose, kaip paaiškino A. Bilotienė Motiejūnienė, klientai turėtų būti informuojami apie kaukių dėvėjimo taisykles.

„Apsaugos kaukių dėvėjimas yra vizualiai matomas. Vadinasi, mes turime informuoti, kad laikytis privalu prekybos centruose ir kitur, kur žmonės būriuojasi. Tai mato ir apsaugos darbuotojai, ir pardavėjai – turi užtikrinti, kad būtų laikomasi taisyklių jų teritorijoje“, – teigė viceministrė.

Ji pateikė pavyzdį, kaip gali dirbti viešbutis, jei šis pasirinko aptarnauti visus klientus – ir tuos, kurie galimybių paso neturi.

„Jeigu viešbučiai veikia be galimybių paso arba laukia rugsėjo 13 dienos, vadinasi, jiems yra reikalavimai: griežtai nustatomas laikas, kada svečiai ateina pusryčiauti ir vakarieniauti. Švediškas stalas – žmogus negali pats įsidėti maisto, bet to viešbučio žmogus, kuris aptarnauja, tikrai gali įdėti maistą“, – sakė A. Bilotienė Motiejūnienė.

Viceministrė taip pat patikino, kad, atsižvelgus į epidmiologinę situaciją, taisyklės gali keistis, tačiau, konstatavo ji, tendencijos kol kas nėra džiuginančios.

„Žiūrėsime, kokia yra situacija su susirgimais. Aš kalbu apie ministro, operacijų vadovo sprendimus. Galbūt kažkas bus griežtinama, tačiau bendrai tai, kas yra priimta nutarimu, tai įsigalioja. Pasikeitimų nebus, nebent kažkaip stebuklingai sumažės užimtų lovų skaičius COVID-19 pacientams ir tokiu atveju šiek tiek lengvės bei bus peržiūrima į lengvesnę pusę“, – pridūrė A. Bilotienė Motiejūnienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1001)