Jis taip teigė po penktadienį vykusio neeilinio NATO užsienio reikalų susitikimo. Anot viceministro, rytiniame Aljanso flange siekiama papildomų saugumo garantijų.

„Šiuo metu nėra ženklų, kurie rodytų Rusijos pastangas deeskaluoti situaciją. Rusijos karinių pajėgų telkimas ir revanšistinė retorika verčia stiprinti atgrasymo ir kolektyvinės gynybos priemones, todėl siekiame papildomų saugumo garantijų NATO rytiniame flange“, – teigė E. Meilūnas.

Viceministras taip pat atkreipė dėmesį į Rusijos ir Baltarusijos integraciją.

„Negalima ignoruoti gilėjančios Rusijos-Baltarusijos karinės integracijos ir augančio Rusijos karinio buvimo Baltarusijoje. Būtina, kad NATO atsižvelgtų į šį svarbų veiksnį“, – pabrėžė viceministras.

Kaip pranešė Užsienio reikalų ministerija, susitikime konstatuota, kad Rusijos agresyvūs veiksmai prieš kaimynines valstybes – karinių pajėgų telkimas prie Ukrainos sienos ir jos teritorijų okupacija, kariniai veiksmai Donbase, Krymo ir Kaliningrado militarizacija, kibernetinės atakos – pažeidžia saugumą Europoje.

Atsižvelgiant į tai, NATO pasirengusi imtis visų reikalingų priemonių Aljanso narių saugumui ir gynybai užtikrinti.

NATO šalių atstovai aptarė tolesnę politinę ir praktinę paramą Rusijos spaudimą patiriančiai Ukrainai.

Sutarta, kad bet kokia Rusijos agresija prieš Ukrainą turėtų susilaukti tokio atsako, kurio kaina Rusijai būtų didžiulė.

Sausio 10 dieną planuojamas NATO-Ukrainos komisijos posėdis, kuriame sąjungininkės aptars saugumo situaciją su Ukrainos užsienio reikalų ministru.

Aptardami pasirengimą NATO-Rusijos tarybai, sąjungininkai akcentavo, kad NATO lieka įsipareigojusi dviejų takelių politikai Rusijos atžvilgiu – atgrasymo bei gynybos stiprinimui ir dialogui.

Tačiau šis dialogas turi vykti laikantis sąjungininkų vienybės, abipusiškumo, pagarbos tarptautinei teisei ir kitų Europos saugumo kertinių principų. Būtina tolesnio dialogo sąlyga - Rusija turi imtis aiškių įtampos mažinimo priemonių.

NATO užsienio reikalų ministrų susitikimuose įprastai dalyvauja Lietuvos diplomatijos vadovas Gabrielius Landsbergis, tačiau penktadienį jam nedarbo diena.

Ministrų susitikimas rengiamas likus mažiau nei savaitei iki sausio 10-ąją vyksiančių JAV ir Rusijos derybų Ženevoje, taip pat sausio 12-ąją numatyto NATO-Rusijos tarybos posėdžio.

Per jį NATO šalių atstovai diskutuos ir dėl tolesnių Aljanso bei sąjungininkių kontaktų su Rusija, teigiama Užsienio reikalų ministerijos pranešime.

Susitikimo dalyviai taip pat aptars tolesnę politinę ir praktinę paramą Ukrainai ir NATO sąjungininkių saugumo bei gynybos stiprinimą.

Rusija prie sienos su Ukraina yra sutelkusi 100 tūkst. karių. Kijevas ir Vakarai nuogąstauja dėl galimo Maskvos įsiveržimo.

Maskva, savo ruožtu, pateikė JAV ir NATO reikalavimus nesuteikti narystės Aljanse Ukrainai, atitraukti savo pajėgas, dislokuotas netoli Rusijos sienų.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)