„Frakcija dažnai sugeba padaryti vieną ar kitą sprendimą viduje, kuris nėra viešinamas, o kai tampa viešas – man tai buvo naujiena“, – sakė S. Skvernelis.

Jis teigė nekomentuosiąs Virginijaus Sinkevičiaus kandidatūros.

„Aš nekomentuosiu, kadangi yra ne vienas kandidatas ir kol kas mes neturime aiškumo dėl portfelio arba atsakomybės srities“, – sakė S. Skvernelis.

„Valstiečių“ sprendimą jis įvertino taip: „sugalvojo frakcija tokiu būdu savo politinę valią kažkam pareikšti, ir pareiškė“.

Premjeras teigė apie tai iš anksto nežinojęs, ir frakcijos posėdyje nedalyvavęs.

Norėjo kandidato, susijusio ir politinėmis pažiūromis

„Valstiečių“ frakcijai priklausanti Agnė Širinskienė sakė, kad nors buvo diskutuojama apie ne vieną galimą kandidatūrą, frakcija balsavo tik dėl V. Sinkevičiaus.

„Buvo balsuojamadėl vieno kandidato pritarimo jam. Tai yra ponas Sinkevičius, ir frakcija beveik vienbalsiai (…), pritarė jo kandidatūrai“, – sakė A. Širinskienė.

Pasak jos, kiti asmenys, apie kuriuos vyko diskusijos, yra taip pat ministrai.

„Kadangi frakcija visą laiką kalbėjo apie tai, kad norėtume kandidato, susijusio su mumis ir politinėmis pažiūromis, tai pasirinkome V. Sinkevičių“, – sakė A. Širinskienė.

Tikėtųsi, kad ras ir kandidatę moterį

Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnė Viktorija Čmilytė-Nielsen išreiškė apgailestavimą, kad Lietuva vėluoja dalyvauti derybose dėl eurokomisarų pozicijų.

„Liberalų sąjūdžio frakcijoje trumpai aptarėme kandidatūrą. Aukštai vertiname ministrą Sinkevičių, tačiau nuogąstaujame dėl to, kad šiose derybose Lietuva labai smarkiai vėluoja – ir dėl objektyvių, ir dėl subjektyvių koalicijos dėlionių, kurios užtruko labai ilgai. Ir neaišku, ar mums palikti tie portfeliai, apie kuriuos yra svajojama“, – sakė V. Čmilytė-Nielsen.

Politikė išreiškė lūkestį, kad renkantis Lietuvos kandidatą bus atsižvelgta į Europos Komisijos pirmininkės Ursulos von der Leyen lūkestį, kad šalys pateiktų ir po moters kandidatūrą į eurokomisares.

„Atkreipčiau dėmesį, kad naujoji EK pirmininkė išreiškė prašymą, kad būtų du kandidatai – vyras ir moteris. Būtų gerai, jei Lietuva šioje situacijoje atsilieptų į šitą pirmininkės prašymą, ir teiktų dvi kandidatūras. Manau, kad moterį kandidatę irgi būtų įmanoma rasti, bet šiuo atveju pozicijai reikėtų pažiūrėti plačiau“, – sakė V. Čmilytė-Nielsen.

Mano, kad trūksta patirties

Opozicijoje esančių socialdemokratų seniūno pavaduotas Algirdas Sysas mano, kad Lietuva galėtų pasiūlyti rimtesnių kandidatų į komisarus.

„Labai abejoju, kad jis gali praeiti. Žinant, kokia situacija yra Europos Parlamente, ten yra ginčai tarp politinių jėgų, karts nuo karto jie nufiltruota atskirus kandidatus. Praeituose komisarų rinkimuose berods trims kandidatūroms iš įvairių šalių nebuvo pritarta“, – sakė A. Sysas.

Jo nuomone, didžiausia V. Sinkevičiaus bėda yra patirties stoka.

„Politikoje naujokas, ir mes kartais užsižaidžiame tokiais dalykais. Bent aš neprisimenu tokio jauno komisaro“, – sakė A. Sysas.

DELFI primena, kad ketvirtadienio rytą „valstiečių“ frakcija nusprendė remti ekonomikos ir inovacijų ministro V. Sinkevičiaus kandidatūrą į eurkomisarus. Partijos pirmininkas Ramūnas Karbauskis sakė, kad „valstiečiai“ nebalsuos už kitą kandidatą.