Beveik 40 Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos narių registravo Seimo nutarimo projektą, kad gegužės 26 dieną būtų rengiamas privalomasis referendumas dėl 55-ojo Konstitucijos straipsnio pakeitimo.

Siūloma balsuoti už tokią Konstitucijos formuluotę: „Seimą sudaro Tautos atstovai – 121 Seimo narys, kurie renkami ketveriems metams remiantis visuotine, lygia, tiesiogine rinkimų teise ir slaptu balsavimu.“

„Norime dar kartą suteikti šansą Seimui pabandyti apsispręsti dėl Seimo narių skaičiaus mažinimo“, – antradienį BNS sakė Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkė „valstietė“ Agnė Širinskienė.

Dėl referendumo paskelbimo minėtu klausimu „valstiečiai“ renka ir 300 tūkst. parašų. Tai kitas kelias paskelbti referendumą norimu klausimu.

„Manome, kad neabejotinai parašus surinksime, žmonės gana noriai pasirašo. Manytume, kad rengiant referendumą su antruoju prezidento rinkimų turu, jis būtų ir pigesnis, nes jeigu jis būtų atskirai organizuojamas po šešių mėnesių, referendumo kaina būtų gerokai didesnė“, – sakė A. Širinskienė.

„Jeigu Seimas nepritars, parašai bus renkami“, – pridūrė ji.

Anksčiau LVŽS atstovai teikė Konstitucijas pataisas, kad Seimo narių būtų sumažinta iki 111, bet parlamente ši iniciatyva palaikymo nesulaukė.

„Bandėme Seime susitarti dėl Konstitucijos pataisos priėmimo, bet situacija tokia, kad Konstitucijos pataisai priimti reikia per 90 balsų, o Seimo nutarimui užtenka paprastos daugumos nuo dalyvaujančiųjų posėdį“, – aiškino A. Širinskienė.

„Tikimės, kad referendumą paskelbti bus lengvesnis konsensusas, negu tiesiogiai pakeisti Konstituciją“, – pridūrė ji.

Norint, kad referendumas vyktų gegužės 26 dieną, nutarimas dėl jo surengimo privalo būti priimtas ne vėliau kaip kovo 26 dieną.

A. Širinskienė neatmetė galimybės, kad „valstiečių“ iniciatyva Seimui bus pateikta jau šį ketvirtadienį.

Dabar Konstitucija numato, kad renkamas 141 Seimo narys.