Todėl, kaip teigia S. Kairys, ministerijoje darkart bus buriama komisija VKI vadovo pasisakymams įvertinti.

„Dar vertinsime tai, kas čia buvo pasakyta, reikės dar ir komisijos. Teisine prasme, tokie pasisakymai yra ties pastabos riba. Bet jau reikėtų ir pačiam vadovui suprasti, kad darbas iš esmės nebevyksta. Užsiimame kažkokiu žodžių interpretavimu, reakcijų glaistymu, bet visiškai nedarome to, ką turėtume daryti su šita institucija“, – Eltai VKI viršininko viešumoje išsakytus žodžius komentavo S. Kairys.

Ministras teigė, kad A.Valotkos pasiteisinimai neva jis buvo ne taip išgirstas, jo nebeįtikina. Apskritai, anot S. Kairio, akivaizdu, kad tiek dėmesio iššaukiančios situacijos pradeda trukdyti tiesioginėms A. Valotkos pareigoms.

„Kaip visada jis ne taip išgirstamas – tai tęsiasi. Turbūt nebus mėnesio be pono Valotkos pasisakymų. (…) Tai yra tikrai neprofesionalu, nesolidu ir pradeda trukdyti. Manyčiau, kad vadovui laikas pagalvoti apie kažkokias kitas veiklas, kurioms jis yra tinkamas“, – teigė S. Kairys.

„Tikrai jaučiuosi keistai vyresnį žmogų auklėdamas kaip vaiką, ką galima daryti viešumoje, ko negalima, kas pridera prie pareigų, kas ne“, – pabrėžė S. Kairys.

Audrius Valotka

Visgi, kaip pažymi ministras, ar A. Valotka gali likti šiuo metu užimame poste ministerija kol kas nesvarsto. Tačiau, kaip sako S. Kairys, VKI viršininkas turėtų pats įvertinti savo galimybes toliau eiti šiuo metu užimamas pareigas.

„Galiu jam pasiūlyti (atsistatydinti – ELTA), bet sprendimas yra jo. (…) Kaip ir su juo esu kalbėjęs – jei VKI viršininko asmenybė nesutelpa į inspekcijos vadovo vaidmenį, yra ir kitų veiklų, kuriomis galima užsiimti“, – sakė S. Kairys.

ELTA primena, kad VKI viršininkas A. Valotka šią savaitę dėmesio centre vėl atsidūrė po savo pasisakymų. Kaip skelbė portalas delfi.lt, viešojoje erdvėje išplito įrašas iš neseniai įvykusios teksto redagavimo konferencijos REDA, kurioje A. Valotka skaitė pranešimą. Renginyje VKI viršininkas kalbėjo apie „visokius pavežėjus, kalbančius „čiurkų“ kalbomis“. Pats A. Valotka portalui tikino sakęs ne „čiurkų“, o „tiurkų“.

A. Valotka kritikos dėl savo pasisakymų sulaukia ne pirmą kartą. Kultūros ministerijos suburta komisija A. Valotkai rugpjūčio mėnesį jau skyrė pastabą dėl jo pasisakymų radijo laidoje. Nepalankaus dėmesio VKI vadovas sulaukė po to, kai liepos mėnesį LRT radijo laidoje teigė, kad lenkiškos kaimų pavadinimų lentelės Vilniaus rajone ne tik žymi istorinę lenkų okupacinę teritoriją, bet ir pažeidžia Lietuvos įstatymus, todėl turėtų būti pašalintos. VKI viršininkas taip pat prilygino šiuos užrašus rusų okupuotų Donbaso teritorijų ženklinimui.

Šių metų kovą VKI šalies institucijoms išsiuntė raštą, kuriame nurodė esą nuo kitų metų kovo planuojama pradėti tikrinti šalyje dirbančių karo pabėgėlių iš Ukrainos lietuvių kalbos žinias, nes, pasak A. Valotkos vadovaujamos VKI, valstybinės kalbos mokėjimas yra būtinas, kad ukrainiečiai galėtų būti visavertiškai integruoti.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)