„Kadangi paskelbus galutinius Seimo rinkimų rezultatus gauta daug skundų dėl jų teisėtumo bei galimų Seimo rinkimų įstatymo pažeidimų, taip pat gauta daug prašymų kreiptis į KT išaiškinimo, ar nepažeistas rinkimų įstatymas daugiamandatėje rinkimų apygardoje, taip pat – keliose vienmandatėse, prezidentė rytoj kreipsis į KT išvados. Ir kol nebus galutinio Seimo rinkimų įvertinimo KT, šalies vadovė nevertins jokių koalicijos sudarymo galimybių“, - žurnalistams sakė prezidentės vyriausioji patarėja Daiva Ulbinaitė.

Koalicijos sutartį pasirašys be ministerijų dalybų

A. Butkevičius po susitikimo su prezidente teigė, esą pokalbis vyko „labai draugiškoje aplinkoje“. Po tokio pokalbio, anot jo, būsimosios koalicijos formuotojai vis vien pasirašys koalicijos sutartį. Tiesa, kiek kitokią nei planuota iš ryto.

„Šeštadienį tikriausiai KT priims sprendimą ir bus aiškesnis tolesnis politinis darbas Seime. (...) Manau, KT išsklaidys pilnai visas abejones, kurios dabar sklando Lietuvoje. Tikrai nepateikėme (ministrų kandidatūrų – DELFI). Manau, po KT prezidentė priims sprendimą, kada sukviesti naują Seimą. Jeigu KT bus išvados vienos, kad nėra pažeidimų ir nenaikinama daugiamandatė apygarda, tikriausiai tęsti tolimesnį darbą. Mes koalicinę sutartį pasirašysime. Bet prie koalicinės sutarties, galiu pasakyti, nebus priedo dėl ministerijų pasiskirstymo“, - žurnalistams sakė A. Butkevičius.

Politikas užsiminė, kad ministerijų paskirstymas gali būti keičiamas. Paklaustas, ar viena iš problemų – Vidaus reikalų ministerijos atidavimas Darbo partijai, socdemų lyderis atsisakė atsakyti į šį klausimą.

V.Uspaskichas – apie Darbo partiją nieko nepasakyta

Darbo partijos lyderis Viktoras Uspaskichas DELFI teigė lauksiantis KT verdikto.

„Jeigu prezidentė nutarė, taip ir bus“, - sakė V. Uspaskichas.

Paklaustas, ar nemano, kad kreipimasis į KT nukreiptas prieš Darbo partiją, politikas teigė to iš Prezidentūros neišgirdęs. „Taip nepasakyta“, - lakoniškai komentavo V. Uspaskichas.

Jis taip pat pažymėjo, kad šalies vadovė nurodo nesvarstysianti „jokių koalicijo sudarymo galimybių“. „Lauksime KT sprendimo ir vykdysime jos valią“, - reziumavo „darbiečių“ lyderis.

A. Butkevičius pas šalies vadovę atvyko po pirmadienio derybų, kuriose centro-kairės koalicijos partijos sutarė dėl postų dalybų.

Nutarta, kad socdemams teks premjero postas ir septynios ministerijos: Užsienio reikalų, Finansų, Krašto apsaugos, Susisiekimo, Ūkio, Sveikatos apsaugos ir Teisingumo.

„Tvarkos ir teisingumo“ partijai pagal dabartinį susitarimą tenka du ministrų portfeliai – aplinkos ir energetikos.

O daugiausiai kibirkščių tarp būsimųjų valdančiųjų ir prezidentės kelianti Darbo partija pirmadienį išsiderėjo Žemės ūkio, Švietimo ir mokslo, Socialinės apsaugos ir Darbo, Kultūros bei Vidaus reikalų ministerijų vadovų kėdes. O taip pat – Seimo pirmininko bei pirmojo vicepirmininko kėdės.

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos, paskutinės pakviestos į derybų traukinį, koalicijoje kol kas nėra. Ši partija iškėlė reikalavimą, kad koalicijoje ji dalyvautų tokiu atveju, jei gautų tokias pat sąlygas, kaip ir „Tvarka ir teisingumas“.