Kėdainių rajone kol kas streikuoja tik Šviesiosios gimnazijos pedagogai

Kėdainių rajone kol kas streike dalyvauja vienintelės Kėdainių šviesiosios gimnazijos pedagogai. Streiką pradėjus vos trims mokytojams, antrąją streiko dieną jų jau buvo 21, o trečią dieną – devyni.

Kitą savaitę prie streiko prisijungs ir Juozo Paukštelio progimnazijos kolektyvo nariai.

O kol mokytojai tokiu būdu bando išsikovoti geresnes darbo sąlygas, mokyklų vadovams nemažas iššūkis yra užtikrinti, kad ugdymo procesas nesustotų.

Violeta Liutkienė sako, kad streikuotojams atlyginimas nebus mokamas pagal Darbo kodekso nuostatas. Atlyginimą gimnazija sumokėtų tik tuomet, jei tokį nutarimą priimtų centrinė valdžia

„Pagal įstatymą mokytojas gali kada nori pradėti ir baigti streiką. Streiko pradžią ir pabaigą, žinoma, skelbia profesinė sąjunga, bet mokytojas pats pasirenka, kiek ir kada streikuoti.

Vieni mūsų mokytojai streikuoja tris dienas per savaitę, kiti – vieną dieną.

Tačiau ugdymo procesas nesustoja. Su streiko komitetu mes susitarėme, kad aš turiu streikuojančių mokytojų sąrašą, tad keičiu ugdymo tvarkaraštį, mokinių tvarkaraštį.

Kai streikuoja 9 pedagogai, kol kas problemų neturime. Žinoma, jei tie devyni streikuotų kiekvieną dieną, jau būtų blogai, tačiau kai yra taip, kaip dabar, susitvarkyti galime“, – sakė Šviesiosios gimnazijos direktorė Violeta Liutkienė.

Tądien, kai streikavo 21 pedagogas, gimnazijoje vyko sporto šventė, tad didelių problemų taip pat nekilo.

Nežinia, ar užteks lėšų iš streikų fondo

Profesinė sąjunga žada savo nariams kompensuoti prarastą atlyginimą. Visoje Lietuvoje į streiką įsitraukė apie 3 tūkst. pedagogų, tad sumos bus nemažos. Kaip sako pati Lietuvos švietimo darbuotojų profesinė sąjunga, tam buvo ruoštasi iš anksto: patys pedagogai moka nario mokestį, dalis jo patenka į streikų fondą. Iš jo profesinės sąjungos nariams ir bus mokama prarasto atlyginimo dalis.

Profsąjungų reikalavimams užtikrinti reikėtų bent milijardo eurų, dar dviejų milijardų – naujų mokyklų statybai, be to, reikėtų iš kažkur „ištraukti“ 6 tūkst. pedagogų.

Vis dėlto kol kas nėra tiksliai aišku, kaip ir kada bus išmokėtas atlyginimas ir ar apskritai streikų fonde yra tam pakankamai lėšų.

Siūlo užtikrinti darbo užmokestį streikuojantiems švietimo darbuotojams

Dėl to Seimo Demokratų frakcija „Vardan Lietuvos“ pateikė rezoliuciją, kurioje reikalauja, kad atlyginimą mokytojams užtikrintų pati valstybė.

Streikas trukdo ugdymosi procesui, labiausiai nuo to nukenčia vaikai, tad Vyriausybė raginama imtis realių veiksmų.

Demokratai siūlo priimti apčiuopiamus sprendimus dėl darbo užmokesčio, numatyto politinių partijų susitarime, skubiai susitarti dėl teisėtų ir pagrįstų streikuojančių švietimo darbuotojų reikalavimų įgyvendinimo ir parengti ištekliais pagrįstą įgyvendinimo planą bei užtikrinti streiko metu darbo užmokestį streikuojantiems švietimo darbuotojams.

Demokratai sako, kad Vyriausybė turi greičiau imtis konkrečių veiksmų ir dėti pastangas streiką nutraukti, nes dabar labiausiai nukenčia mokiniai... Habil. dr. prof. Vilija Targamadzė.

Kaip sako Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ narė prof. habil. dr. Vilija Targamadzė, pradėti neterminuotą streiką paskatino tikslingo dialogo nebuvimas ir po įspėjamojo streiko. „Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos reikalavimai buvo pateikti iš anksto, bet nei Vyriausybė, nei švietimo, mokslo ir sporto ministras nesugebėjo konstruktyviai diskutuoti ir pateikti realaus reikalavimų įgyvendinimo plano. Tad labai svarbu, kad dabar būtų skubiai reaguojama, nes konstruktyvus sprendimas reikalingas visiems: tiek švietimo darbuotojams, tiek moksleiviams ir jų tėvams“, – sako švietimietė.

Kėdainių rajono savivaldybė teigia, kad atlyginimo mokėjimas streikuojantiems mokytojams – ne jų reikalas.

Atlyginimo mokėti neketina

Šviesiosios gimnazijos direktorė sako, kad Darbo kodekse numatyta, kad streiko metu pedagogams nutraukiama darbo sutartis, išlaikant darbo vietą ir socialines garantijas. Tai reiškia, kad atlyginimas mokytojams iš mokyklos biudžeto mokamas nebus, V. Liutkienės teigimu, streikui ruošęsi mokytojai tą gerai žinojo.

„Nemanau, kad mokytojai visą mėnesį galės sau leisti streikuoti negaudami atlyginimo. Veikiausiai vieni prisijungs, pakeis kitus. Jei jau jie nusprendė kovoti už savo teises, tai ir tą nepriteklių dalinasi“, – sakė V. Liutkienė.

Atlyginimo mokėjimas mokytojams – ne savivaldybės reikalas?

Kėdainių rajono savivaldybė teigia, kad atlyginimo mokėjimas streikuojantiems mokytojams – ne jų reikalas. Esą atlyginimo streikuojantiems išmokėjimas yra profsąjungos reikalas arba dėl to galima tartis derybose dėl streiko nutraukimo.

„Pirmiausia turi būti išnaudotos įstatyme numatytos galimybės. Tad klausimą dėl atlyginimų streikuojantiems mokytojams reikėtų užduoti mokyklų, kuriose mokytojai streikuoja, vadovams ir profesinių sąjungų atstovams“, – sako savivaldybės atstovai.

Alytaus valdžios požiūris kitoks nei Kėdainių

Tačiau ne visos savivaldybės mąsto vienodai. Štai Alytaus meras Nerijus Cesiulis, nors ir sakė besitikintis, kad dėl atlyginimų pedagogams adekvačius sprendimus priims Lietuvos valdžia, tačiau pats nuo pedagogų bėdų sprendimo nenusišalina ir savo krašto mokytojų, skirtingai nei Kėdainiuose, be atlyginimų palikti neketina. Jis teigė, kad jei vis tik valdžia nepriims kitų sprendimų ir streikuojančius mokytojus paliks be atlyginimų, Alytaus rajono mokytojams atlyginimai bus mokami iš savivaldybės biudžeto.

„Manau, kad valstybė, ministerija ras sprendimus su mokytojų profesine sąjunga, kuri šiandien streikuoja. O jeigu ne – ieškosime modelių mes, (…) reikės ieškoti tam tikrų galimybių“, – sakė N. Cesiulis.

Ne visos savivaldybės mąsto vienodai. Štai Alytaus meras Nerijus Cesiulis, nors ir sakė besitikintis, kad dėl atlyginimų pedagogams adekvačius sprendimus priims Lietuvos valdžia, tačiau pats nuo pedagogų bėdų sprendimo nenusišalina ir savo krašto mokytojų, skirtingai nei Kėdainiuose, be atlyginimų palikti neketina. Jis teigė, kad jei vis tik valdžia nepriims kitų sprendimų ir streikuojančius mokytojus paliks be atlyginimų, Alytaus rajono mokytojams atlyginimai bus mokami iš savivaldybės biudžeto.

Ministras: profsąjungos norai neįmanomi

Na, o su protestuotojais derybas vedantis Švietimo ministras Gintautas Jakštas sako, kad profsąjungos norai yra tiesiog neįmanomi, o pati profsąjunga į kompromisus eina sunkiai.

Pasak jo, profsąjungų reikalavimams užtikrinti reikėtų bent milijardo eurų, dar dviejų milijardų – naujų mokyklų statybai, be to reikėtų iš kažkur „ištraukti“ 6 tūkst. pedagogų.

„Tai yra visiškai neįmanoma“, – sakė G. Jakštas.