2006 m. savivaldybė prestižinėje vietoje Panemunės pušyne, Gailutės gatvės 4-ajame name, suteikė socialinį butą dabar jau anapilin išėjusiai romų kilmės Rozai Aleksandravičiūtei. Kaip teigė kaimynai, moteris bute apsigyveno su dviem vaikais ir dar viena giminaite.

Nuo tada prasidėjo šio namo gyventojų bemiegės naktys, nuolatinė baimė dėl savo saugumo ir kova su savivaldybe dėl norimo romams atiduoti buto.

Tik atsikrausčiusi į Panemunę, a. a. R.Aleksandravičiūtė buvo sulaikyta Kauno miesto vyriausiojo policijos komisariato Organizuotų nusikaltimų tyrimų tarnybos pareigūnų už narkotinių medžiagų platinimą.

„Ne kartą informavome miesto savivaldybę, kad, išnuomojus butą šiai moteriai, jis buvo paverstas landyne. Čia būdavo kasdien girtaujama, iki paryčių keliamas triukšmas, į lėbavimus įtraukiami nepilnamečiai, vykdavo girtų čigonų tarpusavio muštynės. Nuolat šlitinėjantys nuo alkoholio ir narkotikų apsvaigę landynės lankytojai aplinkiniams gyventojams grasindavo susidorojimu“, – nuoskaudas liejo šio Panemunės namo gyventojai.

Gailutės gatvės 4-ajame name gyvenanti Elena Valutkevičienė pasakojo, kad plaudama bendrą koridorių išmetė ne vieną saują naudotų švirkštų.

Reikėjo tik buto?

2007 m. R.Aleksandravičiūtė pradėjo gyventi su 18 metų už ją jaunesniu romu Arsenu Arlausku. Kaimynai įtarė, kad vienintelis sugyventinio tikslas buvo užvaldyti R.Aleksandravičiūtės butą. Netrukus jis čia ir prisiregistravo.

Dar po metų išvykstantį iš šio buto pareigūnai sulaikė ir A.Arlausko brolį Aleksą Arlauską – jo automobilyje rasta narkotinių medžiagų.

Ir R.Aleksandravičiūtė, ir A.Arlausko brolis buvo nubausti laisvės atėmimo bausmėmis už narkotikų platinimą. Tai patvirtino ir Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Ryšių su visuomene poskyrio viršininkė Simona Banėnienė.

Gyventojai susijaudino

Gyventojų įtarimai pasitvirtino – 2009 m. A.Arlauskas kreipėsi į savivaldybės administracijos Gyvenamojo fondo administravimo skyrių, norėdamas pakeisti buto nuomos sutartį savo vardu. Vyras buvo gavęs savo sutuoktinės R.Aleksandravičiūtės sutikimą, kaip ir numato įstatymai.

Kaip teigė kaimynai, nors A.Arlauskas jau kurį laiką šį butą buvo pernuomojęs kitiems asmenims, savivaldybė su juo nuomos sutartį pratęsė.

„Tik neseniai mus pasiekė žinia, kad sutartis su A.Arlausku dėl buto nuomos buvo pratęsta. Ši naujiena nemaloniai nustebino, nors Gyvenamojo fondo administravimo skyriaus darbuotojai mus patikino, kad, užfiksavus buto subnuomą, sutartis bus nutraukta“, – sakė aukštu žemiau nei socialinis butas gyvenantis Gintautas Bukauskas.

Atsirado sprendimas

Spalio pradžioje vykusiame miesto tarybos posėdyje atsirado keistas sprendimo projektas. Juo buvo siekiama A.Arlausko nuomotą butą pripažinti nusidėvėjusiu ir netinkamu remontuoti.

Pagal įstatymų nustatytą tvarką, priėmus tokį sprendimą, butą būtų galima privatizuoti. Pirmenybė teikiama jame ne mažiau kaip trejus metus gyvenusiam asmeniui. Šiuo atveju tai – A.Arlauskas.

Savivaldybės tarybos Kontrolės ir audito tarnyba šiuo metu atlieka tyrimą dėl nuomos sutarties pratęsimo teisėtumo.

Nors tyrimas nėra baigtas, tačiau Gyvenamojo fondo administravimo skyriaus vedėjo pavaduotojas Domas Juozas Žiogas tarybos posėdyje miesto politikams pristatė šį projektą, nors tuoj pat sutiko, kad A.Arlausko butas būtų išbrauktas iš sprendimo projekto. Taryba buto nusidėvėjusiu nepripažino.

Penkių šio namo butų gyventojai neabejoja, kad, priėmus teigiamą sprendimą, Panemunėje galėjo būti sukurtos prielaidos galbūt įkurdinti nuolatinį narkotikų prekybos tašką.

Viskas – pagal įstatymus

Miesto meras Andrius Kupčinskas tarybos posėdyje atskleidė dar įdomesnių detalių. Jo teigimu, savivaldybės Nuomos administravimo poskyrio vedėjas (dabar – jau buvęs) Vytautas Petraitis, prieš atvažiuojant komisijai tikrinti, ar bute tikrai gyvena jo nuomininkas A.Arlauskas, pastarąjį iš anksto įspėjo. A.Arlauskas greitai atvažiavo į savo butą Panemunėje iš Tauragės.

Miesto tarybos nariai teigė puikiai žinantys apie šį tašką ir jo veiklą. Jie klausė D.J.Žiogo, kodėl toks projektas dėl turto nurašymo iš viso yra teikiamas tarybai ir kodėl „siekiama įkurti naują taborą“.

„Socialinio būsto nuomininkai pagal įstatymus turi teisę pateikti prašymą leisti privatizuoti, jei jame išgyvena trejus metus, o pats būstas yra nusidėvėjęs 60 proc. Jei neteikčiau tokio projekto, mus apskųstų Seimo kontrolieriams“, – aiškino vedėjo pavaduotojas.

Keli tarybos nariai pripažino patys nuvykę į minėtą butą ir neradę ten A.Arlausko. Jiems kaimynai papasakoję, kad pastarasis gyvena Tauragėje.

Politikus stebino Gyvenamojo fondo administravimo skyriaus specialistų pasakojimai, kad romų tautybės vyrą čia visada rasdavo.

Kaimynams – kaltinimai

„Arsenas Arlauskas – asmuo, kuris pagal įstatymą turėjo visas teises į buto nuomą. Mes labai preciziškai tikrinome visas detales. Nuomos sutartį po jo žmonos mirties su juo nepasirašėme pusmetį, nes gaudavome labai daug skundų. Nuvykau, surinkau šio namo gyventojus, padarėme susirinkimą. Dalyvavo pats A.Arlauskas – nė vienas gyventojas nepareiškė jam jokių pretenzijų. Dėl to nuomos sutartis ir buvo pratęsta“, – sakė mero kaltinimų sulaukęs V.Petraitis.

Jo teigimu, visada atsiranda „tokių, kurie nori užgrobti savivaldybės būstą“. Vedėjas visą kaltę vertė A.Arlausko kaimynams – pastarieji esą atvirai savivaldybėje klausdavę, kokiu būdu gali privatizuoti minėtą butą.

„Yra noras užgrobti žmogaus butą. Mano nuomone, merą A.Kupčinską suklaidino – aš nieko neperspėjau. Ten nebuvo jokio pažeidimo. Buvo susirinkimas, išsiaiškinau, kad jis neužsiima jokia nelegalia veikla – gyvena ten ir būna. Taip, jis buvo atėjęs su advokatais ir pateikė pažymą, kad jis prižiūri neįgalią motiną kažkur rajone. Mokesčius jis mokėjo, jokios veiklos ten nevykdė“, – savo teisumu buvo įsitikinęs A.Arlausko neoficialiu advokatu tapęs valdininkas.

Vedėjas pasitraukė

Po miesto tarybos posėdžio kalbintas V.Petraitis užsiminė, kad palieka savo, poskyrio vedėjo, pareigas. Jis neslėpė, kad dirbs kitame savivaldybės skyriuje, o tokį žingsnį jį paskatino žengti būtent ši istorija ir mero mesti kaltinimai.

Šiuo metu V.Petraitis jau dirba savivaldybės Viešosios tvarkos tarnyboje vyriausiuoju specialistu.

Du mokyklinio amžiaus vaikus auginantis Gailutės gatvės gyventojas G.Bukauskas juokingais pavadino V.Petraičio žodžius, kad jis ar jo kaimynai siekia privatizuoti savivaldybei priklausantį butą.

Vyras, surinkęs daugiau nei dvidešimt kaimynų parašų, užsiminė, kad kitą dieną po to, kai kreipėsi į žurnalistus ir savivaldybę, rado pradurtas savo automobilio padangas.

Nepaisant to, kad bute jau kurį laiką niekas nesirodo, Bukauskų šeimyna jau dairosi kito būsto. Butą Gailutės gatvės 4-ajame name ir toliau nuomosis A.Arlauskas.

Vyksta tyrimas

Gediminas Raudonis, Savivaldybės kontrolės ir audito tarnybos vedėjas, savivaldybės kontrolierius

Šis atvejis, kai Gyvenamojo fondo skyrius pratęsė sutartį su A.Arlausku – tik maža dalelė didesnio tyrimo. Šis skyrius turi ir daugiau nuodėmių – pavyzdžiui, dėl nepagrįstai aukštų socialinio būsto remonto kainų. Auditoriai juodraštines tyrimo išvadas man turi atiduoti į rankas iki gruodžio 15 d., o tyrimą baigsime iki Naujųjų metų. Negalėčiau komentuoti, kokia atsakomybė laukia prasikaltusiųjų, kol tyrimas nebaigtas.