„Atsiranda apkaltos iniciatyvos pateikimas ir atitinkamo Seimo nutarimo pateikimas“, – Seimo seniūnų sueigoje pirmadienį informavo Seimo vicepirmininkas konservatorius Jurgis Razma.

Nors Seniūnų sueigoje darbotvarkės korekcijoms buvo sutarta bendru sutarimu, tačiau iniciatyva iš anksto nepranešus įtraukti apkaltos R. Žemaitaičiui iniciatyvą papiktino Mišrios Seimo narių grupės seniūnę Agnę Širinksienę.

Parlamentarė kritikavo, kad siūlymas papildyti Seimo darbotvarkę projektu dėl apkaltos Seimo seniūnų sueigai buvo pateiktas tik pirmadienio vakarą. Todėl, pasak jos, R. Žemaitaitis neturėjo laiko pasiruošti.

„Dar vakare žiūrint Seimo nariai, kurie nėra seniūnai iš bendros darbotvarkės negalėjo spręsti, kad yra įtraukta apkalta. Bus Žemaitaičio žodis. Tai kaip jis galėjo pasiruošti pasiaiškinti – o paprastai tam žmogui, kuris yra kaltinamasis, žodis suteikiamas – jeigu jis tik šiandieną ryte atsikėlęs pamatys darbotvarkę, kad tas klausimas yra įtrauktas“, – sakė A. Širinskienė.

Agnė Širinskienė

Visgi J. Razma su parlamentarės pastabomis nesutiko ir patikino, kad R. Žemaitaitis detalesnį paaiškinimą galės parengti, jei Seimas apsispręs sudaryti apkaltos komisiją.

„Seimo nariui pasiruošti, matyt, bus svarbiau, kai bus sudaryta komisija. Be to, ta apkaltos iniciatyva yra seniai žinoma, tai Seimo nariui ne naujiena. Ir, manau, kad Seimo narys yra labai energingas ir jis pasipiktintų, kad jūs abejojate jo gebėjimais pasiruošti“, – teigė J. Razma.

Jam antrino ir konservatorius Andrius Vyšniauskas.

„Čia tik iniciatyvos pateikimas ir nutarimo svarstymas. Po to bus (sudaryta – ELTA) komisija ir visa formali apkaltos procedūra, jeigu šiandieną Seimas pritars. Tai ten visi gynybiniai veiksmai ir turėtų būti nutaikyti“, – akcentavo konservatorius.

ELTA primena, kad rugpjūčio pabaigoje susirinkusi koalicinė taryba sutarė inicijuoti apkaltą antisemitiniais pareiškimais pasižymėjusiam Seimo nariui R. Žemaitaičiui.

Tačiau tokią iniciatyvą Seimo opozicija vertina atsargiai. Seimo opozicija abejoja, ar valdančiųjų inicijuojama apkalta antisemitiniais pasisakymais pasižymėjusiam parlamentarui Remigijui Žemaitaičiui turi realų teisinį pagrindą.

R. Žemaitaitis savo antisemitiniais pareiškimais papiktino tarptautinę bendruomenę. Politikas apkaltino žydus esą vykdžius lietuvių holokaustą.