Seime verda žūtbūtinis mūšis dėl prezidento veto įstatymo projektui dėl rinkimų kartelės nuleidimo. Galutinį rezultatą gali nulemti vos vieno žmogaus pakeistas apsisprendimas.

Už tai, kad vetuotas įstatymas būtų svarstomas iš naujo, antradienį balsavo 71 Seimo narys, 57 balsavo „prieš“ taip pasisakydami, kad įstatymas būtų laikomas nepriimtu ir liktų dabartinė tvarka.

Po balsavimo socialdemokratas Bronius Bradauskas pranešė suklydęs ir prašė į protokolą įrašyti, kad iš tikrųjų jis balsuoja prieš.

Sprendimą iš naujo svarstyti įstatymo projektą balsavo bene visa valdančioji dauguma – vienintelis klausimo nepalaikė valstietis Stasys Tumėnas, jis balsavo už tai, kad įstatymas būtų nepriimtas ir būtų grįžtama prie 5 ir 7 procentų kartelės. Kita valstietė Laimutė Matkevičienė registravosi, bet balsavime nedalyvavo.

Politikė nenorėjo komentuoti savo apsisprendimo motyvų. Paklausta, ar tai reiškia, kad ji nepritaria 3 proc. kartelei, politikė tepasakė: „taip, bet …“

Iš „valstiečių“ frakcijos narių balsavime nedalyvavo Darius Kaminskas ir Virginijus Poderys. Per įstatymo priėmimą D. Kaminskas balsavo prieš kartelės nuleidimą, o V. Poderys tada registravosi ir nebalsavo.

Spėliojo, kad gal nežinojo, kas sutarta

R. Karbauskis spėjo, kad gal dalis frakcijos narių nedalyvavo pirmadienio vakarą vykusiame posėdyje, ir nežinojo, kas sutarta.

„Jūs antrą valandą matysite balsavimą, tada ir vertinkite. Buvo žmonių, kurie vakar nebuvo tarybos posėdyje, ir nelabai žino sprendimų. Manau, kad antrą valandą viskas susidėlios į vietas“, – sakė R. Karbauskis.

Jis patikino, kad dabar jau tikrai visi viską žino.

„Tikrai žinos, mes jau pašnekėjome su kolegomis“, – sakė R. Karbauskis.

Kažkokiomis didelėmis nuobaudomis kitaip besielgiantiems kolegoms jis vis dėlto negrasino.

„Kada frakcija nusprendžia kartu priimti sprendimą, tai tas žmogus, kuris nesilaiko frakcijos sprendimo, vienaip ar kitaip bus įvertintas frakcijos kaip nesilaikantis bendros nuomonės“, – sakė R. Karbauskis.

Palaikė ir dalis ne valdančiųjų

Pirmadienį žlugusios Seimo frakcijos „Lietuvos gerovei“ atstovai palaikė valdančiųjų sprendimą: už balsavo Vytautas Kamblevičius, Ona Valiukevičiūtė, Rimas Andrikis, Juozas Imbrasas, Kęstutis Bartkevičius, Algimantas Dumbrava. Šiuo metu visi šie parlamentarai dirba Mišrioje Seimo narių grupėje.

Valdančiųjų pasiūlymą taip pat palaikė šie Mišrios Seimo narių grupės nariai: Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis, Rimantas Jonas Dagys, Remigijus Žemaitaitis, Povilas Urbšys ir vėliau savo balsą atsiėmęs B. Bradauskas.

Iš socialdarbiečių frakcijos balsavime nedalyvavo užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius ir dar trys šios frakcijos nariai Andrius Palionis, Petras Čimbaras ir Artūras Skardžius.

Už tai, kad „mažesnės kartelės“ įstatymas būtų laikomas nepriimtu, balsavo opoziciniai konservatoriai, liberalai, socialdemokratai ir dalis Seimo narių Mišrios grupės atstovų.

Seimo rytiniame posėdyje pritarus po pateikimo, per pietų pertrauką įstatymą planuoja apsvarstyti Valstybės valdymo ir savivaldybių komitetas, o vakariniame posėdyje numatytas priėmimas, rašė BNS.

Matė labai didelį spaudimą

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos pirmininkas Gabrielius Landsbergis sakė turįs žinių, kad 10-12 Seimo „valstiečių“ nepritaria 3 proc. kartelei, bet šios frakcijos nariams taikomas labai didelis spaudimas nepalaikyti prezidento veto.

„Procesai, kuriuos matome už nugaros Seimo salėje, tą parodo – yra tie, kurie susilaikė arba nedalyvavo balsavime. Prie jų yra pristojęs Ramūnas Karbauskis, Jonas Jarutis, Saulius Skvernelis, akivaizdu, kad vyksta didžiulis įtikinėjimas“, – kalbėjo G. Landsbergis

Konservatorius J. Razma per posėdį siūlė dėl prezidento veto balsuoti slaptu balsavimu, tačiau Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis paaiškino, kad tokia galimybė yra numatoma tik balsuojant dėl personalijų.

Konservatoriai nepalaiko rinkimų kartelės nuleidimo iki 3 proc. partijoms ir iki 5 proc. – koalicijoms. Pasak G. Landsbergio, tai lemtų tai, kad kitą Seimą galėtume turėti dar chaotiškesnį negu turėjome šį. Jis taip pat kritikavo skubą apsispręsti dėl šio klausimo.

„Politologai kreipėsi į Seimo narius, sakydami, kad reikia bent jau diskusijos. Jeigu mes norime kalbėti apie didesnį atstovavimą, turime kalbėti ir apie vienmandates, kurios mažina žmonių galimybę išsirinkti tą kandidatą, kurį jie nori.

Įsivaizduokite, Kauno Šilainių apygardoje už R. Karbauskį balsavo 41 proc. žmonių. Šiandien jis yra Seimo narys. Reiškia, 59 proc. rinkėjų toje apygardoje neturi savo kandidato, reiškia, jie neatstovaujami vienmandatėje. Reiškia, tą sistemą yra galimybė kvestionuoti“, – sakė G. Landsbergis.

Sprendimą grindžia ET rekomendacijomis

Valdantieji antradienio rytą per koalicijos posėdį apsisprendė, kad balsuos prieš prezidento veto. „Valstiečiai“ pirmadienį per frakcijos posėdį nutarė privalomai balsuoti vieningai.

Jie savo sprendimą grindžia Europos Tarybos rekomendacija, kad kartelės būtų mažinamos iki 3 proc. šalyse, kurios jau laikomos brandžiomis demokratijomis. Jų nuomone, tos sprendimas lemtų geresnį žmonių politinių nuostatų atstovavimą.

Daugiausiai prarastų pirmaujančios partijos

Vytauto Didžiojo universiteto dėstytojas, buvęs visuomeninis Seimo pirmininko Viktoro Pranckiečio patarėjas, Algis Krupavičius yra sakęs, kad nuleidus kartelę 2-3 mandatus prarastų pirmaujančios partijos.

„Daugiausiai balsų gaunanti partija praranda šiek tiek daugiau, antra – šiek tiek mažiau, esančios žemesnėse pozicijose irgi gali prarasti vieną kitą mandatą, bet dauguma nepraranda nieko“, – sakė A. Krupavičius.

Jei artimiausiu metu vyktų rinkimai į Seimą, 6 partijos, rodo atlikta apklausa, sulauktų didesnio nei 5 proc. palaikymo. Tuo tarpu 3 proc. populiarumo barjerą peršoktų dviem partijomis daugiau – 8 politinės jėgos, remdamasi „Baltijos tyrimų“ duomenimis rašė ELTA.

Didžiausią šalies gyventojų palaikymą vis dar išlaiko Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD). 16,6 proc. šalies gyventojų teigia, kad atėję prie balsadėžių savo balsą atiduotų būtent už šią partiją.

Tokias pačias politines aspiracijas rodanti piliečių dalis lapkričio mėn. siekė 17,3 proc. Kiek daugiau nei dešimtadalis (12,2 proc.) apklaustų gyventojų teigia, kad balsuotų už Lietuvos socialdemokratų partiją. Gintauto Palucko vedami socialdemokratai jau kuris laikas neapleidžia užimtų pozicijų reitingų lentelėje. Mėnesiu anksčiau darytoje analogiškoje apklausoje socialdemokratų palaikymas siekė 13 proc.

Toliau, su 8,9 proc. visuomenės palaikymu, rikiuojasi Darbo partija. Tai, kad rinkimuose galėtų balsuoti už „darbiečius“, lapkričio mėnesį prisipažino 6,9 proc. apklaustų respondentų.

Naujienų agentūros ELTA užsakymu rinkos ir viešosios nuomonės tyrimų kompanijos „Baltijos tyrimai“ gruodžio 10–21 dienomis atliktų apklausų duomenimis, valdančioji Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS) toliau lieka už partijų reitingų lentelės lyderių nugarų. Ramūno Karbauskio vadovaujamiems „valstiečiams“ paramą teigia deklaruoją 6,9 proc. piliečių. Prieš mėnesį tokių buvo kiek daugiau – 8,3 proc.