Į DELFI redakciją kreipėsi anonimu norėjęs likti vilnietis, kuris klausė, kaip atšaukti prašymą dėl vaiko pinigų, nes jam užsipildžius prašymą kilo konfliktas su vaiko motina dėl to, kas juos turėtų gauti.

„Užsipildžiau vaiko pinigų prašymą, ir savo sugyventinei sakau: „cha, aš pirmas“. Aš ir anksčiau darbe lengvatą gaudavau. Tada ji man sako: „nebandyk, ne tu už darželį moki, aš moku“. Pagalvojau, kad reikia kažkaip atšaukti. Bandžiau atšaukti, kol dar sistema veikė, bet galėjau tik pasižiūrėti savo duomenis. Bandžiau naują prašymą kurti, tai dabar mano statusą rodo, kad „apdorojamas“, o dėl naujo – vėl „503” (pranešimą apie sisteminius trukdžius) meta“, - pasakojo vilnietis, kuris nori sužinoti, kaip jam perregistruoti prašymą vaiko mamos vardu.

Socialinės apsaugos ir darbo viceministras Eitvydas Bingelis paaiškino, kad norint perregistruoti prašymą reikėtų kreiptis į savivaldybę pagal gyvenamąją vietą.

„Svarbu, kad partneriai susitartų, pas kurį lėšos keliauja. Šiuo atveju, elektroninėje sistemoje dar nėra šito funkcionalumo, tikimės, kad tai atsiras šiek tiek vėliau. Tokiu atveju, reikėtų kreiptis į savivaldybę, kurioje jie registruoti arba gyvena, kad jiems šitą prašymą iš naujo patvirtintų“, - sakė E. Bingelis.

Viceministras taip pat paaiškino, kad vaiko pinigai visada keliauja iš paskos vaiko, kad ir kas jį globotų. Jei tėvai išsiskiria, tai jie atitenka tam tėvui, kuris globoja vaiką, jei tai – seneliai, tada – jiems. Jei vaikai gyvena šeimynose, tuomet – šeimynos atstovui.

„Jei kyla kažkokių techninių nesklandumų, tada turėtų atskirai kreiptis į savivaldybę, ir ji yra ta institucija, kuri administruoja universalią išmoką vaikams“, - sakė E. Bingelis.

Antradienį dėl didelio žmonių srauto lūžusi informacinė sistema www.spis.lt, kurioje galima pateikti prašymus internetu, pasak viceministro, turėjo susitvarkyti dar trečiadienį. Jis taip pat ramino žmones, kad jie nepavėluos pateikti prašymų, ir jei tai padarys vėliau.

„Vaiko pinigai nėra Vilniaus miesto savivaldybės registracija į darželius, kai laiku neprisijungus prarandi vietą. Bet kokiu atveju lėšos yra skiriamos vaikams, ir netgi jei kai kurie užsimiršę kreipsis ir lapkritį, vis tiek visa pinigų suma bus grąžinama ir paskui kiekvieną mėnesį bus pervedama ta pinigų suma, kuri bus fiksuota, kaip vaiko pinigų dydis“, - sakė E. Bingelis.

Prašymus taip pat galima teikti ir raštu savivaldybėse ar jų padaliniuose. Internetu kreipiantis dėl universalios 30 eurų išmokos vaikui papildomų dokumentų teikti nereikia. Prašymus teikiant savivaldybių skyriuose reikės pateikti savo asmens dokumentą. Nepriklausomai nuo pajamų už kiekvieną vaiką bus skiriama 30 eurų mėnesinė išmoka.