V. Adamkus taip pat pažymėjo, kad Rusijos valdžios idėja įsteigti panašią sąjungą į Europos Sąjungą jam „neteikia jokių vilčių“, o pačiai Rusijai reikia ne tik kalbėti apie demokratiją, bet ir ją įsisavinti, nes „demokratijos iš vadovėlių neišmoksi“.

„Per tiek metų Gruzija buvo reali Europos, laisvos visuomenės ir taikos sąjungininkė. Ir visi tai žinojo“, - Gruzijos televizijos kanalui sakė buvęs Lietuvos prezidentas.

Gruzija, kuri mėgina prisijungti prie laisvos visuomenės, „dėl priežasčių, kurias mes žinome“, iki šiol dar netapo pilnateise šios visuomenės nare.

„Man tai yra didelis nusivylimas“, - prisipažino V. Adamkus, o Gruzijos klausimu skelbiamos rezoliucijos, pasak jo, tėra „tušti popieriai“.
„Tai, ką šiuo momentu regiu Gruzijoje, yra gyvenimas – žmonės yra atviri ir stengiasi bendrauti su likusiu pasauliu. Mano nuomone, jūs turite būti šios (Vakarų – DELFI) visuomenės, tikinčios principais, dalimi“, - sakė jis ir prisipažino laukiantis, kada baigsis Gruzijos laukimo periodas ir ji bus pripažinta lygiaverte partnere Vakarų struktūrose.
Atsakydamas į žurnalistės klausimą apie politines priežastis, sukėlusias 2008 metų konfliktą ir privertusias Rusiją prie sienos su Gruzija sutelkti karinį kontingentą, V. Adamkus pažymėjo, kad tvirtinimai, esą Rusija tapo demokratiškesnė, yra ne visai pagrįsti.

„Mes matome Rusijos visuomenę, opoziciją gatvėse – tai yra gerai, bet to nepakanka. Aš, kaip ir likęs pasaulis, laukiu, kada Rusijos valdžia pradės ne tik kalbėti apie demokratiją, bet ir imsis ją įgyvendinti (...), pradės gerbti žmones ir kitas tautas“, - pabrėžė V. Adamkus.
V. Adamkus sakė, kad nenori būti itin pesimistiškai nusiteikęs, tačiau demokratizacija „neįvyksta per vieną naktį“.

„Visos šios idėjos apie Europos Sąjungą nekelia vilčių. Tikiuosi, kad Vakarų lyderių pokalbis su Rusija bus rimtas (...)“, - teigė buvęs prezidentas. Jis pridūrė, kad „demokratijos neįmanoma išmokti iš knygų, joje reikia gyventi“.

V. Adamkus pažymėjo, kad Gruzijos atliekamas vaidmuo ir jos vystymosi kelias liudija tautos valią nepasiduoti ir įveikti susidariusią situaciją.

„Noriu pasakyti – darykite tai, ką darote. Jūs galite tapti kūrimo ir troškimo judėti toliau pavyzdžiu. Jeigu Europos šalys priims tokią poziciją, situacija Gruzijoje keisis sparčiau, negu dabar“, - tikino V. Adamkus.

Buvęs Lietuvos vadovas, 2008 metais atvykęs į Tbilisį su kitais kolegomis, buvo įsitikinęs tokių veiksmų būtinybe.

„Mano reakcija tuomet buvo greita: jeigu mes nesiimsime veiksmų, tai turėsime problemų, kaip Vietname, Korėjoje ir kitur. Iš kitos pusės, mes būtume nuvylę žmones, kurie vis dar tiki Vakarų pasaulio vertybėmis. Vakarams tai būtų padarę daugiau žalos negu kitiems. Pasitelkiau visus savo kontaktus, kad nesėdėtume ir lauktume, o veiktume“, - pasakojo jis.

Pasak V. Adamkaus, „agresija buvo sustabdyta ir niekas neįtikins, kad tai nebuvo agresija“.

„Tačiau prabėgo jau keleri metai, situacija Gruzijoje nepasikeitė ir niekas apie tai nebekalba, visi priima Status Quo. Aš nenoriu jokių karų, bet manau, kad šis klausimas vėl turi būti iškeltas tarptautiniu lygiu. Reikia kalbėti apie situaciją ir mėginti ją spręsti, o ne ją pamiršti“, - teigė jis.

Į žurnalistės pastabą, kad Gruzijos teritorija lieka okupuota, kaip kadaise buvo okupuota Lietuva, V. Adamkus atsakė, kad Lietuvoje žmonės žinojo, jog ateis diena, kai šalis taps laisva.
„Jeigu jauni žmonės stipriai tikės ir stengsis – jūs laimėsite“, - pabrėžė jis.