Ypač daug kritikos V. Adamkus beria V. Greičiui, vadindamas jį „atvirai propaksinės pozicijos“ šalininku.

Tokiomis įžvalgomis kadenciją baigęs prezidentas dalijasi aprašydamas R. Pakso apkaltos procesą, įsibėgėjusį 2004 m. pavasarį.

„Ir jūs tikite tuo žuliku Laurinkumi?“

„Šiandien Seimas nusprendė pirmininkauti apkaltos posėdžiams kviesti Aukščiausiojo Teismo pirmininką Vytautą Greičių. Man jo kandidatūra kelia abejonių, - 2004 m. kovo 2 d. datuojamame įraše rašo V. Adamkus. - Prasidėjus R. Pakso skandalui, jis aiškino, kad (slapta padaryti – DELFI) pokalbių telefonu įrašai turi būti sunaikinti. Tai buvo beveik atvirai propaksinė pozicija.“

Aiškindamas, kodėl nusprendė savo abejones dėl tuomečio AT vadovo įtraukti į savo dienoraštį, prezidentas nurodė iš savo asmeninio gydytojo Remigijaus Nargėlos sužinojęs nerimą keliančių dalykų.

„Pasirodo, jų ligoninėje šiandien lankėsi V. Greičius. Po konsultacijos R. Nargėla iš mandagumo pasveikino jį gavus atsakingą ir sunkią užduotį – pirmininkauti R. Pakso apkaltos posėdžiams Seime. Tai išgirdęs V. Greičius pasiteiravo daktaro, ar jis vakar žiūrėjo Lietuvos televizijos laidą „Visuomenės interesas“. R. Nargėla atsakė, kad žiūrėjo, ir ėmė baisėtis ten Mečio Laurinkaus (tuomečio Valstybės saugumo departamento vadovo – DELFI) paskelbtais naujais faktais apie Rusijos kontrabandinės mafijos įtaką bei žalą Lietuvos valstybei.

„Ir jūs tikite tuo žuliku Laurinkumi?“ - staiga pertraukė Remigijų V. Greičius“, - rašo V. Adamkus.

Anot prezidento, tuometis saugumo šefas M. Laurinkus taip pat buvo priblokštas šios informacijos.

R. Paksas spaudė prokuratūrą?

Analogiškus kaltinimus V. Adamkus meta ir tuomečiui generaliniam prokurorui A. Klimavičiui. Tiesa, prezidentas pažymi, esą prokuratūra prezidentinio skandalo metu juto R. Pakso spaudimą „nugesinti“ tyrimą.

„Pasiekia žinios, jog R. Paksas mėgina spausti generalinį prokurorą, kad šis „nugesintų“ tyrimą. (...) Seimo komisijos narys Vaclavas Stankevičius pasakojo, kad Generalinė prokuratūra neteikia informacijos ir trukdo tyrimui. Prokurorams pateiktas reikalavimas rytoj iki 13 valandos pristatyti reikalaujamus dokumentus. R. Paksas juos smarkiai spaudžia nusižengdamas įstatymui. Ir generalinis prokuroras jau pareiškė, kad prezidento pokalbių garso įrašus reikia sunaikinti. Įdomu, kaip toli bus nueita mėginant nuslėpti tiesą“, - 2003 m. lapkričio 11 d. datuojamame įraše teigia V. Adamkus.

J. Sabatauskas: apie tokius reikalavimus negirdėjau

Vienas aktyviausių R. Pakso apkaltos veikėjų, parlamentaras Julius Sabatauskas DELFI teigė tokių reikalavimų nei iš V. Greičiaus, nei iš A. Klimavičiaus negirdėjęs. Vis dėlto jis pridūrė negalįs patvirtinti, kad jų apskritai nebuvo.

„Man tokio reikalavimo nebuvo pateikę. Ten neparašyta kam, iš ko reikalavo“, - pastebėjo J. Sabatauskas. Pasak jo, turbūt vienintelė institucija, kurios galėjo būti reikalaujama sunaikinti R. Pakso pokalbių įrašus, yra Valstybės saugumo departamentas, šiuos įrašus ir pateikęs Seimui.

„Galbūt tas reikalavimas buvo dar prieš tai, kai prasidėjo (apkaltos procedūra – DELFI), kad įrašai nebūtų pakliuvę komisijai“, - pridūrė socialdemokratas. Pasak jo, įstatymiškai nei generalinis prokuroras, nei AT pirmininkas neturėjo teisės reikšti tokius reikalavimus.

Vienai svarbiausių parlamentinių komisijų vadovavęs J. Sabatauskas taip pat pažymėjo nemanąs, kad dalis pokalbių garso įrašų iš tiesų galėjo būtų ištrinti.

V. Greičius: „Pamąstymams yra vietos“

Buvęs AT pirmininkas V. Greičius DELFI teigė nenorįs komentuoti V. Adamkaus memuarų. Vis dėlto jis neatmeta galimybės kadenciją baigusį prezidentą paduoti į teismą dėl šmeižto.

„Ne vien tai, knygoje yra ir daugiau teiginių, kas liečia mano pavardę. Bet aš šiai dienai atsisakau kol kas ką nors komentuoti“, - kalbėjo V. Greičius.

Paklaustas, ar gali imtis bylinėjimosi su V. Adamkumi, pašnekovas neslėpė svarstantis tokį variantą. „Pamąstymams yra vietos“, - reziumavo V. Greičius.

Su buvusiu generaliniu prokuroru, dabar – AT teisėju A. Klimavičiumi DELFI nepavyko susisiekti.

R. Pakso apkaltos istorijai V. Adamkaus knygoje skirta keliasdešimt puslapių. Prezidentas stebisi it švytuoklė tuomet svyravusia premjero Algirdo Brazausko pozicija – esą šis čia palaikė skandalo purtomą prezidentą R. Paksą, čia laikėsi neutraliai, o galop ėmėsi viešų raginimų šalies vadovui atsistatydinti.

Aptarinėjant dramatiškiausius 2003-2004 m. Lietuvos politikos įvykius, paminėta ir dabartinė prezidentė Dalia Grybauskaitė. Ji esą pareiškė norinti, kad R. Paksas „kuo greičiau nusprogtų“. Prezidentė V. Adamkaus knygos nekomentuoja.

DELFI primena, kad V. Adamkus savo knygoje atskleidžia daug lig šiol į viešumą neiškilusių šalies politinio gyvenimo detalių, esama ir nemažai užuominų apie politinę korupciją. Generalinė prokuratūra pirmadienį dėl knygos nusprendė kreiptis į Valstybės saugumo departamentą (VSD), kurio prašys išaiškinti, ar prezidentas neatskleidė valstybės paslapties. Jei VSD specialistai nutars, kad prezidento dienoraštyje galėjo būti atskleista valstybės paslaptis, V. Adamkui gali grėsti baudžiamoji atsakomybė.

VSD Viešųjų ryšių skyrius DELFI informavo, kad sprendimas dėl prezidento knygos turinio kol kas nėra priimtas.