Partijos pirmininko postą V. Uspaskichas perdavė Loretai Graužinienei, frakcijos seniūno postą perleido Vytautui Gapšiui, o kandidatų sąrašą į Europos Parlamentą turėjo vesti Vydas Gedvilas.

V. Uspaskichas taip pat nefigūravo partijos kandidatų sąraše į Europos Parlamentą, tačiau pirmadienį situacija pasikeitė: jo pavardė kandidatų sąraše atsidūrė pirmu numeriu. Toks sprendimas buvo priimtas pirmadienį Vilniuje vykusiame Darbo partijos tarybos posėdyje. 

„Darbietis“ aiškina, kad kandidatuoti į Europos Parlamentą jis nusprendė po prezidentės Dalios Grybauskaitės pareiškimų, kad Kremlius gali daryti įtaką Darbo partijos vadovams.

„Ne tiek dėl karjeros, bet matau, kad mūsų vidinė politinė konjunktūra Lietuvoje verčia aktyviai dalyvauti Europos Parlamente ir nuo tokių įvairių išsišokimų gintis tarptautinėje arenoje. Aš galvoju, kad tai nedaro garbės, kai vyksta tokie dalykai ir verčia aktyvia dalyvauti. Aš jau tikrai norėjau trauktis iš aktyvios politikos, bet mane pati prezidentė įtraukinėja. Tiesiog įtraukinėja, verčia, sako: „Viktorai, kandidatuok, kandidatuok“, - po Darbo partijos tarybos posėdžio sakė V. Uspaskichas.

DELFI primena, jog D. Grybauskaitė apie Darbo partijos ryšius su Kremliumi prabilo aiškindama, dėl ko L. Graužinienės nekviečia aptarti valstybės saugumo reikalų Ukrainos įvykių kontekste.

„Kai sprendžiami Lietuvos, taip pat ir NATO apginamumo klausimai, Darbo partijos kandidatų ir ypač vadovų kviesti negalėsiu. Turime žinių, kad šios partijos vadovai gali būti įtakojami Kremliaus“, - pareiškė prezidentė.

Priėmė rezoliuciją dėl D. Grybauskaitės

Pirmadienį Darbo partija surengė tarybos posėdį, kuriame vienas iš aptartų klausimų – prezidentės D. Grybauskaitės pareiškimai apie Kremliaus įtaką Darbo partijai. Partijos tarybos posėdis buvo uždaras, tačiau net ir už uždarų durų buvo girdėti, kad prezidentė buvo vadinama arogantiška. 

„Darbiečiai“ taip pat priėmė rezoliuciją, kuria partija teigia ginsianti savo garbę ir orumą bei neleisianti savęs žeminti. Pasak V. Uspaskicho, partija pasilieka teisę priimti vieną ar kitą sprendimą ir Seime, nors politikas tiesiogiai apie apkaltą neužsiminė. 

„Partija taip pat dėkoja koalicijos partneriams už palaikymą, kad rinkimų metu nebūtų skleidžiami kažkokie tai nesuprantami, neaiškūs dalykai, tai yra juodųjų technologijų naudojimas rinkimų metu. Ir ne prie veido taip daryti valstybės vadovei“, - aiškino V. Uspaskichas. 

Kaip žinoma, valdančiosios koalicijos Politinė taryba praėjusią savaitę nutarė duoti prezidentei savaitę pateikti įrodymams, kad Kremlius daro įtaką Darbo partijai. 

V. Uspaskichas aiškino galintis prisiekti, kad Kremlius jam nedaro įtakos.

Siūlys kviesti VGT ir didinti gynybos finansavimą

Darbo partija taip pat siūlys Valstybės gynimo tarybai, į kurią prezidentė nekviečia Darbo partijos atstovės, Seimo pirmininkės L. Graužinienės, padidinti Lietuvos gynybos finansavimą iš rezervo fondo lėšų. 

„Mes manome, kad šiuo metu reikia stiprinti krašto apsaugą, ir siūlome sukviesti Valstybės gynimo tarybą, kad ji priimtų sprendimą didinti finansavimą krašto apsaugai. Mes siūlome didinti 200 mln. litų ir kitų metų biudžete numatyti 1 proc. finansavimą nuo bendrojo vidaus produkto“, - pasakojo Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Artūras Paulauskas. 

Politikas taip pat pareiškė, kad Valstybės gynimo taryba privalo rinktis kas mėnesį, o jei ji nešaukiama, tai prezidentės aplaidumas. 

Darbo partijos kandidatų sąrašo TOP 10:

1.    Viktoras Uspaskichas

2.    Vydas Gedvilas

3.    Kęstutis Daukšys

4.    Ieva Kačinskaitė-Urbonienė

5.    Gediminas Jakavonis, 

6.    Vidmantas Žiemelis

7.    Saulius Bucevičius

8.    Justina Vitkauskaitė-Bernard

9.    Algimanta Pabedinskienė 

10.    Raimundas Paliukas