Pokalbyje su dienraščio „Rzeczpospolita“ žurnalistu Piotru Kępińskiu politikas ne sykį svaidėsi piktais pareiškimais – nuo Maidano protestų pavadinimo „didžiausiu blogiu“ iki kategoriško atsisakymo kalbėti apie Lenkijos atsiprašymą dėl Vilniaus krašto okupacijos.

Vilniaus okupacija? Nėra tokios temos

Žurnalistas P. Kępińskis interviu pradėjo kandžia nata – esą Lietuvoje V. Tomaševskiu „gąsdinami vaikai“. Į šį klausimą LLRA lyderis atsakė santūriai, esą tai „smarkiai perdėta nuomonė“. Vėliau, kaip matyti iš „Rzecpospolita“ publikuojamo interviu, atmosfera tik kaito.

Kai P. Kępińskis palietė pasigirstančių siūlymų Lenkijai atsiprašyti už Vilniaus okupaciją, europarlamentaras atsisakė apie tai kalbėti. „Šios temos, mano nuomone, apskritai nėra“, - sakė V. Tomaševskis.

Žurnalistas neatlyžo ir spaudė politiką plačiau pasisakyti apie Vilniaus okupaciją. V. Tomaševskis atrėžė, esą ši tema „visiems laikams uždaryta“ 1994 m., kai Lietuva ir Lenkija pasirašė susitarimą dėl gerų kaimyniškų santykių. „Jame nėra nė vieno žodžio apie kokius nors atsiprašymus. Nėra apie ką kalbėti“, - teigė LLRA lyderis.

Ir tai P. Kępińskio įkarščio neužgesino. „Jeigu ši tema būtų išsemta, tikrai jūsų to neklausčiau“, - teigė žurnalistas. Už šiuos žodžius jis sulaukė kaltinimų provokacija. „Taškas. Tokios provokacijos neturi prasmės“, - pyko V. Tomaševskis.

LLRA lyderio žodžiais, diskusijas dėl Vilniaus plėtoja „diletantai, kurie nemoka istorijos“.

Pasidžiaugė – kartu su Raudonąja armija ėmėme Berlyną

Nepatogių klausimų V. Tomaševskis sulaukė ir apie Ukrainą bei jo paties Pergalės dienos proga segėtą Georgijaus juostelę, virtusią prorusiškų separatistų simboliu.

Apie „kolorado juostele“ pravardžiuojamą aksesuarą V. Tomaševskis buvo paklaustas tada, kai kartojo ne sykį kartotą tezę, jog LLRA neįsipainioja į „jokius korupcinius skandalus“, o partijos biuruose kabo kryžiai.

„Jokių skandalų? O jūs dar kartą įsisegtumėte Georgijaus juostelę?“ - paklausė P. Kępińskis.

V. Tomaševskis atkirto, esą tai šventojo simbolis, ir „čia nėra jokių neigiamų asociacijų“. Žurnalistui priminus, kad juostelė tapo separatistų skiriamuoju ženklu, LLRA lyderis teigė nematantis pagrindo išsižadėti simbolio. Ir pasidžiaugė, kad lenkai „kartu“ su Raudonąją armija paėmė Berlyną.

„Po bolševikų revoliucijos juostelė buvo uždrausta, jos nebuvo. Grįžo tik po 1943 m. Taigi ji buvo persekiojama. Šv. Jurgio simbolis juk negali būti jokia blogybe. Be to, aš ją įsisegiau gegužės 9-ąją. Tai svarbi diena. Galbūt svarbiausia diena XX amžiuje. Ir turiu išsižadėti šio simbolio tik dėl to, kad Donbase vyksta „separatistiniai mūšiai“? Mažai kas pamena, kad šalia buvau įsisegęs baltai raudoną juostelę, nes Berlyną paėmėme kartu“, - dėstė europarlamentaras.

Maidanas – kaip bolševizmas

Kalbai pasisukus apie Ukrainą, prieš metus prasidėjusį Maidaną LLRA lyderis prilygino bolševizmui.

„Jau šiemet kovą sakiau, kad nesu revoliucijų šalininkas. Man visi tie maidanai ir bolševizmas yra didžiausias blogis. Nes valdžią reikia rinkti prie balsadėžių. O ne mėtyti į policininkus butelius su benzinu“, - kalbėjo V. Tomaševskis.

Čia P. Kępińskis neslėpė nesuprantantis tokios pašnekovo pozicijos. „Gal žmonėms jau įgriso? Jie buvo neviltyje. Demokratiniai rinkimai ir Janukovyčius? Jūs juokaujate?“ - stebėjosi „Rzeczpospolita“ žurnalistas.

V. Tomaševskis atrėžė, esą jam Maidanas nepriimtinas dėl dalies jame dalyvavusių žmonių pažiūrų. „Žuvo apie 5 tūkst. žmonių. Ir kas už tai atsakys? Be to, dalis maidanininkų šlovina Banderos ideologiją, kuri visada buvo antilenkiška, antirusiška ir antisemitiška. Man tai yra nepriimtina“, - teigė politikas.

Sykiu jis piktinosi sprendimais išjunginėti Rusijos TV kanalus dėl agresyvios antilietuviškos propagandos. „Kažkas bando mums pasakyti, kad patys nesugebame mąstyti. Negalime skaityti daugiau negu vieno laikraščio ir žiūrėti daugiau negu vieną televiziją? O kodėl? Nes esame kvaili?“ - stebėjosi LLRA lyderis.

Pokalbio pabaigoje atmosfera kiek atvėso. Sulaukęs klausimo, ar galų gale „susišnekės“ su lietuviais, V. Tomaševskis leido sau net pajuokauti. „Viskas priklauso nuo to, apie kokius lietuvius jūs galvojate. Šiek tiek juokauju“, - mestelėjo LLRA lyderis.

Čia jis vardijo savivaldybes, kurių valdančiosiose koalicijose yra LLRA. „Tai turbūt rodo, kad ne visus atstumiame. Žmonėms bruka stereotipus apie mus. O tiesa tokia, kad pritraukiame ne tik lietuvius, o taip pat – rusus, ukrainiečius ir baltarusius“, - tvirtino V. Tomaševskis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1593)