Krymo aneksija ir Ukrainos Rytuose liejamas kraujas kelia nerimą daugumai Rusijos kaimynių.

Baltijos šalyse daugumai neduoda ramybės klausimas, ką Rusijos planai galėtų reikšti joms.

Lietuvos Prezidentė Dalia Grybauskaitė anksčiau yra sakiusi, kad Rusijos agresijos atveju Lietuvą ji gintų plikomis rankomis.

Vienas iš artimiausių V. Putino žmonių, Politikos tyrimų instituto vadovas ir buvęs  V. Putino patikėtinis S. Markovas  Baltijos valstybių raminti nesiruošia, greičiau jau priešingai.

„Jums Švedijoje bijoti nevertėtų, tačiau Latvija ir Estija nerimui pagrindo turi. Jeigu kiltų rimtas karas, neatmetama galimybė, iš minėtųjų šalių gali nieko nelikti“, – sakė S. Markovas.

Baltijos šalyse gyvena gausios rusų bendruomenės, o Rusija aktyviai vykdo propagandinį karą ir tvirtina, kad visomis išgalėmis palaikys savo tautiečius. Labai daug priklauso nuo to, kaip tose šalyse gyvenantys rusai supranta tokią žinią, kaip reaguoja. Ar jie nori Rusijos paramos ir šoka į propagandos traukinį, ar vadovaujasi kitokiu požiūriu. Bet kokiu atveju tokia situacija liudija viena – Rusija deklaruoja nepaliksianti savo žmonių bėdoje. Tai rimta, tačiau šiandien dar neturėtume to priimti kaip karo deklaracijos“, – Rusijos prezidento asmeninio pasiuntinio žodžius komentuoja analitikė Elin Jonsson.

Anot S. Markovo, Krymo aneksija – sprendimas, priimtas ginantis nuo priešiškai nusiteikusio pasaulio. Apklausos rodo, kad dauguma rusų šventai įsitikinę: Vakarai Rusijai pritaikė sankcijas norėdami susilpninti ir pažeminti šią šalį, o ne tam, kad pamokytų Maskvą už savavališką kitos nepriklausomomis valstybės teritorijos prisijungimą.

„Bėda ta, kad Vakarų valdantysis elitas kenčia nuo rusofobijos. Rusofobija – prieš rusus nukreiptas rasizmas. Priverskite savo valstybes atsikratyti rusofobijos, ir gyventi bus daug paprasčiau“, – pataria S. Markovas.

Kaip teigia S. Markovas, konfliktą Ukrainoje pradėjo Vakarai. Rusijai nebeliko kito pasirinkimo – tik ginti savo žmones nuo, kaip vadina Maskva, fašistinio Kijevo režimo.

„Kai ultranacionalistai žudo mūsų žmones, mes juos privalome gelbėti. Tai, ką daro Ukrainą valdanti chunta – tik fašizmas ir terorizmas. O ten, kur Rusijos kariai – demokratija ir žodžio laisvė“, – tvirtina asmeninis Rusijos prezidento pasiuntinys.