„Pagrindiniai klausimai bus Tautinių mažumų įstatymas, pavardžių rašymas. Susitikimas vyks Tautinių bendrijų tarybos iniciatyva, tai bus pirmas Seimo pirmininko ir tautinių bendrijų susitikimas“, – BNS sakė Seimo pirmininko atstovė spaudai Dalia Vencevičienė.

Pasak atstovės, taip pat bus aptartos galimybės daugiau dėmesio tautinėms mažumoms skirti nacionalinio transliuotojo eteryje. „Bus aptartas informacijos skleidimas tautinių bendrijų kalbomis, jie sako, kad jiems to trūksta, ir nacionalinė televizija galėtų prisidėti prie laidų tautinių mažumų kalba“, – sakė D.Vencevičienė.

Tautinių mažumų įstatymas, kuris reglamentuotų ir tautinių mažumų kalbos vartojimą viešajame gyvenime, Seimui pateiktas dar praėjusią kadenciją, tačiau jis tai ir nepasiekė priėmimo stadijos parlamente. Seime ne kartą buvo registruoti ir skirtingi įstatymų projektai įteisinti originalią pavardžių rašyba asmens dokumentuose, kaip siekia lenkų tautinė mažuma.

Pernai lapkritį „valstiečių žaliųjų“ lyderis Ramūnas Karbauskis pranešė, kad svarstoma idėja pagrindiniame paso puslapyje leisti rašyti abi pavardės versijas - lietuviškais rašmenimis ir lotyniškais rašmenimis, bet registruose būtų galima naudoti tik lietuviškąjį variantą.

Skirtingos pozicijos dėl tautinių mažumų padėties jau kurį laiką temdo Lietuvos ir Lenkijos santykius.

2011 metų Gyventojų ir būsto surašymo duomenimis, Lietuvoje gyveno 154 tautybių gyventojai. Lietuviai sudarė 84,2 proc. šalies gyventojų, kitų tautybių atstovai – 15,8 proc.