Aktyvistė santykių su Rusija kontekste visada palaikė Lietuvą ir kitas mažas valstybes, su kuriomis Maskva neretai elgiasi ne itin pagarbiai, skelbia ru.DELFI.lt.

DELFI V. Novodvorskają kalbino ir komentarų aktualiausiomis temomis prašė ne kartą - dėl įvairiausių politinių peripetijų bei Lietuvos ir Rusijos santykių.

Disidentės ir žmogaus teisių gynėjos atsakymuose visada buvo galima išgirsti paramą Lietuvai reiškiančių žodžių – tokia tendencija pastebima nuo pat judėjimo dėl šalies nepriklausomybės pradžios. V. Novodvorskaja visada gynė valstybes, besirenkančias provakarietišką demokratinį vystymosi kelią – ar tai būtų Baltijos valstybės, ar, pavyzdžiui, Gruzija, Ukraina bei kitos.

Nepaisant griežtos ir gana grubios kritikos formos, Didžiojo Lietuvos Kunigaikščio Gedimino ordinu apdovanota aktyvistė ir nenumaldoma Kremliaus kritikė visada objektyviai vertindavo situaciją – jos nešališkumą įrodė laikas. Viename iš pokalbių su DELFI žurnalistais, atsakydama į klausimą apie Baltijos šalių santykius su Rusija, V. Novodvorskaja pabrėžė, jog jokio pagerėjimo nebus.

„Jus bus bandoma atskirti (nuo NATO ir ES struktūrų – DELFI) ir pakenkti Baltijos šalių vienybei“, - dar 2010 metais per interviu pagrindiniam Lietuvos naujienų portalui DELFI sakė opozicijos veikėja. Per tą patį pokalbį V. Novodvorskaja pabrėžė: Lietuvai karas negresia – Lietuvai pavojų kelia informacinis karas. 

Po šio pokalbio praėjus metams, DELFI ir vėl kalbino žmogaus teisių gynėją iš Rusijos – šį kartą dėl istorijos, kai Austrijos oro uoste buvo sulaikytas, tačiau skubiai paleistas ir į Rusiją grįžo sausio 13-osios bylos įtariamasis Michailas Golovatovas. Tada V. Novodvorskaja šį incidentą pavadino nauju Miuncheno suokalbiu.

„Lietuva turi pagrindą nesuprasti, kas vyksta, nes tokie dalykai galvoje nesutelpa. Tai suokalbis –sąmokslas abejingųjų, sąmokslas rusiškų dujų pirkėjų, bandymas dėl didelės šalies gero vardo paaukoti mažą šalį. Tai antrasis Miuncheno suokalbis, ir jis tikrai ne vienintelis toks. Pas mus daug tokių „Miunchenų“, - sakė V. Novodvorskaja.

Kalbėdama apie Sausio 13-osios įvykius ir bendradarbiavimą šiuo klausimu su Rusija, tame pačiame interviu V. Novodvorskaja tiesiai šviesiai pareiškusi, jog kol kas tokios galimybės nėra, o Rusija tikrai į susitikimą šia tema eiti neketina.

„Kol kas tokia galimybė nesvarstoma. Galima tikėtis nebent vienu atveju: įteikti protesto notą, atsisakyti dalyvavimo Rusijos organizuojamuose renginiuose, nebevykti į Rusiją, sudaryti Rusijos politinio ir ekonominio elito asmenų sąrašą ir jų neįsileisti į Lietuvą“, - tuomet siūlė V. Novodvorskaja.

Lietuvai itin aktualus energetinio saugumo klausimas. Paskutiniame interviu DELFI, kuris vyko 2012 metais, V. Novodvorskaja Lietuvai santykiuose su Rusija patarė „neprarasti budrumo ir paraką laikyti sausai“. Pokalbio metu opozicijos veikėja ir žmogaus teisių gynėja pažymėjo, jog Lietuvai nereikia „Gazprom“ dujų, nes jų turi Norvegija.

„Savo numylėtiniams Rusija dujų duotų kad ir dykai, tačiau tiems, kas elgsis blogai, kaina gali išaugti net tris kartus. Be to, gegužės 9 dieną Raudonojoje aikštėje parade lietuvių nebuvo. Šaunuoliai, kad nevažiavo. Įkalbinėjau Estijos prezidentą ten taip pat nevykti, tačiau man nepasisekė. Ir latviai važiavo. O Lietuvos atstovų nebuvo“, - džiaugėsi V. Novodvorskaja.

V. Novodvorskajos reikšta kritika buvo nukreipta ne tik prieš Rusiją – kliuvo ir Europai, kurią publicistė neretai kaltino atitolus nuo pagrindinių principų ir vertybių, jų išmainymo į ekonominę naudą. Interviu atsakydama į klausimą apie Lietuvos santykius su „Gazprom“ ir Europos Sąjungos veiksmus šiame kontekste, opozicijos veikėja žodžių į vatą nevyniojo.

„Prisiminkime, kas pirmasis ėmė trauktis nuo Kremliaus? Kieno pečius užgulė didžiausia našta? Kam buvo užsuktos dujos? Kieno televizijos bokštą šturmavo? Lietuva visada mokėjo už visas Baltijos šalis, nes visada ėjo pirmyn. Dabar, atrodo, ji moka už visą Europą. Juk Europa samprotauja taip: jeigu turės dujų, niekas daugiau ir nerūpės. Europos pozicija baili ir kenkėjiška. Prancūzija nusprendė V. Putinui parduoti sraigtasparnių nešėjų, nors jai ir buvo ne kartą aiškinama, jog taip elgtis nederėtų, pabrėžta, kokiems tikslams rusai juos panaudos. Europa, kaip jūs prisimenate, yra du paktai: Molotovo-Ribbentropo ir Jaltos paktas. O tai istorinė išdavystė, Europa tikisi tai nuslėpti, praleisti, juk tai – negarbinga“, - teigia V. Novodvorskaja.

M. Novodvorskajos požiūrio griežtumą įrodo jos frazė apie tai, kuo pagrįsta V. Putino režimo galia. Šiuo klausimu opozicijos veikėja ir žmogaus teisių gynėja kritikos nepagailėjo ir patiems rusams: „Yra tokių (V. Putino režimo stiprybių – DELFI) – tai naftos kainos, vamzdis, kurį jis laiko savo rankose. Jo atvirai nekenčia inteligentai – tie, kurie neparsiduoda. Tačiau bent pusė parsiduoda – ir tai jau ne inteligentija, o popsas“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1119)