"Tikrai karo niekam nepaskelbiau ir neskelbsiu jokio karo. O tyrimo komisiją inicijavome, nes buvo frakcijų seniūnų pasitarimas. Komisiją galėtų bet kuris inicijuoti, nebūtinai Seimo pirmininkas. Tai inicijuoja, kiek žinau, parlamentaras "tvarkietis" Petras Gražulis, rytoj gali būti šios iniciatyvos pateikimas", - pirmadienį po valdančiosios koalicijos Politinės tarybos posėdžio žurnalistams sakė V. Gedvilas.

Pirmadienį spaudos konferencijoje Seimo opozicijos lyderis Andrius Kubilius sakė, kad vis labiau yra matomas valdančiųjų "karas su prezidente".

"Matome ir politinės sistemos erozijos požymių, kai vis labiau matomu šios valdžios veiklos prioritetu tampa karas su prezidente - Darbo partija priešakyje, socialdemokratai iš paskos: pirmais taikiniais tampa prezidentės skiriamas generalinis prokuroras, nuteisęs Darbo partiją, rytoj, spėju, sulauks nepalankaus savo veiklos ataskaitos vertinimo ir prezidentės skiriamas policijos generalinis komisaras, nesutinkantis būti vieninteliu kaltu dėl žiaurių nusikaltimų, sulaukia to, kad pradedami svarstyti įstatymų pakeitimai, reikalingi jo pakeitimui. Valdžia nori turėti kišeninius prokurorus ir komisarus, o pakeliui dar ir parodyti prezidentei, "kas yra kas". Todėl galų gale atsiranda iniciatyva kurti "Gedvilo komisiją", kurios nori Darbo partija, kad galėtų tiesiogiai užsipulti prezidentę", - sakė A. Kubilius.

Rugsėjo 23 d. Seimo pirmininkas V. Gedvilas, atsižvelgdamas į Seimo nario Vitalijaus Gailiaus teiginius, jog būdamas Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) vadovu jis buvo neteisėtai spaudžiamas atleisti savo pavaduotoją Vytautą Giržadą, po susitikimo su Seimo frakcijų seniūnais pranešė apie iniciatyvą sudaryti Seimo laikinąją tyrimo komisiją, primena ELTA.

"Nors ir nesu didelis laikinųjų tyrimo komisijų šalininkas, šioje situacijos nematau kitos išeities, nes neatsakytų klausimų yra daug, mestas šešėlis ne tik aukščiausiems šalies vadovams, bet ir VSD. Visuomenė privalo žinoti tiesą ir neturėti dvejonių dėl pareigūnų ar institucijų skaidrumo bei valstybės vadovų galimai daromo poveikio teisėtvarkos institucijoms ar teismams", - yra sakęs V. Gedvilas.