Politikas teigia gavęs prezidentės pritarimą jo skyrimui į Europos Komisiją.

„Taip šis klausimas buvo aptartas, buvo nagrinėti visi aspektai, prezidentė pritarė kandidatūrai ir mes dabar jau turime diskutuoti, kokia tolimesnė eigą. Žinoma, reiks šitą žinią pasakyti ministrui pirmininkui ir tuomet turėtų prasidėti procedūros“, - teigė V. Andriukaitis.

„Prezidentė remia V. Andriukaičio kandidatūrą į Europos komisarus“, - po susitikimo sakė patarėjas ekonomikos klausimais Nerijus Udrėnas.

V. Andriukaitis susilaiko nuo savo darbų vertinimo, tačiau vis tiek išsitarė manantis, kad paskyrimas į europinį postą kalba pats už save.

„Mes šiandien kalbėjomės apie dalykus ir situacijas. Žinoma, jeigu esu nominuojamas ir pritaria mano kandidatūrai, tai vertinimas neabejotinai pats per save kalba“, - sakė politikas.

Jo teigimu, jo įpėdinis susitarime neaptartas. Klausiamas konkrečiai apie žiniasklaidoje pasirodžiusią Prano Šerpyčio pavardę V. Andriukaitis liko nepalenkiamas. DELFI žiniomis, P. Šerpyčio kandidatūra šioms pareigoms nėra labai reali, nors jo pavardė socialdemokratų gretose buvo paminėta.

„Visiškai akivaizdu, kad reikėtų žmogaus, kuris išmanytų medicinines problemas, ir socialines, ir finansines, ir vadybos. Akivaizdu, kad reikia labai patyrusio žmogaus, nes sistemoje labai sudėtinga“, - teigė politikas.

Klausiamas apie partijos kolegos Aloyzo Sakalo išsakytą nuomonę, kad jis darbui į Briuselį išsiunčiamas, nes yra nepalankus socdemams, V. Andriukaitis ėmė gudrauti: „Aš per savo darbų gausą negirdėjau tokios nuomonės. Mes su A. Sakalu telefonu bendraujame, bet girdėjau, kad yra spaudoje tokių interpretacijų. Aš galėsiu jo pasiklausti, kas per nuomonė. Diskutavome vakar valdyboje, pasikeitėm nuomonėmis „už-prieš“, aptarti buvo kandidatai, po to buvo vieningas balsavimas. Tai kaip čia to vieningo balsavimo kontekste kažką kitko interpretuoti būtų... Šiaip sąmokslo teorijomis aš netikiu“.

Primenama, kad socialdemokratų valdyboje balsavimo dėl V. Andriukaičio kandidatūros nebuvo: buvo pritarta bendru sutarimu – tai yra politikai nebalsavo „už“, „prieš“ arba susilaikydami.

Išsakė švelnių priekaištų

Prezidentės patarėjas ekonomikos klausimais N. Udrėnas perduodamas šalies vadovės poziciją, teigė, kad susitikime buvo aptartos kompensuojamųjų vaistų kainos, gydymo paslaugų prieinamumas ir kokybė bei kova su korupcija sveikatos sistemos įstaigose.

Vytenis Povilas Andriukaitis, Nerijus Udrėnas
„Būtiniausi vaistai turi būti įperkami. Priemoka už gyvybiškai svarbius vaistus, tokius kaip insulinas, negali tapti kliūtimi juos įsigyti. Todėl Sveikatos apsaugos ministerija privalo skaidriai priimti sprendimus dėl kompensuojamųjų vaistų ir ginti pacientų interesus, užtikrindama realią konkurenciją tarp vaistų gamintojų", - sakė N. Udrėnas.

Prezidentės patarėjo teigimu, ministerija taip pat turi užtikrinti sveikatos paslaugų prieinamumą ir kokybę ne tik didmiesčių, bet ir rajonų gyventojams.

„Šiuo metu žmonės priversti laukti eilėse net elementarių šeimos gydytojo paslaugų, neefektyviai organizuojama ir specialistų pagalba. Pasinaudojus europine parama, šalies ligoninės pasipildė nauja modernia įranga, tačiau eilės prie jos yra kuriamos dirbtinai“, -sakė patarėjas.

Jis taip pat pridūrė, kad Lietuvos korupcijos žemėlapis rodo, jog sveikatos apsaugos sistemoje kol kas išlieka daugiausiai problemų.

DELFI primena, kad šių metų sausio mėnesį lankydamasi Vilniaus Infekcinių ligų ir tuberkuliozės ligoninėje šalies vadovė pasibaisėjo jos padėtimi ir pareiškė, esą ministras V. Andriukaitis daug šneka, o dirbti dar nepradėjo.