BRICS – didžiausių besiformuojančios rinkos ekonomikos šalių grupę – sudaro Brazilija, RusijaIndijaKinija ir Pietų Afrikos Respublika (PAR). Bloko teigimu, jau daugiau nei keturiasdešimt valstybių arba tiesiai šviesiai išsakė norą jungtis, arba davė suprasti, jog tokia galimybė domina.

Nors Kinija plėtros klausimu dažniausiai būdavo nusiteikusi itin pozityviai, Rusija tam taip pat nesipriešindavo, tačiau Brazilija, Indija ir Pietų Afrika anksčiau buvo nusiteikusios gana skeptiškai.

Blokas neturi nei chartijos, nei kažkokių oficialių narystės kriterijų, tačiau visgi šiemet rugpjūtį, PAR vykusio susitikimo metu, pranešta, kad prie grupės nuo kitų metų kviečiamos prisijungti šešios valstybės.

Delfi domėjosi, kiek BRICS deklaruojami antivakarietiški tikslai yra pavojingi demokratiškoms valstybėms, ar planuojama neformalaus bloko plėtra keičia geopolitinę ateities dėlionę ir kokių iššūkių gali kilti šiam valstybių klubui, bandant pasiekti savo keliamus tikslus.

Kaip sako Rytų Europos studijų centro (RESC) direktorius Linas Kojala, BRICS bloko plėtra svarbi dėl dviejų aspektų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)