„Lietuva ne vienerius metus nuosekliai rėmė ne tik Kremliaus užpultą Ukrainą, bet ir jo persekiojamas demokratines Rusijos jėgas. Vilnius tapo vienu iš demokratinių Rusijos jėgų susibūrimo centru, čia įsikūręs ne vienas Kremliaus persekiojamas rusų aktyvistas ar organizacija, organizuojami įvairūs jų renginiai“, – teigiama „Delfi“ perduotame J. Survilos komentare.

Pasak URM viceministro, su tuo susijęs ir padidintas Rusijos specialiųjų tarnybų dėmesys čia esantiems rusų aktyvistams, bandymai infiltruotis į demokratinių Rusijos jėgų gretas, jų susitikimus.

„Tokios pastangos siųsti bei infiltruoti agentus rodo, kad Kremliaus režimas bijo savo pačių piliečių bei demokratinių jėgų ir jų siūlomų permainų bei mato tame sau egzistencinę grėsmę. Tai tik patvirtina, kad ir toliau būtina remti Rusijos demokratines ir pilietinės visuomenės jėgas. Vienas renginių, organizuojamų Vilniuje Rusijos opozicinių jėgų – „Laisvosios Rusijos forumas“, – pažymėjo J. Survila.

Viceministras pažymėjo, kad URM nedalyvauja jo organizavime, nederina kviečiamųjų sąrašų.

„Šengeno vizos išduodamos ES ir Lietuvos teisės aktų nustatyta tvarka, – prašymai išduoti Šengeno vizą yra nagrinėjami laikantis Bendrijos reglamente nustatytų procedūrų, Šengeno informacinėje sistemoje patikrinama, ar asmuo nėra įtrauktas į nepageidaujamų asmenų sąrašą. Šengeno partnerių ir nacionalinės teisėsaugos institucijos turi prieigą prie informacinės sistemos, kurioje nagrinėjamas prašymas ir savo kompetencijos ribose teikia vertinimus dėl galimų grėsmių“, – aiškino J. Survila.

GRU agentas – žmogaus teisių aktyvistų renginyje


Kaip jau skelbta, 2017 metais „Laisvosios Rusijos forume“ lankėsi žmogaus teisių aktyvistu apsimetęs Rusijos karinės žvalgybos GRU specialiojo dalinio Nr. 29155 agentas I. Žigariovas.

„Delfi“ nuotraukoje užfiksuotas momentas, kai žudyti ir panašius Kremliaus įsakymus vykdyti deleguotas GRU karininkas sėdi ant kėdės šalia vyro, kuris tuo metu šnekučiuojasi su V. Landsbergiu, o agentas sau ramiai žiūri į sceną, kurioje kalba G. Kasparovas.

GRU agentas rankoje laiko telefoną su nežinia kokiomis įjungtomis programėlėmis ar vykdomomis funkcijomis. Dar tolėliau sėdi Andrejus Ilarionovas – švelniai pasakius, prieštaringai dėl savo pasisakymų vertinamas buvęs V. Putino patarėjas.

Informacija apie GRU agento I. Žigariovo, kuris ne ypač subtiliai pasirinko Ivano Žichariovo tapatybę, pirmadienio vakarą pasidalijo leidinys „The Insider“. Savo tyrime, garsūs tiriamosios žurnalistikos autoriai – Michaelas Weissas, Christo Grozevas ir Romanas Dobrochotovas atskleidė kelių Europoje jau „pasižymėti“ spėjusių ir apsišvietusių GRU agentų tapatybes. Plačiau apie šią istoriją skaitykite Vaido Saldžiūno tekste „Delfi“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją