O Jonavos rajono meras Mindaugas Sinkevičius mano, kad policijos pagalbos gali būti prašoma tik kartais: „Policija turi ir rimtesnių darbų, bet galima kas mėnesį ar du surengti akcijas ir su fotografais.“

Iniciatyva Vilniuje įkurti bent keletą vietų, kuriose būtų draudžiama rūkyti, – yra ir gyventojų, ir tarybos narių, sako Ž. Savickas. Jo teigimu, mieste nėra tokios vietos, kur būtų galima kvėpuoti švariu oru, pabūti be rūkančių žmonių. „Vinco Kudirkos aikštė – pirma vieta. Jų tikrai būtų daugiau, nes, pvz., prie mokymo, sporto įstaigų, tikrai nederėtų rūkyti“, – įsitikinęs Ž. Savickas.

Kiek vis tai kainuos, kol kas nežinia, nes dar nenuspręsta, kiek tokių zonų bus. Bet, anot Ž. Savicko, „pabūti aplinkoje, kur nerūkoma, daug svarbiau negu tai, kiek kainuotų“.

M. Sinkevičius kalba apie 5–6 zonas. Tai būtų pagrindinės miesto aikštės, kuriose susitelkia daugiausia jonaviečių. „Jos apimtų ir vaikų žaidimų aikšteles. Manau, visiškai suprantama, kad rūkyti negalima ten, kur vaikai žaidžia“, – pabrėžia jis.

Taip pat planuojama drausti rūkyti paplūdimyje ir galbūt autobusų stotyje. „Mūsų mieste šią iniciatyvą parodė Visuomenės sveikatos biuras ir Jonavos autobusų parkas, nes jie taip pat nori, kad autobusų stotyje būtų nerūkoma“, – kalba Jonavos rajono meras.

Ž. Savicko ir M. Sinkevičiaus nuomone, prižiūrėti, ar nurodymas vykdomas, galėtų viešosios tvarkos pareigūnai. Paklaustas, ar bus prašoma policijos pagalbos, vilniečių atstovas sako, jog pirmiausia reikia peržiūrėti baudų dydį, kad policijai apsimokėtų jas rinkti, nes baudos tėra iki 40 litų.

Ž. Savickas teigia, kad baudų savivaldybė negali numatyti, tad dar nežinia, kokios jos bus. „Jas gali pakeisti tik Seimas. Mes kreipėmės į Seimą, kad būtų peržiūrėtas administracinių teisės pažeidimų kodeksas ir baudos padidintos, nes kol kas už tokius pažeidimus jos juokingos“, – tikina jis.

Pasiteiravus, ar problema pradėta spręsti nuo to, nuo ko reikia, M. Sinkevičius pripažįsta, kad Jonavoje veikianti „Achemos“ gamykla – ne saldainių fabrikas ir oro užterštumas rajone nėra paskutinė problema. „Ir mašinos, ir traukiniai teršia. Tačiau nuo kažko pradėti reikia. Nesame radikaliai nusiteikę uždrausti rūkyti visame rajone ar mieste, bet reikia sukurti bent kelias erdves“, – mano jis.