Šiaurės šalių policijos pareigūnų asociacija paragino vėl grąžinti sienų kontrolę tarp Šengeno zonos šalių. To siekiama todėl, kad Baltijos šalyse – Lietuvoje, Latvijoje, Estijoje – esą didėja nusikalstamumas. Skandinavijos šalių policija teigia, kad atvirų sienų teikiama nauda neproporcinga bėdoms, kurias kelia iš Baltijos šalių į kitas Europos šalis besiveržiantys nusikaltėliai. Esą dėl 80 proc. organizuoto nusikalstamumo atvejų regione atsakingi Baltijos šalių gyventojai.

„Tai, kas vyksta Baltijos šalyse, yra žiauru. Žmonėms iš šių šalių tenka 80 procentų Skandinavijoje įvykdomų organizuotų nusikaltimų. Nebegalime gyventi esant tokiai situacijai. Jeigu Baltijos šalys nieko nedaro, kad susidorotų su augančiu nusikalstamumu, Šengeno sutartis ir kiek turėtų siekti jos ribos turėtų būti rimtai apsvarstyta. Šiandien atviros sienos yra didžiulė problema Šiaurės regione”, – sakė Šiaurės šalių jungtinės policijos asociacijos vadovas Arne’as Johannessenas.

Praėjusį trečiadienį jis nusiuntė laišką Norvegijos ir kitų Šiaurės šalių teisingumo ministrams. Jame raginama sugrąžinti sienų kontrolę.