Rusijai užpuolus Ukrainą Lietuvoje kilo diskusija, ką daryti su sovietų karius pagerbiančiais paminklais. Vieni buvo nudažyti Ukrainos vėliavos spalvomis, kiti išmontuoti, tačiau Širvintose šiuo klausimu buvo susiklosčiusi neįprasta situacija.

Žiniasklaida tuomet skelbė, kad sovietiniai simboliai nuo paminklų buvo nuimti, perdažyti ir grąžinti atgal.

Dėmesį į šią situaciją atkreipė ir Širvintų rajono tarybos narys, konservatorius V. Sarpauskas.

Jis nuvyko prie atšviežintų sovietinių paminklų, juos nufotografavo, o nuotraukas paskelbė feisbuke.

Prie nuotraukų buvo paskelbtas ilgas įrašas, kuriame politikas detaliai išdėstė, kaip sovietinių paminklų klausimą bandė kelti Širvintų rajono taryboje.

„Kokį vaizdą žmonės išvydo balandžio 28 dieną? Apačioje esanti žvaigždė su kūjo ir pjautuvo ženklu, bei ginklu, ir durklu nudažyta ryškiais blizgančiais geltonais dažais. O viršuje esanti žvaigždė trykšta kruvinai raudona spalva. Kitaip nei tyčia tokio veiksmo pavadinti negalima. Bet jau turiu patirties ir numanau kaip galėtų būti išsivartyta. Spėju, kad čia kraštiniai bus „Širvintų šilumos“ vyrai. Regėjimas ir klausia silpnoki, nenugirdo, nesuprato... Kaltų nėra“, – piktinosi jis.

Visame politiko feisbuko įraše netrūksta kritikos dėl to, kad Sovietų Sąjungos simboliai kūjis ir pjautuvas, raudona žvaigždė vis dar neišmontuoti.

Nepaisant to, politikas sulaukė policijos dėmesio.

Kaip V. Sarpauskas sakė Delfi, simboliškai – gegužės 9 dieną, jis gavo kvietimą apsilankyti komisariate.

Anot politiko, pareigūnai informavo, kad jis kaltinamas tarybinių simbolių skelbimu.

„Paklausia, ar žinau, kas yra virtualus patrulis. Ne visai. Paaiškina, kad tai automatinis patrulis, kuris socialiniame tinkle ieško pažeidimų. Pareigūnas informuoja, kad yra užfiksuota, jog aš balandžio 30 dieną savo paskyroje viešinau ir propagavau komunistinę simboliką – penkiakampę žvaigždę su kūju ir pjautuvu“, – prisiminė jis.

Delfi turimo administracinio nusižengimo registro išrašo matyti, kad V. Sarpauskas baudą gavo dėl nuotraukų, „kuriose matoma atvaizduota komunistinė simbolika – penkiakampė žvaigždė su kūju ir pjautuvu“.

Vilniaus apskrities VPK Širvintų rajono komisariato tyrėjas nustatė, kad tokiu būdu V. Sarpauskas įvykdė administracinį nusižengimą, jam skirta 150 eurų bauda.

Politikas Delfi teigė, kad nuotraukas skelbė siekdamas kad sovietiniai simboliai būtų nuimti – tas turėjo būti akivaizdu iš jo įrašo socialiniame tinkle.

„Prisimenu tūkstančius komunistinių simbolių be jokių paaiškinimų feisbuko platybėse. Bet užkliuvo tik mano. Esu laisvas manyti, kad tai joks ne virtualus patrulis. Gal kažkas nenori likti man skolingas. Ir ta siūloma viliojanti galimybė sumokėti pusę minimalios baudos. Lengvai ir greitai. Ir tuo pačiu pripažįstant kaltę. Bet šis atvejis yra principinis. Gal labai nepatogiai surašiau paaiškinimą? Gal ne pagal planą viskas? Reikalausiu imuniteto tarnybos, kad būtų atliktas išsamus tyrimas dėl šio mano tyrimo sąžiningo atlikimo“, – feisbuke rašo V. Sarpauskas.

Jis ne tik nežada mokėti baudos, bet ir ketina ginčyti procedūrinius dalykus – politikas tikina, kad jam nebuvo duota jo paaiškinimo policijai kopija, su juo bendravęs pareigūnas neprisistatė.

Policija: kol kas nėra jokių teisinių pasekmių

Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato (VPK) komunikacijos poskyrio vedėja Julija Samorokovskaja Delfi patikino, kad taškas šioje istorijoje esą dar nepadėtas.

Anot jos, gavus pranešimą, policija privalo atlikti administracinio nusižengimo tyrimą ir imtis visų priemonių, kad būtų visapusiškai, objektyviai ištirtos veikos aplinkybės ir nustatyta, ar buvo padarytas nusižengimas, ar asmuo kaltas dėl jo padarymo.

Kokį pranešimą – asmens ar virtualaus patrulis, gavo policija, ji nedetalizavo.

„Šiuo atveju administracinio nusižengimo teisena buvo pradėta policijos pareigūnams gavus pranešimą apie galimai daromą administracinį nusižengimą – buvo praneštą, kad 2022-05-01 elektroninėje erdvėje – socialiniame tinkle „Facebook“, užfiksuota, kad vartotojas „Virginijus Sarpauskas“, savo asmeninėje paskyroje, kuri yra vieša, 2022-04-30 17.03 val. paskelbė nuotraukas, kuriose matoma atvaizduota komunistinė simbolika – penkiakampė žvaigždė su kūju ir pjautuvu. Taip pat vartotojas 2022-04-30 įkėlė kitas tris nuotraukas, kuriose matoma Širvintų miesto herbas ir jame pavaizduota komunistinė simbolika. Taip pat vartotojas demonstruodamas sovietinę simboliką paskelbė įrašą“, – atsakyme Delfi dėstė policijos atstovė.

Anot jos, dėl to Širvintų rajono policijos komisariate buvo pradėta administracinė teisena, o pareigūnai surašė protokolą su administraciniu nurodymu.

„Atkreipiame dėmesį, kad tai asmeniui neužtraukia jokių teisinių pasekmių, kol byla nebus išnagrinėta. Šiuo metu administracinė nusižengimo byla dar neišnagrinėta, nutarimas nepriimtas, galutinis sprendimas bus priimtas bylos nagrinėjimo metu Vilniaus apskrities VPK Administracinių nusižengimų bylų nagrinėjimo skyriuje“, – teigia J. Samorokovskaja.

Anot jos, šio skyriaus pareigūnai nagrinėja bylas pagal visų atitinkamo apskrities vyriausiojo policijos komisariato struktūrinių padalinių ar jo prižiūrimoje teritorijoje pareigūnų surašytus administracinių nusižengimų protokolus. Tai reiškia, kad visos administracinių nusižengimų bylos, siekiant skaidrumo, objektyvumo, jau nagrinėjamos specializuotuose padaliniuose, o ne teritoriniuose policijos komisariatuose.

Delfi policijos atstovės teiravosi, ar buvo siūloma bausti ir tuos asmenis, kurie dalinosi V. Sarpausko įrašu, tačiau ji patikino, kad jų veiksmai vertinami nebuvo.

Policijos atstovės minimas administracinis nurodymas – tai pasiūlymas asmeniui per tam tikrą laiką susimokėti pusę už nusižengimą numatytos minimalios baudos. Minimali bauda už sovietinių simbolių demonstravimą – 300 eurų, tad V. Sarpauskui pasiūlyta susimokėti 150 eurų, tai jis turėtų padaryti iki rugpjūčio 13 dienos.

Tik to nepadarius pareigūnai gali imtis bylos nagrinėjimo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)