Kaip dar vienas iš galimų kandidatų į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą šis parkas buvo pasiūlytas per UNESCO ekspertų tarnybinį vizitą Lietuvoje 2002 metais, pranešė Užsienio reikalų ministerija.

Trakų parko dokumentaciją pagal UNESCO keliamus reikalavimus paruošė grupė paveldo ekspertų.

Jeigu pateikti dokumentai atitiks UNESCO standartus, Trakų istorinio-nacionalinio parko nominacija bus svarstoma UNESCO Pasaulio paveldo komiteto posėdyje 2005 metais.

Trakų istorinis nacionalinis parkas buvo įkurtas 1991 metais. Nedidelėje teritorijoje, gamtos apsuptyje yra sukauptas didžiulis Lietuvos istorijos ir kultūros paveldo potencialas, kuris svarbus ne tik Lietuvai, bet ir Lenkijai, Baltarusijai, Rusijai, Ukrainai bei Vokietijai.

Mažiausio Lietuvos nacionalinio parko plotas yra tik apie 8200 hektarų, iš jų 3400 hektarų sudaro miškai ir miško parkai, o 1365 hektarų plote telkšo trisdešimt trys ežerai.

Parkas savitas kultūros ir gamtos vienove - čia yra du kultūriniai rezervatai ir šeši kultūriniai bei keturi gamtiniai draustiniai.

Į UNESCO nematerialaus ir žodinio paveldo sąrašą yra įtraukta Lietuvos kryždirbystės tradicija, į kultūros ir gamtos paveldo sąrašą - Kuršių nerija, į Pasaulio paveldo sąrašą - Vilniaus Senamiestis.

2002 metais pateikta Kernavės nominacija sėkmingai įveikė pirmąjį barjerą - Pasaulio paveldo komitetas nepaprastojoje sesijoje rekomendavo ją kartu su dar 31 objektu svarstyti 2004 metų Pasaulio paveldo komiteto posėdyje.

Šiuo metu į Pasaulio paveldo sąrašus yra įrašyta daugiau kaip 690 kultūros, gamtos ir mišrių objektų, esančių 122 valstybėse.