Ukrainiečiams pradėjus puolimą, tarp Rusijos karių kyla panika

„Rusijos „Telegram“ kanaluose – panika. Skelbiama, jog Ukrainos kariuomenė pralaužė frontą Chersono srityje ir palei Dnieprą juda pietryčių kryptimi išlaisvindama vieną gyvenvietę po kitos. Panašu, kad čia rusų kariuomenė neturi nei rezervo, nei atsarginių pozicijų, todėl prasidėjusio puolimo nėra kaip sustabdyti, o frontas tiesiog byra į gabalus“, – savo tinklalaidėje skelbia Ukrainos žurnalistas Ivanas Jakovina.

Iš tiesų rusiškuose, Kremliaus režimą palaikančiuose „Telegram“ kanaluose pastarosiomis dienomis pagausėjo gana specifinės karinės informacijos. Su Ukrainos karių puolimu susidūrę Rusijos kariškiai per „Telegram“ net prašo į konkrečią vietą atsiųsti pastiprinimą, ieškoma ryšio su vadavietėmis. Iš pirmo žvilgsnio, toks elgesys, kai bendraujama atvirais ryšio kanalais – sunkiai suvokiamas, tačiau iš tiesų tai gali būti pasekmė kur kas rimtesnės problemos, su kuria Ukrainoje kaip tik šiuo metu susiduria Rusijos kariai.

Sutrikdė Rusijos kariškių ryšių sistemą

„Prieš pradedant puolimą kažkokiu būdu Ukrainos kariuomenė sugebėjo sutrikdyti visą Rusijos pajėgų radijo ryšių sistemą, dėl to jie niekaip nesugeba koordinuoti veiksmų, negali susisiekti su artilerijos ir aviacijos padaliniais“, – sakė apžvalgininkas I. Jakovina.

Ukrainiečiams puolime padeda ir rudeniški orai: lietus ir žemai esantys debesys. Dėl to Rusijos kariuomenė negali naudoti savo dronų, kuriais koordinuojama artilerijos ugnis. Oro sąlygos taip pat neleidžia panaudoti aviaciją, Rusijos kariniai lėktuvai stovi aerodromuose.

„Tuo metu Ukrainos kariai šarvuotais visureigiais su sunkiaisiais kulkosvaidžiais laisvai juda po teritoriją. Galima sakyti, jog kartojasi Kharkivo srities istorija, kuomet kariai su visureigiais laisvai laksto po stepę, puolė ir naikino Rusijos kariuomenės pozicijas. Sprendžiant iš pranešimų, šiuo metu labiausiai kenčia užnugaryje esančios artilerijos pozicijos ir sandėliai.

Tarp Rusijos karių prasideda panika, jie suvokia, kad mūšis dėl šiaurinės Chersono srities dalies jau pralaimėtas“, – kalbėjo I. Jakovina.

Prognozuojama, kad bijodami apsupimo rusai spruks iš savo pozicijų

Apžvalgininkas pastebi, jeigu Ukrainos kariams pavyks ir toliau išlaikyti puolimo tempą, okupantams gresia atsidurti apsuptyje, jie bus atkirsti ne tik nuo tikimo kelių, bet ir nuo Dniepro upės. O galima tokio scenarijaus baigtis – Chersono miesto išlaisvinimas be didesnių mūšių.

„Panašu, kad šį kartą Rusijos kariai nesistengs ginti teritorijos, kovoti dėl jos iki paskutinių kraujo lašo. Kaip rodo esama situacija, vos tik pajutę grėsmę atsidurti apsuptyje jie sprunka iš savo pozicijų. Suprantama, jiems nėra ko ten pasilikti ir rizikuoti, tai ne jų žemė.

Todėl labai realu, jog ši operacija gali baigtis masiniu rusų kovotojų pasidavimu į nelaisvę ir dešiniojo Dniepro kranto išlaisvinimu. Tuomet Rusija neteks savo vienintelio ženklesnio pasiekimo per 7 karo mėnesius – placdarmo palei Dnieprą ir Chersono, vienintelio srities centro, kurį pavyko užimti“, – kalbėjo I. Jakovina.

Pirmieji V. Putino režimo žlugimo požymiai: propagandistai ėmė kalbėti visiškai kitaip

Apžvalgininkas spėja, kad Chersono išlaisvinimas taps itin reikšmingu įvykiu, galinčiu inspiruoti ir tam tikrą valdžios perdalinimą Kremliuje – vadinamą rūmų perversmą. Tai reikštų V. Putino pašalinimą iš valdžios ir karo užbaigimą neabejotina Ukrainos pergale.

„Šiuo metu padėtis Kremliuje – labai įtempta, dar labiau suaktyvėjo jėgos struktūrų klanų tarpusavio kovos, kurios persikėlė jau ir į viešąją erdvę“, – pastebi apžvalgininkas.

Tai, kad Rusijoje jau greitai gali pasikeisti valdžia, anot I. Jakovinos liudija ir pakitusi dviejų pagrindinių Kremliaus propagandistų – Margaritos Simonian ir Vladimiro Solovjovo retorika.

„M. Simonian rašė, kad ji yra tik eilinė žurnalistė, mažytė visuomenės dalelę, niekaip nesusijusi su valdžia. Ji suprato, jog karas – pralaimėtas ir pats laikas persimainyti. Kol kas ji nepuola kaltinti V. Putino, kad jis pradėjo nusikalstamą karą, visus apgavo ir taip toliau. Esu tikras, jog vos tik V. Putinas bus nušalintas nuo valdžios, ji ims pasakoti, jog buvo nuoširdžia Rusijos patriote, patikėjusi V. Putino melu.

V. Solovjovas rašė, jog „esame tik paprasti žmonės, paprasti rusai, o valdžia mus apgaudinėja, mums meluoja“.

Akivaizdu, kad šitie du veikėjau jau pajuto, kad V. Putino valdžia ima klibėti ir skubiai bando ieškoti galimų išeičių. Tai puikus signalas, dar geresnis už panišką Igorio Girkino [prorusiškiems separatistams 2014 metais vadovavusio karo nusikaltėlio – red.] pareiškimą apie Ukrainos karių puolimą“, – reziumavo apžvalgininkas I. Jakovina.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)