Penktadienį Vilniuje atsisveikinama su 42–ejų T. Tumu, kuris kariavo už Ukrainą ir žuvo netoli Bachmuto. T. Tumas, šaukiniu Milžinas, tapo pirmuoju lietuviu kariu, padėjusiu galvą už ukrainiečių laisvę.

Penktadienį atsisveikinti su juo ir jo pagerbti atvyko prezidentas Gitanas Nausėda su patarėjais, vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė, Valstybės sienos apsaugos tarnybos vadas Rustamas Liubajevas, Ukrainos ambasadorius Lietuvoje P. Bešta, krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas, Seimo nariai, kariai ir artimieji.

Urvikis: kovojam vardan visų jūsų


Su T. Tumu paskutines akimirkas praleidęs Ukrainoje kariaujantis Raimundas Urvikis pasakojo, kad jis buvo itin geras, rūpestingas žmogus.

„Buvo be galo geras žmogus. Pažinojau ne daug, maždaug tris su puse mėnesio – jis prieš tiek laiko atvyko. Tai buvo nuostabus žmogus, visada padėdavo, visada stengdavosi ir ne tik dėl savęs, bet ir dėl visų mūsų“, – penktadienį žurnalistams komentavo R. Urvikis.

Paskutinė T. Tumo diena, pasak jo, atrodė štai taip: „Gavo užduotį, pasiruošė užduočiai, apsikabinom, išlydėjom. Ryte sužinojau, kad Tado nėra.“

Paklaustas, ar kalbėdavosi su juo, vardan ko jie visi Ukrainoje, R. Urvikis ir atsakė, vardan ko: „Vardan jūsų visų iš tikrųjų, vardan mano vaikų, vardan Tado vaikų, vardan viso civilizuoto pasaulio.“

Tiesa, kare baimės jausmo išvengta neįmanoma.

„Bet baimė turi būti sveika ir netrukdyti užduočiai“, – pažymėjo R. Urvikis.


Atsisveikinimas su T. Tumu vyks penktadienį ir šeštadienį Šv. Ignoto bažnyčios šarvojimo salėje. Šeštadienį 11 valandą vyks Šv. Mišios Šv. Ignoto bažnyčioje. Amžinojo poilsio T. Tumas atguls Antakalnio kapinėse.

Anušauskas: viliuosi, kad tai paskutinė auka


Čia jis bus laidojamas artimųjų prašymu, teigė krašto apsaugos ministras A. Anušauskas.

„Viskas priklauso visada nuo artimųjų. Jie turi pasakyti, kokią vietą ir kaip pasirenka, Krašto apsaugos ministerija visiems kariams – ir esamiems, ir buvusiems – teikia paramą, nes tai yra sunkus metas, kai reikia organizuoti tokius dalykus“, – kalbėjo ministras.

„Aš labai viliuosi, kad tai – paskutinė auka, bet niekas negali ateities nuspėti. Ir patiems ukrainiečiams dar šis karas kainuos labai brangiai“, – pridūrė A. Anušauskas.

Bilotaitė: tai mūsų visų karas


Vidaus reikalų ministrė A. Bilotaitė mirusiajam T. Tumui išreiškė pagarbą.

„Tai buvo pareigūnas, kuris atėjo į tarnybą, kai Lietuvai reikėjo, kai saugumo situacija buvo sudėtinga, ir jis atėjo pas mus į tarnybą. Jis buvo tas pareigūnas, kuriam spaudžiau ranką, kai buvo jo priesaika. Dabar prisimenu visą tą laikotarpį ir tikrai labai skaudu, kai taip atsitinka“, – prisiminimais dalijosi ministrė.

Ji pažymėjo, kad karas vyksta ne tik Ukrainoje. Tai mūsų visų karas, teigė A. Bilotaitė.

„Mūsų pareiga daryti viską, remti Ukrainą maksimaliai, kad Ukraina tą karą laimėtų. Šiuo atveju iš mūsų tarnybų pusės mes tikrai dedame maksimalias pastangas visa reikalinga pagalba, ką mes galime padaryti. Tą mes darome ir darysime, ir toliau tęsime, nesustosime niekada.

Žinoma, mokomės ir iš mūsų brolių ukrainiečių stiprindami savo saugumą, mokomės iš jų“, – kalbėjo politikė.

T. Tumo artimiesiems, šeimos nariams ji reiškė nuoširdžią užuojautą.

„Labai skaudu ir visai mūsų sistemai, mes visi labai išgyvename. Mums, kaip ir minėjau, tai žmogus, kuris buvo drąsus, kuris ateidavo į pagalbą, įstodavo į tarnybą tada, kai jausdavo, kad labiausiai to reikia – tas buvo ir Lietuvoje, kai Lietuvoje buvo ta sudėtinga situacija, prieš mus vykdoma hibridinė ataka buvo pačiam pike, ir šiuo atveju, kai pamatė, kad reikia pagalbos Ukrainoje. Jis irgi buvo tas žmogus, kuris nesuabejojo“, – komentavo A. Bilotaitė.

Bešta: ukrainiečiai niekada nepamirš šių aukų


Ukrainos ambasadorius Lietuvoje P. Bešta pasakojo, jog sunkiai išgyvena T. Tumo mirtį. Jis teigė, kad T. Tumas buvo labai drąsus, kovojo už Ukrainos ir Lietuvos laisvę.

„Mes amžiais kovojame kartu prieš Rusijos imperializmą ir turime daryti viską, kad tai sustabdytume. Tai sunkūs laikai Europai, visi turime mobilizuoti savo resursus, pastangas tam, kad būtų sustabdytas šis karas ir tam, kad būtų užkirstas kelias jam pasikartoti ateityje, kad daugiau niekada nejaustume tokių emocijų, kurias jaučiame šiandien“, – savo pasisakymą tęsė P. Bešta.

Ukrainos vardu jis išreiškė užuojautą T. Tumo šeimai ir visai Lietuvos visuomenei.

„Tai didelė netektis“, – sakė ambasadorius.

„Ukrainiečiai niekada nepamirš šių aukų ir šios draugų, partnerių ir brolių pagalbos“, – pridūrė jis.

Paklaustas, ar Ukrainoje daug kariaujančių užsieniečių, P. Bešta pažymėjo, kad jie kariauja savanoriškai ir nėra reguliariosios kariuomenės dalis. Jis nesiėmė komentuoti, kiek užsieniečių yra Ukrainoje, bet patikino, kad jų yra.

„Visi supranta, kad tai ne tik Ukrainos karas. Tai ir Europos karas, grėsmė Europai“, – sakė Ukrainos ambasadorius Lietuvoje.

T. Tumas kovojo 92–osios brigados Užsieniečių legione. Tą lemtingą vasario 23–iąją rusų drono paleistai granatai pataikius į automobilį, sužeisti du kariai – lietuvis ir jo bendražygis ukrainietis, gabenę minas į priekinę fronto liniją. Medikams nepavyko išgelbėti T. Tumo gyvybės. Jo kolega išgyveno. Prieš išvykdamas kariauti į Ukrainą, T. Tumas dirbo pasieniečiu – saugojo Lietuvos sieną su Baltarusija.

Nusprendęs vykti į Kyjivą, Tadas žmonai paaiškino: jei Rusija parklupdys Ukrainą, kitas jos taikinys bus Lietuva.

T. Tumas buvo neblogai pasiruošęs – šešerius metus treniravosi Krašto savanorių pajėgose. Kovoti į frontą Ukrainoje lietuvis atvyko lapkritį. Po apmokymų poligone vykdavo į kovines užduotis Bachmuto apylinkėse.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)